$
חדשות נדל

"דירות בפחות מ-600 אלף שקל? אולי בביתר עילית וכמה מחסנים פה ושם"

דיון סוער בוועדת הכספים על הקריטריונים לפטור ממע"מ. שר השיכון אורי אריאל: "תרשמו לפניכם - אין דירות כאלה". הבוקר אמר שר האוצר יאיר לפיד בוועידת "כלכליסט": "מותר לישראל להחליט שיש קשר בין זה שמקבלים זכויות לזה שממלאים חובות"

עינת פז-פרנקל 11:3412.05.14

דיון סוער התפתח הבוקר (ב') בוועדת הכספים על הקריטריונים לקבלת הטבת מע"מ אפס שהתפרסמו אתמול (א') בערב. שר השיכון אורי אריאל אריאל אמר: "יש מקום שההטבה תהיה שוויונית. ההחלטה על דירות של 600 אלף שקל למי שלא שירת - לא תהיה. תרשמו לפניכם. אין דירות כאלה, ונוסף לכך, ועדת הכספים לא תאפשר את זה. אין חיה כזו בסך 600 אלף שקל, אולי דירה בביתר עילית וכמה מחסנים פה ושם".

 

ח"כ זהבה גלאון אמרה בדיון כי "זה ביזיון שהיועץ המשפטי לממשלה נתן לגיטימציה לזה. שוק הדיור לא צריך להפלות. הערבים והחרדים היו פטורים עד כה משירות צבאי - אז לעשות עכשיו חקיקה שפוגעת בהם? ועדת הכספים לא קונה את הבלוף הזה. אני קוראת לך, אדוני השר, שלא להסתפק בחצי השוויון הזה: כמו שאין חצי הריון, אין חצי שוויון. צריך להיות שוויון מלא".

 

"לא ננוח ולא נשקוט עד שיירדו מחירי הדירות"

 

בדיון הסוער דיבר גם יו"ר הוועדה, ניסן סלומינסקי, שאמר: "לא ננוח ולא נשקוט עד שיירדו מחירי הדירות". אריאל אמר כי "אין ספק שזהו הנושא המעסיק והחשוב ביותר. ממשלות קודמות החליטו לא לתכנן במרכז הארץ כדי לעודד הגירה לפריפריה, זה הביא לעליית מחירים משמעותית במרכז הארץ. זה הקטר שמוביל את מחירי הדירות. לייצר דירה זה משהו שתלוי בעשרה גורמים שונים לפחות, כמו משרדי השיכון ותחבורה. זה לא מוצר רגיל, פה יש תלות הדדית. אני שמח ששיתוף הפעולה גובר. מפלס האגו יורד והענייניות עולה. זו תוצאה של עבודה קשה מאוד".

 

לדברי אריאל, "יש עלייה במספר יחידות הדיור שמתוכננות בכל שנה. מעבר לייצור כ-40 אלף יחידות דיור בשנה, לפי גידול האוכלוסייה, אנחנו באוברדראפט של 100-60 אלף יחידות דיור. אנחנו צריכים להדביק את הפער במהירות".

 

שר השיכון אורי אריאל שר השיכון אורי אריאל צילום: אביגיל עוזי

 

אריאל הוסיף כי חלק מהעיכובים בבנייה נובעים מדרישות הוועדות המחוזיות לתכנון: "בתוכנית מסוימת יש תנאי בתב"ע (תוכנית בניין עיר) שאם אין בית ספר במועד מסוים, אי אפשר לתת היתר בנייה. היום זה ירד לרמה של בית ספר - פעם זה היה מחלף של חצי מיליארד שקל".


 

אריאל המשיך וסיפר כי "ראש הממשלה, שר האוצר ואנוכי, הבנו שלא ניתן לחכות 3 שנים, המצב לא טוב, והוא מחמיר, המחירים עולים וקשה להשיג דירה. באנו עם שתי תוכניות גישור: האחת, מחיר מטרה, תוכנית שאינה מצריכה חקיקה, רק צריכה לעבור במועצת מקרקעי ישראל. קהל היעד של התוכנית כולל משפרי דיור - אם הם יהיו בתוכנית, הם יתרמו לירידה במחירי יד שנייה. התוכנית השנייה: מע"מ אפס, שחל על דירה ראשונה (לא משדרגי דיור). שתי התוכניות אושרו בקבינט הדיור של הממשלה. אנחנו נמצאים בהתדיינות יומיומית רצופה עם משרד האוצר. התוכניות הללו הן שינוי משמעותי. זה מצריך תיאומים בין המשרדים".

