$
חדשות נדל

לראשונה מ־2012: ירידה בתפוסת המשרדים בת"א

ת"א רשמה ירידה של 3% בתפוסת המשרדים ברבעון השני לאחר שכמה חברות נטשו את העיר. במקביל חלו ירידות בדמי השכירות בכמה ערים. מאן נכסים: "זחילה כלפי מטה בנדל"ן המניב"

דותן לוי 12:1706.08.14

במגדלי המשרדים של תל אביב נרשמה ירידה של 3% בתפוסה הממוצעת מ־95% ברבעון הראשון של 2014 ל־92% ברבעון השני – הירידה הראשונה בתפוסת המשרדים בעיר זה שנתיים. כך עולה מנתוני חברת מאן נכסים, נציגתה הישראלית של חברת ייעוץ הנדל"ן הבינלאומית CBRE.

לפי הסקר שערכה החברה, המתייחס לעשר ערים מרכזיות, תל אביב היתה העיר היחידה שבה נרשמה ירידה בתפוסת המשרדים ברבעון השני. לדברי מנכ"ל מאן נכסים ג'קי מוקמל, הסיבה לכך היא היצע משרדים גדול בתל אביב ופיתוח עסקי דליל. לדבריו, "גופים כלכליים רבים חיפשו אלטרנטיבה לצאת מהעיר כדי להפחית בעלויות והותירו אחריהם שטחים ריקים שחלקם טרם הושכרו". בין החברות שעזבו את העיר בולטות דש שעברה לבני ברק, אקסלנס שעברה לפתח תקווה, ופיריון שעברה למרכז עזריאלי בחולון.

 

 

גם בדמי השכירות נראו ברבעון בעיקר ירידות או דשדוש במקום, כאשר באף אחת מהערים שנבדקו לא נרשמה עליית מחירים. בתל אביב ירדו דמי השכירות מ־88 ל־86 שקל למ"ר, בפתח תקווה ירדו המחירים מ־62 ל־60 שקל למ"ר, בנתניה מ־55 ל־53, ובחיפה מ־65 ל־63 שקל למ"ר. לדברי מוקמל, "אני לא רוצה לזרוע בהלה, אבל בהחלט רואים זחילה כלפי מטה בכל תחומי הנדל"ן המניב - משרדים, מסחר, תעשייה ולוגיסטיקה". לדבריו, "שוק המשרדים עצר, וזה מבלי לשקלל כרגע את נזקי המלחמה שברור שישפיעו בהמשך. כשבדקנו את עשר השנים האחרונות ראינו ששני שלישים מהעסקאות לשכירת משרדים נבעו מהתפתחות עסקית, וכשליש מהצמיחה היה שדרוג של שטחי המשרדים על ידי החברות - שוכרי משרדים שעברו למשרדים גדולים או מפוארים יותר. כעת שני שלישים הם משדרגי שטחים ורק שליש מהשכרת המשרדים נובע מפיתוח עסקי".

 

משרד (ארכיון) משרד (ארכיון) צילום: שירלי ששון עזר

 

מי שדווקא כן נהנה מכך הן חברות שמנצלות זאת לשיפור רמת המשרדים. "זה זמן מעולה לשדרוג משרדים, יש תחרות עצומה על כל דייר ודייר והיזמים מיישרים קו עם הלקוחות. גם היצע לא חסר", אומר מוקמל. במאן נכסים מעריכים כי בטווח הארוך, בעיקר על רקע הגידול הצפוי בהיצע שטחי המשרדים, תימשך מגמת הזחילה האטית כלפי מטה בדמי השכירות.

 

גם בתחום שטחי המסחר נרשמו ירידות בדמי השכירות על רקע צמצום בצריכה הפרטית, וזאת עוד לפני שקלול נזקי המלחמה. לפי מוקמל, עיקר הפגיעה הוא במתחמי מסחר שממוקמים בטבעת החיצונית של אזורי המגורים, קניונים ובעיקר מתחמי פאואר סנטר. "שיטת הצריכה השתנתה, אנשים הפסיקו לאגור ומעדיפים ללכת למרכזים שכונתיים או לקניונים שקרובים אל מקום מגוריהם ומספקים מלבד קניות גם בילוי משפחתי". הירידה החדה ביותר בדמי השכירות בנדל"ן המסחרי נרשמה ברמת גן, שבה ירדו דמי השכירות מ־140 שקל למ"ר ברבעון הראשון של השנה ל־130 שקל למ"ר ברבעון השני. עם שקלול נזקי המלחמה צפויה פגיעה נוספת במחירי השכירות, שתתחיל בדרום אך תתפשט לאזור המרכז.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x