$
חדשות נדל

בדיקת כלכליסט

ניסיון האוצר להצדיק מס משפרי דיור לא עומד במבחן המציאות

האוצר טען בדיון בוועדת הכספים כי המס בשיעור של 3.5% לא יפגע בזוגות צעירים, אך בדיקת כלכליסט מראה שדווקא מי שעוברים לדירות קטנות יותר הם המפסידים העיקריים ובעלי דירות היוקרה נפגעים פחות. חברי הוועדה דורשים אלטרנטיבה

חן פונדק ודותן לוי 07:0208.07.13

חברי ועדת הכספים הביעו אתמול התנגדות להעלאת שיעורי מס הרכישה למשפרי דיור כחלק מחוק ההסדרים, ודרשו מהאוצר להציג הצעה חלופית לקראת ההצבעה על החוק שאמורה להיערך בסוף השבוע הבא. כחלק מחוק ההסדרים מציע האוצר להטיל מס על משפרי הדיור. משפרי הדיור הם כל מי שבבעלותם דירה אחת והם קונים דירה נוספת, כדי למכור את הראשונה בתקופה קצובה, ולא לשם השקעה. עד היום לא היה מס על דירה ששווייה עד 1.4 מיליון שקל. כעת, מציעים באוצר כי משפרי הדיור ישלמו מס בשיעור של 3.5%. מעל 1.744 מיליון שקל מס משפרי הדיור יהיה 5%, ועבור דירה בשווי מעל 5 מיליון שקל ישלמו מס רכישה של 8%.

 

 

פקידי האוצר סותרים את הנתונים של עצמם

 

נציגי האוצר ציינו בדיון כי הם מעריכים את התוספת לקופת המדינה בעקבות תוספת המיסוי ב־1.05 מיליארד שקל לשנה, אך לא שיערכו את הפגיעה האפשרית שתיגרם לענף הנדל"ן בעקבות מיסוי זה. הערכה בקרב גורמים בענף המתבססת על מקרים דומים בעבר שבהם העלו את המיסוי היא כי היקף העסקאות של משפרי דיור ירד משמעותית, ולכן ההערכות על ההכנסות שגויות מלכתחילה. "תהיה לכך השפעה משמעותית, זה אולי לא יירד ל־100 מיליון שקל, אבל זו תופעה ידועה בתחום המיסוי שברגע שפוגעים במסים יש ירידה בעסקאות", אומר טארק דביני, שותף ומנהל מחלקת מיסוי נדל"ן בפירמת BDO זיו האפט.

 

 

ראובן קוגן, סגן הממונה על התקציבים באוצר: "שוק הנדל"ן צריך לקחת חלק בנטל של סגירת הבור. מס משפרי הדיור יותר פשוט לזוגות צעירים" ראובן קוגן, סגן הממונה על התקציבים באוצר: "שוק הנדל"ן צריך לקחת חלק בנטל של סגירת הבור. מס משפרי הדיור יותר פשוט לזוגות צעירים" צילום: מיקי נועם אלון

 

לכך יש לצרף את הנזק האפשרי לרכישת דירות קטנות. בשנים האחרונות מאז המחאה החברתית יש הטפה מצד גורמים בממשלה לזוגות צעירים לרכוש דירות קטנות וצנועות יותר, ורק בהמשך לפי הצורך ועם הגידול במשפחה ישדרגו את הדירה. בעקבות המיסוי החדש, זוגות צעירים ייאלצו להמתין ולקנות דירה בת 4 חדרים. רק כך יימנעו מלשלם כפל מס בעקבות שדרוג רמת חייהם. כך למשל, זוג שכיום מתגורר בדירת 3 חדרים ששווייה מיליון שקל ורוכש דירה מרווחת יותר בשווי 1.4 מיליארד שקל לא משלם על כך מס, בעוד שבעתיד יידרש לשלם כ־50 אלף שקל על עסקה זו.

 

בנוסף, תוספת המס לא מביאה בחשבון מקרים שבהם מדובר במצמצמי דיור, הכוונה היא לכל אותם מקרים שבהם זוגות שנמצאים במצוקה כלכלית נאלצים בעל כורחם למכור דירה קיימת ולרכוש דירה זולה יותר. במקרים כאלה בניגוד לעבר זוגות אלה יחויבו במס. "האוצר מסתכל על משפרי הדיור כעל אנשים שמחפשים מותרות. זה לא מוצר יוקרה, רוב משפרי הדיור מוכרחים לעשות זאת. זה קנס על מי שמבקש לשדרג את חייו. לדעתי הפתרון לכך הוא שמי שמשפר את מצבו יקבל פטור לפחות עד שווי הדירה שהיתה לו, כלומר ישלם מס רק על ההפרש ולא על השקל הראשון. בצורה זו גם מנטרלים את הנזק לאותם מצמצמי דיור", אומר דביני.