 

"אמרו לנו: זו העוגה - תסתדרו"

 

על הדיור הציבורי, אמר אריאל: "אנחנו במגמה לסגור את חברות הדיור הציבורי הממשלתיות-עירוניות הקטנות, ולהעבירן לידי עמיגור ועמידר. וזאת, בתאום עם ראשי הערים של חיפה, תל אביב פתח תקווה וכן עם משרד האוצר".

 

לגבי הגדלת מלאי הדירות בדיור הציבורי, אמר אריאל: "בזמן אישור התקציב, משרד האוצר נענה לבקשתנו אם זה בסכומים קטנים. אומרים לנו, 'זו העוגה - תסתדר בפנים'. אנחנו חושבים שעמידר יכולה להיות חברה יזמית. חלק מהדיור הציבורי יושב במרכז הארץ על קרקעות מאד יקרות. אפשר לבנות שם יותר יחידות דיור, ועמידר תוכל לקחת את הרכוש של עצמה, ותתכנן ותביא את ערך הקרקע ותשווק ליזמים וקבלנים. לא עמידר תבנה, זה ייצא בצורת מכרזים לשוק הפרטי. הכסף שהיא תקבל יילך לדיור הציבורי. זה יגדיל מאד את התקציב, ויוכל לכלול גם סטודנטים וזוגות צעירים - אבל עוד חזון למועד".

 

הוא הסביר, כי "משרד השיכון מאתר חברה אסטרטגית שתהפוך את עמידר מחברת אחזקות לחברת ייזום. בשבועות הקרובים זה יקרה. זו לא הפרטה. עמידר תנהל את הרכוש הציבורי, היא חברה לאומית ולא תופרט. היא תטייב את הנכסים שלה ותביא בעצמה תקציב שיסייע בפתרון הבעיות הדחופות".

 

רק הקרקע עולה 200 אלף שקל

 

מנכ"ל משרד השיכון, שלמה בן אליהו, הסביר על מחיר מטרה, ואמר ש"יש מפרט דירה מינימלי, על מנת שלא יורידו את סטנדרט הבנייה כדי להוזיל את הדירה ב-20%. אין מחיר מינימום, אפשר להגיע למחיר אפס על הקרקע. הממוצע הארצי הוא 200 אלף שקל לקרקע ליחידת קרקע. מחיר מטרה מיועד רק למקומות בהם ערך הקרקע הוא מעל 80 אלף שקל ליחידת קרקע. כל מקום שבו מחיר הקרקע הוא מעל - למשל מודיעין, ראש העין. גם במחיר אפס יהיה זוכה במכרז על הקרקע. וזאת, על מנת שבמחיר הדירה הסופי המפוקח ישתלם לו לבנות".

 

שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד השיכון שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד השיכון צילום: ענר גרין

 

הוא הוסיף כי, "מחירי הדיור ייקבעו לפי 1.1.2014, המשמעות היא שברגע שייצא מחירון לכל אזור, וכשכולם יודעים שהמדינה משווקת בראש העין או במודיעין, יד שנייה לא יוכלו למכור ביותר. יד שנייה זה עיקר הכובד, 75% מהעסקאות, ואני רוצה להשפיע על השוק העיקרי. לממשלה אין כלים להשפיע על יד שנייה, רק דרך יד ראשונה - או דרך מע"מ (לחסרי דירה) או דרך מחיר מטרה (חסרי דירה ומשפרי דיור), שלא כולל קריטריון אם אדם שירת בצבא או לא. המטרה שלנו היא לשווק עשרת אלפים דירות בשנה במסגרת מחיר מטרה. תוך 60 יום מיום החלטה של מועצת מקרקעי ישראל, אנחנו ערוכים לשווק. אם המחיר של דירות יד ראשונה יירד ב-20%, פראייר מי שיקנה יד שנייה ביותר מזה".

 

יצוין כי טרם נפתרה המחלוקת סביב הערים בהן יחולו מכרזי מחיר מטרה; מודיעין וראש העין, עימן נחתם הסכם גג המעניק מימון מהמדינה לתשתיות, לא בהכרח ייכללו, בשל התנגדות משרד האוצר. עם זאת, בנצי ליברמן, מנהל רשות מקרקעי ישראל, אמר בדיון כי "הסכמי הגג הם הבסיס למחיר מטרה".

 

אריאל סיכם את הישיבה בת השעתיים: "ועדת הכספים ומליאת הכנסת יצטרכו להחליט בכל הנושאים. ידענו שתהיה תקופה של אי ודאות שתעצור את השוק. זה טבעי שזה יקרה. אנחנו מנסים לקצר את הזמן הזה. אני מקווה שהמע"מ ייגמר במושב הכנסת הזה. מחיר מטרה מוכן להפעלה כמעט מיידית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x