$
חדשות נדל

הבטיחו מחלף לכרמי גת - ועקפו אותו

רק לפני 4 שנים קבעה המדינה שאי אפשר לאכלס בכרמי גת יותר מ־700 דירות בלי מחלף שיחבר את השכונה. אבל בגלל שאף אחד לא חושב שהמחלף יהיה מוכן לפני הדירות, הוחלט לאכלס בשלב ראשון 2,600 דירות. עם רמזור

אמיתי גזית 08:2319.05.16

מה קורה כשהמדינה לא מצליחה לקדם מחלף שרק לפני שנים ספורות טענה שהוא חיוני לאכלוס אחד ממתחמי המגורים החשובים בארץ? היא משיגה חוות דעת הפוכה, שמאפשרת לאכלס מספר דירות גדול כמעט פי ארבעה מהמתוכנן. כשבעוד שנים ספורות אלפי דיירים בפרויקט כרמי גת יעמדו בפקקים מרגיזים בדרך החוצה מהשכונה שנבנית כיום, כדאי להם לחזור לדיון שקיימה בחודש שעבר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז דרום. בפרוטוקלים ניתן לראות כיצד חוסר האמון בין הגופים האחראים על התכנון והבנייה בארץ מוביל לאלתורים ולחסמים שמי שישלם עליהם זה הציבור.

 

התוכנית להקמת שכונת הענק כרמי גת אושרה ב־2012 ו־2013. היא משתרעת על 3,000 דונם בצפון קריית גת, שם אמורים לגור 25 אלף תושבים ב־7,000 דירות. בזכות השכונה מספר התושבים בעיר יזנק ב־50%. ב־2014 פורסמו שמות החברות שזכו במכרזים לבניית כ־5,000 דירות, ובהן גינדי החזקות, דונה בנייה וי.ח.דמרי. בסוף החודש גם אמור להיסגר מכרז ענק לבניית יותר מ־1,000 דירות במחיר למשתכן בשכונה.

 

אכלוס של עשרות אלפי אנשים דורש כמובן תשתיות תחבורה מתאימות. על פי התוכנית שאושרה, בתשתית הכבישים הנוכחית מותר לעירייה לתת אישור אכלוס (טופס 4) ל־700 דירות בלבד. את שאר הדירות אפשר יהיה לאכלס רק אם ייבנו כמה מחלפים המובילים לשכונה מכביש 35 — הגדול שבהם מאזור צומת פלוגות שעל הכביש לבאר שבע. כשאושרה התוכנית המקורית בוועדה המחוזית, הוסבר כי בעומס גבוה יותר, רמת שירותי התחבורה לדיירים תהיה ירודה.

 

ראש עיריית קריית גת אבירם דהרי: יש לי הסכם של 400 מיליון שקל למחלפים, וכלום לא זז, רק המכתבים” ראש עיריית קריית גת אבירם דהרי: יש לי הסכם של 400 מיליון שקל למחלפים, וכלום לא זז, רק המכתבים” צילום: ענר גרין

אין מחלף, לא בונים

 

אלא שכאן נכנס לפעולה חוסר האמון בין הרשויות. ראש עיריית קריית גת אבירם דהרי הגיע למסקנה שהמדינה לא תשלים את בניית המחלף עד שהדירות יושלמו — בסביבות 2018 — וסירב להוציא לקבלנים היתרי בנייה מעבר ל־700 הדירות הראשונות. הוא חשש שהקבלנים ירוצו לבנות 5,000 דירות לפני שהמחלף יעמוד על תלו, ואז הוא יצטרך להסביר לדיירים החדשים ולקבלנים מדוע אינו מתיר לאכלס את הדירות שיושבות ריקות.

 

דהרי תקע את כרמי גת, והמדינה לא הצליחה לשכנע אותו שהמחלף יקום בזמן. כדי שיסכים להוציא היתרי בנייה כבר עתה, ביקשה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מהוועדה המחוזית שתשנה את התוכנית, כך שאפשר יהיה לאכלס 2,600 דירות, גם אם המחלף לא יקום. ומה יעשו עם עומסי התנועה? התוכנית החדשה הציעה להקים צומת מרומזר שיחבר את השכונה לכביש הרוחב 35.

 

לאחר שני דיונים ארוכים אישרה הוועדה המחוזית בחודש שעבר את התוכנית החדשה, אבל לא פה אחד וכשמתכננת המחוז מתנגדת לפתרון החדש. עיון בפרוטוקולים מספק הצצה מרתקת ומרגיזה לחוסר היכולת של מוסדות המדינה לפעול בשיתוף פעולה לפתרון מה שהגדירו כמשבר לאומי.

 

דהרי הסביר בדיון את הבעיה, "לא יהיה לי מחלף ואז בן אדם בכרמי גת יקום ב־7 בבוקר ועד 10–11 יחכה בפקק". בהמשך הסביר מדוע הוא לא סומך על הבטחות משרד האוצר שאמור לממן את המחלף ונתיבי ישראל (לשעבר מעצ) שאמורה לבנות אותו. "אמרו לי, 'עזוב 700, בוא נעשה 1,200'. עכשיו אומרים 2,500. אין לי בעיה שיהיה רק קצה חוט שאומר, 'אנחנו כולנו מושקעים במחלף'. אבל אף על פי שיש לי את הסכם הגג הראשון חתום, 1.6 מיליארד שקל מנובמבר 2013, מהם 400 מיליון שקל על שני המחלפים — אף אחד לא זז. חוץ ממכתבים. הבטיחו לנו 55 גנים, 28 מעונות יום, שישה בתי ספר יסודיים, שלושה מקיפים, הכל חתום על ידי האוצר — עד היום אין לנו הרשאה לא למעון, לא לגן, לא לבית ספר. מה אומרים לנו על הגשר שנאחנו צריכים לבנות?! 'תעשו מימון ביניים'. קריית גת שהיא בדירוג סוציו־אקונומי 4 מינוס תעשה מימון ביניים כשלאוצר יש מיליארד שקל עודף מכרמי גת? איפה אתם חיים?".