 

 

ח"כ גילה גמליאל: "החוק הזה לא ראוי וללא חזון. זה אומר לצעירים, את המעט שחסכתם נעשוק מכם. אני מציעה לאוצר שישנו את החוק ולא שאנחנו נוריד אותו" ח"כ גילה גמליאל: "החוק הזה לא ראוי וללא חזון. זה אומר לצעירים, את המעט שחסכתם נעשוק מכם. אני מציעה לאוצר שישנו את החוק ולא שאנחנו נוריד אותו" צילום: עמית שאבי

 

חברי הכנסת הביעו התנגדות לשינוי בחוק. לדברי ח"כ גילה גמליאל (ליכוד), "הסעיף הזה לא ראוי ואומר לצעירים, המעט שחסכתם - נעשוק אתכם. אני מציעה לאוצר שיחזרו בהם ולא שאנחנו נוריד אותו".

 

לפי דברי ההסבר להצעת החוק, מטרת התיקונים היא לא רק להקטין את הגירעון, אלא "להתמודד עם תופעת עליית מחירי הדירות, ולהביא להגדלת היצע הדירות לצמצום נתח השוק של רוכשי דירות להשקעה ולהשוואת מסלול המיסוי של השקעה בנדל"ן למסלולי המיסוי של אפיקי השקעה אחרים".

 

ראובן קוגן, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמר בדיון כי "התקבלה החלטה ששוק הנדל"ן צריך לקחת חלק בנטל של סגירת הבור, ועשינו ניתוח בקבוצות רוכשים בשוק. היום מיסוי מקרקעין אינו מבדיל בין רוכשי דירה ראשונה לרוכשי דירה נוספת או מי שמחליף את הדירה. המהלך הזה מפריד בין דירה יחידה שהיא שיפור של דירה מסוימת, היות שמחוסרי הדיור נמצאים יותר בנחיתות. משפרי הדיור כדי לשפר דירה ממשכנים את הנכס הקיים, ועם הריביות הנמוכות היסטורית בשוק הצעד הזה יותר פשוט לזוגות צעירים".

 

פקידי האוצר הסבירו כי לפי מחקרים, מיסוי מנדל"ן הכי פחות פוגע בצמיחה, לעומת עליית המע"מ, מס הכנסה ומס חברות. יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי אמר בתגובה כי "מס חברות זה אסון ומס הכנסה זה אסון, אז נוריד את כל זה ונעמיס על הנדל"ן. אתם מבינים את האבסורד? אם זה פוגע בצמיחה אז אולי לא נאשר את זה בהצבעה".

 

ד"ר מיכאל שראל, הכלכלן הראשי באוצר, אמר עוד בדיון כי "בעתיד, בזכות עמידה ביעדי הגירעון ייתכן שהריביות במשק יירדו ויקלו על הזוגות הצעירים". אלא שבפועל תרחיש כזה יוריד במקרה הטוב את הריבית על המשכנתאות בכ־1%, בזמן ששיעור המס עלה ב־3.5% על כלל העסקה. "אין בכלל פרופורציות בין מה שהציבור יספוג לבין ההפחתה שכלל לא בטוח שתתרחש. מעבר לכך, אסור לשכוח שעל החלק של הדירה הישנה משפר הדיור כלל לא צריך לקחת הלוואה", אומר דביני.

 

"אתם מעודדים אנשים לא להתגרש ואני אוהב את זה"

 

איציק שמולי (עבודה) הוסיף כי מדובר בפגיעה בנקודה הרכה ביותר של מחאת 2011 - הדיור: "למה משפחה שנולד לה עוד ילד צריך להטיל עליה עוד מס? יש לנו מערכת מיסוי שכל פעם שמדברים עליה במונחים דיפרנציאליים היא נבהלת. חברי הקואליציה עלו לשלטון בגלל גל מחאה של בעיות הדיור". משה גפני (יהדות התורה) התייחס לכך שבמקרה של זוג שמתגרש, על שניהם יוטל המס: "אתם מעודדים אנשים לא להתגרש, כי שניהם הופכים להיות משפרי דיור, ואני בעד".

 

מרב מיכאלי (עבודה) ציינה כי ישנם דברים טובים בהצעה כמו הבחנה בין רוכש שהוא תושב חוץ לתושב ישראל והגדלת מס רכישה על דירות יוקרה, אולם "הרבה פעמים צריך להחליף דירה וזו פגיעה בעיקרון של הזכות האזרחית שעד סכום מסוים מתקבל על הדעת שיהיה לה פטור ממס".

 

חברי הכנסת הביעו תמיהה מדוע צריך לדון על שינוי הסעיפים במסגרת חוק ההסדרים. מיקי רוזנטל (עבודה) אמר כי "נמאס לעשות צחוק על חשבון הציבור הישראלי בחוק ההסדרים". זבולון כלפה (הבית היהודי) הציע לדון בתוכנית הזאת לאחר חוק ההסדרים. לדבריו, "זה לא חצי מחטף, זה מחטף".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x