$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

עיריית ראשל"צ לא תאפשר בנייה במתחם היקב ללא תוכנית שימור מפורטת

ב"כלכליסט" נחשף כי קבוצת משקיעים קיבלה אופציה לרכישת קרקעות היקב תמורת 165 מיליון שקל. בעירייה מעריכים את עלות השימור ב-80 מיליון שקל

דותן לוי 14:3927.05.14

מליאת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בראשון לציון החליטה על הכנסת הוראות מיוחדות בתוכנית השימור שימנעו כל ניסיון של פגיעה בערכי השימור של היקב בעיר, זאת בהמשך לחשיפת "כלכליסט" לפיה קבוצת משקיעים קיבלה אופציה לרכישת קרקעות היקב בתמורה ל-165 מיליון שקל.

 

מדובר בהוראות לפי סעיף 77 ו-78 לחוק התכנון והבנייה, לפיהן יזם לא יוכל לקבל היתר בנייה לפי תוכנית בניין עיר שבתוקף, וזאת עד להכנת תוכנית מפורטת לכל המתחם לטובת שימורו ושילובו בעיר ההיסטורית. לפי הערכת העירייה עבודות השימור יעלו כ-80 מיליון שקל.

 

בעירייה מסבירים כי ההוראות החדשות יעמדו איתן אל מול כל בקשה לקידום תוכנית באזור שסותרת את תוכניות השימור. עוד מציינים בעירייה כי מכיוון שמדובר בשטח פרטי, ועלויות השימור בו גבוהות, יושם דגש על מתן תמריצים בתוכנית ליזמים באמצעות מתן זכויות לשימושים מסחריים ושימושים מניבים אחרים, וכן ייעשה שימוש בכלים של ניוד זכויות במידה ולא יתאפשר להעניק את כל הזכויות במתחם עצמו.

 

היקב בראשון לציון. המפעל הראשון מסוגו בא"י היקב בראשון לציון. המפעל הראשון מסוגו בא"י צילום: מאיר פרטוש

 

העיר שמשמרת את מבניה ההיסטוריים

 

שימור היקב הוא חלק מתוכנית שימור רחבה שמבוצעת בימים אלה בלב ההיסטורי של ראשון לציון. בשנים האחרונות פועלת העירייה לרכישת מבנים לשימור מבעלים פרטיים וביצוע עבודות השימור בעצמה. כך רכשה העירייה את בית הפקידות ברחוב רוטשילד ולאחרונה מבנה ברחוב הכרמל 5. העירייה גם הייתה במשא ומתן לרכוש את מתחם היקב מאגודת הכורמים ואחר כך מהבעלים החדשים של יקבי כרמל.

 

בהתאם לתוכנית המתאר של העיר, מתחם היקב כולו הוא לשימור וגם רצועת חיץ סביבו שבה לא תתאפשר בנייה גבוהה מכל סוג שהוא. העירייה מקדמת תוכנית להפוך את המתחם למתחם תיירותי-תרבותי שישלב שימושים מסחריים עם שימושים נוספים, וכן מבני מגורים בהיקף מסוים. בכל מקרה, כל תוכנית שתקודם במקום תשמור על אופיו הייחודי של המתחם. בשלב זה לא ברור כיצד ישתלבו תוכניות העירייה עם התוכנית שאושרה כבר לפני 12 שנה בוועדה המחוזית ולפיה ניתן לבנות במתחם היקב 430 יחידות דיור, 3,000 מ"ר למסחר ו־640 מ"ר למשרדים.

 

ראש עיריית ראשון לציון, דב צור: "היקב הוא נכס צאן ברזל בעל חשיבות לאומית ובינלאומית. לא ניתן לכרישי נדל"ן לפגוע בו. מלבד יופיו וייחודו, היקב הוא אחד מסמליה המובהקים של העיר וככל שזה תלוי בי- הוא יעמוד יציב ואיתן לדורות הבאים. נקשיח את תוכנית השימור של היקב ונהפכו למרכז מורשת ותרבות שימשוך אליו מבקרים מהארץ ומהעולם".

 

היקב בראשון לציון נבנה ב-1887 בסיועו של הברון אדמונד דה-רוטשילד, והיה ליקב הראשון בישראל. היקב משתרע על שטח של 30 דונם. סביבו הוקמו בתי מלאכה שונים: מסגרייה, חבתנייה, בית חרושת לקרח, מתקן זיקוק לאלכוהול וטחנת קמח. עם השלמתו היה מן הגדולים בעולם והיווה את התשלובת התעשייתית הראשונה בארץ ישראל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x