$
חדשות נדל

בדיקת כלכליסט

3 שנים לאחר קריסת המרפסות בחדרה, אין כתב אישום

זמן קצר לאחר קריסת המרפסות בפרויקט של גינדי השקעות הודיעה המשטרה שנמצאה תשתית להגשת כתבי אישום. הזמן חולף - התיק עדיין בבדיקה

דותן לוי 08:1714.09.16

כמעט שלוש שנים לאחר קריסת המרפסות בחדרה ושנתיים לאחר שמשטרת ישראל הצהירה כי ישנה תשתית ראייתית להגשת כתבי אישום בפרשה, בדיקת "כלכליסט" מעלה שעד כה טרם הוגשו כתבי אישום וההערכה בשלב זה היא שכתבי אישום כאלה גם לא יוגשו. בעוד הציבור מצפה לממצאים מהירים בחקירת קריסת החניון בתל אביב, מתברר שהמעורבים בבנייה בחדרה, שחלקם נחקרו באזהרה, ממשיכים בעבודתם כרגיל.

 

 

המרפסות ברחוב נחל פרת 8 בחדרה קרסו בדצמבר 2013 בקומה השמינית והאחרונה בבניין חדש שעמד לפני אכלוס - מה שמנע כנראה נפגעים בנפש. הפרויקט שיזמה חברת גינדי השקעות בוצע על ידי חברת אורתם סהר שבדומה לדניה סיבוס, שהקימה את החניון שקרס, נמנית על חברות הבנייה המובילות שבונות את מרבית הפרויקטים הגדולים בישראל.

 

מספר דו"חות הנדסיים הצביעו על כשלים חמורים בבנייה. דו"ח של המהנדס יואל בן עזרא שנשכר מטעם הדיירים בחן את איכות הבנייה וציין כי עובי פלטת הבטון היה קטן בעשרות אחוזים מהדרוש בתוכנית, וכי בקורה אחת התגלה חומר הקצפה (פוליסטירן מוקצף או קלקר) במקום בטון. "חוזקן של רצפות הבטון במרפסות הוא בממוצע 25% מחוזקן הדרוש", נקבע בדו"ח.

 

עוד נכתב כי בבטון בחלק העליון של המרפסת היו רק שני ברזלים, כאשר "אחד מהם מכופף ואינו חודר כלל את הבניין.... כך שרק ברזל אחד החזיק את הקורה. ברזל זה נקרע תחת העומס". עוד חשף הדו"ח שבניגוד לתוכנית, בקורה היה ברזל אחד במקום ארבעה בקוטר 22 מ"מ. בן עזרא ציין שאמנם הכשל הינו ביצועי, אך סמכות הבקרה היתה בידי מתכנן השלד, הקונסטרוקטור טל שורק.

 

קריסת המרפסות (ארכיון) קריסת המרפסות (ארכיון) צילום: נמרוד גליקמן

 

באוקטובר 2014 הודיעה המשטרה כי לאחר שחקרה באזהרה כ־30 מעורבים, “קיימת תשתית ראייתית טובה להגשת כתבי אישום”. המשטרה מסרה שהחומרים שהועברו לפרקליטות נוגעים הן לגינדי השקעות והן לאורתם סהר. בין הנחקרים היה מנכ”ל אורתם, אמיר נחום, שלאחרונה נחקר בהקשר אחר, בחשד שניהל מערכת כספית פרטית עם ספקי החברה הציבורית, תוך שהוא גורף מיליוני שקלים. ככל הנראה גם בכירים בגינדי השקעות נחקרו באזהרה.

 

החומרים עברו למחלקה לאכיפת דיני מקרקעין בפרקליטות המדינה, ולפני חצי שנה התיק הועבר לעו”ד עמית אופק. אולם מהפרקליטות נמסר ל”כלכליסט” כי "התיק בבחינה וטרם התקבלה בו החלטה". בחברות הנוגעות לפרויקט לא התקבלה כל הודעה בנוגע לתיק.

 

התוצאה היא גמגום מצד רשויות האכיפה לנוכח אירוע בנייה חמור. הנחקרים באזהרה, שלגביהם עלה חשד פלילי, ממשיכים לעבוד והמדינה מעבירה מסר ברור לענף חברות הביצוע, שבו כולם מכירים את כולם: אפשר לחפף, לחסוך בחומרים ולקוות שכלום לא יקרה - זה משתלם כלכלית, ולא משלמים מחיר.

 

הבניין בחדרה שופץ וחוזק, בזמן שהדיירים שוכנו בדירות שגינדי שכרה וריהטה עבורם. כל הדיירים שבו לבניין, מלבד בעל הדירה שבה קרסו המרפסות. גינדי רכשה ממנו את הדירה - ומכרה אותה בהמשך ברווח.

 

עו"ד רם. א.גמליאל שייצג דיירים בבניין אמר כי "ציפינו שיוסקו מסקנות אופרטיביות. היה שם מחדל בכל פרט. זה מטורף שאיש לא עשה כלום: משרד הכלכלה, המשטרה והפרקליטות בחרו להתעלם מהמסקנות. ההבדל היחיד בין כמעט ונפגע לנפגע הוא הטיפול הזה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x