 

"אני לא מבינה כלום"

 

כדי לשכנע את הוועדה שאפשר לשנות את התוכנית, שכרה רמ"י את חברת פי.ג'י.אל המתמחה בתכנון תחבורה. עובד החברה, שאול שמען, הציג את בחינת השלכות התחבורה (בה"ת) שלפיה אפשר לאכלס יותר דירות. "לקחנו את 2,600 הדירות, העלנו נפחים וראינו שרמת השירות טובה, כאשר מוסיפים נתיב ומרחיבים את הצומת".

 

מתכננת המחוז אליסיה סיבר התנגדה לשינוי לאורך כל הדיון. "אני לא מבינה. בזמנו אישרנו בה"ת (ל־700 יחידות דיור בלבד — א"ג), שכנעו אותנו שזה ככה, אני לא מבינה כלום — אז אני הולכת עם ה'ככה'. אחר כך כשהדברים קצת מסתבכים והמדינה רוצה לשווק יותר, היא מחפשת בה"ת שונה שתתאים לצרכים". אחר כך הוסיפה: "אישרנו את תוכנית המחלפונים כבר לפני שנתיים, כי היה דחוף, כי אישרנו את תוכנית המגורים, אז עשינו מאמץ בלתי אפשרי: בתוך שמונה חודשים אישרנו תוכנית. עברו שנתיים ולא קרה כלום. אנחנו משחררים כפול יחידות ועדיין אין כלום".

 

ד"ר רחל קוטשבסקי, האמונה על בדיקת התשתיות בלשכת התכנון המחוזית, תקפה את הניתוח שהציג שמען. "בלי עבודות זמניות (הקמת צומת מרומזר — א"ג) יש רמת שירות F (נמוכה), כלומר הבה"ת הראשונה צדקה ואי אפשר לעבור מ־700 ל־2,600 בלי לעשות משהו. אם המשהו הזה זה עבודה זמנית שהכסף נזרק לפח והמדינה משלמת סתם, זו אופציה אחרת".

 

חברי הוועדה היו ספקנים אפילו בנוגע לאפשרות שנתיבי ישראל תצליח להקים את הצומת החלופי. "אני מאוד חוששת", אמרה סיבר, "לאור הניסיון שיש לנו בדרום עם תקציבים ודחיית נושאים. את הרמפה אישרנו לפני שנתיים והיא היתה צריכה להיות בנויה. אני לא שקטה כי 2,600 יחידות דיור עם רמזור, השירות התחבורתי לא יהיה טוב".

 

יועץ הפרויקטים בעיריית קריית גת יוסף רוסו הזהיר כי גם "הפתרון האלטרנטיבי ייקח שנה וחצי. רק לקבל אישור על התוכניות האלה זה עניין של חודשים. חשבתי שאבוא לפה היום אחרי שהמכרז להקמת המחלף פורסם". רוסו צפה עיכוב גם בנוגע לצומת החלופי: "כל עוד חברת החשמל לא מפנה את התשתיות, גם אם יהיה זוכה במכרז, הקבלן לא יוכל להיכנס".

 

החסם התשתיתי

 

בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט" לפני כשבועיים אמרה ראש מינהל התכנון בינת שוורץ, שעיכובים בבניית תשתיות כמו המחלף בכרמי גת אחראים לעיכוב של 20 אלף דירות בארץ, וזהו אחד משני החסמים העיקריים לבנייה. ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי סיפר לפני כחצי שנה שהציע למשרד התחבורה "להקים חברה נוספת לצד נתיבי ישראל, שתהפוך לחברת ביצוע רק לנושא דיור".

 

מנכ"ל נתיבי ישראל נסים פרץ, שנכנס לתפקידו בסוף 2015, אמר ל”כלכליסט” שהוא מתחייב שהקמת המחלף בכרמי גת תושלם באמצע 2018, אף שהתכנון המקורי היה ל־2019. הוא הוסיף כי התוכנית שונתה רק בשל "ניהול סיכונים: אם מסיבה שאינה תלויה בנו המחלף יתעכב — יש לי תקציב להקמת הצומת המרומזר".

 

עוד סיפר, כי הוא פועל להקמת אגף למשימות לאומיות, שמחלקה שלו תתמחה בקידום פרויקטים תשתיתיים שישחררו אלפי דירות. לדבריו, הוא נתקל בניהול תכנוני בהול. "הסכמי הגג עם הרשויות נחתמו ב־2015. אם מישהו התכוון לבצע אותם ב־2015, היו צריכים להכין תוכניות ב־2012".

 

מנכ”ל נתיבי ישראל, נסים פרץ: הסכמי הגג נחתמו ב־2015. אם מישהו רצה לבצע אותם מיד, התכנון היה צריך להיות מוכן כבר ב־2012" מנכ”ל נתיבי ישראל, נסים פרץ: הסכמי הגג נחתמו ב־2015. אם מישהו רצה לבצע אותם מיד, התכנון היה צריך להיות מוכן כבר ב־2012" צילום: אתר נתיבי ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x