$
חדשות נדל

בדיקת כלכליסט

כמה משכורות באמת צריך כדי לרכוש דירה

שילוב נתוני השכר הממוצע בחתך לפי ערים עם מחירי הדירות ב-102 יישובים מצביע על תמונה מבהילה - במחצית מהיישובים מספר המשכורות הדרוש לרכישת דירה גבוה מאשר המספר הארצי. היכן הכי קשה לקנות דירה ואיפה ממוקם היישוב שלכם?

שאול אמסטרדמסקי 07:0226.02.15
דו"ח מבקר המדינה על מחדל הדיור שהתפרסם אתמול הוא רק תירוץ להתעמק בנתוני מחירי הדיור שמעיקים על מעמד הביניים הישראלי. משרד השיכון מפרסם את מדד מספר המשכורות הדרוש לרכישת דירה, שנכון לסוף 2014 עומד על 140 משכורות. המדד הזה לא מושלם, משתי סיבות. ראשית, אף אחד לא באמת לוקח את כל המשכורת שלו ומשלם באמצעותה כל חודש רק את עלות הדירה. אנשים גם נוטים בדרך כלל לאכול משהו, לגדל איזה ילד או שניים, ולצרוך עוד כמה דברים חוץ מדיור. עם זאת, המדד הזה מאפשר להצביע על מגמות, משום שהוא מתאר לא רק את רמת מחירי הדיור, אלא משווה אותה לשינויים בשכר. ככל שהמספר הסופי עולה, המשמעות היא שמחירי הדירות עולים יותר מהשכר.

 

הבעיה השנייה היא שהמספר הזה מבוסס על מספרים ממוצעים - על מחיר דירה ממוצעת, ועל שכר ממוצע. והממוצעים, כפי שיודעים כולם, לא נותנים את התמונה המלאה. לרוע המזל, וכפי שגם נכתב בפרוטרוט בדו"ח המבקר, מאגר הנתונים בתחום הדיור בישראל הוא במצב חרפתי ממש. עם זאת, שילוב של שני מאגרי נתונים מאפשר להרחיב את המספר הזה, ולבדוק מה המצב ברחבי ישראל.

 

כמה משכורות צריך כדי לקנות דירה ביישוב שלכם? כמה משכורות צריך כדי לקנות דירה ביישוב שלכם? צילום: גלועד קוולרצ'יק, עטא עוויסאת

 

לקחנו את נתוני השכר הממוצע שמפרסם הביטוח הלאומי ביישובים שונים, וחיברנו יחד עם מחירי הדירות שמפרסם משרד הבינוי ב-102 יישובים שונים (נתוני השכר האחרונים נכונים לסוף 2012, ולכן הנחנו שהשכר בכל היישובים גדל באותו שיעור כמו השכר הממוצע הארצי), וחילקנו זה בזה.

 

התוצאה המתקבלת מבהילה (ראו טבלה לרשימה המלאה). שכן במחצית מהיישובים (49 מתוך 102) מספר המשכורות הדרוש לרכישת דירה גבוה מאשר המספר הארצי. בראש הטבלה, העיר שבה לתושביה הכי קשה לקנות דירה ביחס לכל הערים האחרות, היא ביתר עילית. השכר הממוצע של תושבי ביתר עילית, עיר חרדית ביהודה ושומרון, הוא כ-4,500 שקל בחודש, קצת יותר משכר המינימום. מחיר דירה ממוצעת בביתר עילית, לעומת זאת, עומד על 1.3 מיליון שקל, תאמינו או. כלומר, שתושב ביתר עיליתי ממוצע צריך לשלם 293 משכורות בשביל לקנות דירה ממוצעת בעיר. כלומר, אם הוא לא היה אוכל שום דבר ומקריב את כל המשכורת שלו על הדירה, אחרי 24 שנה הדירה היתה שלו.

 

העיר השניה ברשימה היא ירושלים, שבה תושב ממוצע יידרש לשלם 259 משכורות בשביל לקנות דירה ממוצעת. זה מה שקורה כשמדובר באחת הערים העניות בישראל, שמחירי הדיור שבה מזנקים בגלל שתושבי חוץ עשירים קונים דירות במחירים מופלגים. סוגרת את השלישיה הראשונה עוד עיר חרדית ביהודה ושומרון - מודיעין עילית - שבה מספר המשכורות הדרוש לדירה הוא 254. בקיצור, אם החרדים רוצים לקנות דירות, הם ככל הנראה צריכים להביא הרבה מאוד כסף מהבית, או מהגמ״חים. אחרת, אין להם סיכוי. המספרים המבהילים האלה הם אחת הסיבות שגם במגזר החרדי מספרים בשנים האחרונות שמשבר הדיור דחף הרבה מאוד זוגות חרדים למעגל התעסוקה. פשוט נגמרו להם הברירות.

 

במקום הרביעי ממוקמת תל אביב, עוד עיר עם פערי שכר גדולים ועם קבוצה קטנה יחסית של קונים שמשכו את המחירים כלפי מעלה, שבה נדרשות 248 משכורות לדירה ממוצעת. בבני ברק, שסוגרת את החמישייה הראשונה, דרושות 242 משכורות לדירה.

 

שרי ממשלה שונים הצהירו בשנים האחרונות שוב ושוב כי המטרה שלהם היא להגיע ל-100 משכורות שדרושות לדירה. איזה ערים נמצאות כבר עתה במספר הזה? קריית טבעון למשל, שבה השכר הממוצע יחסית גבוה (12 אלף שקל בחודש ברוטו לאדם) ומחיר דירה ממוצעת עומד על 1.2 מיליון שקל. או בקריית ביאליק, למשל, שבה השכר הממוצע נמוך יותר (8,600 שקל בחודש ברוטו לאדם) אבל גם מחיר הדירה נמוך יותר (870 אלף שקל לדירה ממוצעת).

 

בתחתית הרשימה, הערים שבהם נדרש המספר הנמוך ביותר של משכורות לדירה, אפשר למצוא את קצרין (82 משכורות לדירה), קרית שמונה (81 משכורות לדירה) וערד (76 משכורות לדירה).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x