$
חדשות נדל

המינהל הקפיא את הרחבת נווה ים

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי ההקפאה נובעת מהקשיים הכלכליים שבהם נתון הקיבוץ, אשר אינם מאפשרים לו לשלם עבור פיתוח תשתיות

דותן לוי 15:0928.01.13
המכרז להרחבת קיבוץ נווה ים, שהיה אמור להיסגר להצעות אתמול (א'), הוקפא לעת עתה על ידי מינהל מקרקעי ישראל. המינהל פרסם את ההודעה על הקפאת המכרז בנווה ים במהלך השבוע שעבר, אך לא פירט מה הסיבות שהובילו אותו לנקוט צעד זה.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי ההקפאה נובעת מהקשיים הכלכליים שבהם נתון הקיבוץ, אשר אינם מאפשרים להם לשלם עבור פיתוח תשתיות בתוך הקיבוץ, הנדרש כחלק מתוכנית ההרחבה של משרד השיכון. גורם בקיבוץ מסר כי החברים עדיין לא חתמו על הסכם הפיתוח הפנימי של הקיבוץ, וכיוון שפיתוח התשתיות בקיבוץ צריך לשמש בעתיד גם את שכונת ההרחבה, הוחלט לעת עתה להקפיא את המכרז.

 

דני דנקנר. חברי הקיבוץ הצביעו נגד ההסכם עם בתי העמק, בה הוא שותף דני דנקנר. חברי הקיבוץ הצביעו נגד ההסכם עם בתי העמק, בה הוא שותף

לפי הקיבוץ, ההסכם שנרקם בין הקיבוץ לחברת בתי העמק, שבה שותפים איש העסקים דני דנקנר והיזם דוד כרפיס, לפירוק כפר הנופש, היה אמור להכניס לקופת הקיבוץ כמה מיליוני שקלים, אך באחרונה הצביעו חברי הקיבוץ נגד ההסכם עם בתי העמק, שהכספים ממנו היו אמורים לממן בין השאר את פיתוח התשתיות בקיבוץ הוותיק.

 

המכרז שפרסם המינהל להרחבה בנווה ים כלל כ־126 מגרשים של 300–400 מ"ר כל אחד. במקביל למכרז זה מתוכננת הגדלה של הקיבוץ ב־40 מגרשים. מינהל מקרקעי ישראל אמנם מוביל את מכרז ההרחבה, אך משרד השיכון הוא האחראי על יישום תוכנית פיתוח התשתיות לקיבוץ ולהרחבה, שעלותה עומדת על כ־350 אלף שקל למגרש בממוצע. בניגוד למצב בהרחבות אחרות, תוכנית הפיתוח להרחבה מתבצעת ללא עזרת הקיבוץ או המועצה האזורית חוף הכרמל.

 

ההרחבה בנווה ים שונה גם בדרך השיווק שלה: בעוד שההרחבות בקיבוצים שווקו בדרך כלל על ידי הקיבוץ או על ידי יזם שלו הסכמים מול הקיבוץ, ובמסגרתן עברו רוכשי המגרשים ועדות קבלה, במכרז הנוכחי קיבוץ נווה ים אינו צד במכרז ההרחבה, והליך שיווק הקרקעות זהה להליך במכרזים של המינהל לשכונות בנה ביתך.

 

למרות ההפרדה בין הקיבוץ להרחבה, לא ניתן לקדם הרחבה ללא מוכנות של הקיבוץ או הסכמתו המלאה, וייתכן שהמכרז הנוכחי יידחה עד לפתרון הבעיות הפנימיות של הקיבוץ. המכרז בנווה ים נחשב לאחד המכרזים האטרקטיביים שפורסמו לאחרונה על ידי המינהל, בעיקר כיוון שמדובר בהזדמנות כמעט חד־פעמית לרכוש בית צמוד קרקע בסמוך לחוף הים במחיר סביר. 

 

קיבוץ נווה ים קיבוץ נווה ים צילום: עמית מגל

 

תוכניות ההרחבה בקיבוצים סובלות מבעיות רבות מאז היוולדן. בעיות אלה נובעות בין היתר מהחלטת המדינה לאסור על הקיבוצים לגבות כסף על הקרקעות שמחוץ לשטחם. החלטה זו הובילה חלק מהקיבוצים לחפש דרכים יצירתיות שיאפשרו להם לגרוף בכל זאת רווחים מההרחבות הצמודות להם, וגרמה לעיכוב בחלק מהפרויקטים. כך לדוגמה, בהרחבה במושב הבונים, הסמוך לנווה ים, התגלו אי־סדרים שעיכבו את הפרויקט במשך שנים. בדומה, גם בהרחבה בקיבוץ בחן נמצאו אי־סדרים שבעקבותם פיתוח ההרחבה לא הושלם עד היום.

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי "המשרד הכין תוכניות פיתוח לכלל המגרשים הפנויים בנווה ים — מגרשי מינהל מקרקעי ישראל ומגרשי הקיבוץ — וכן לטיפול בתשתיות הקיבוץ הוותיק. כיוון שנווה ים אינו נמצא באזור עדיפות לאומית, הרי שעל המשתמשים לשלם על הפיתוח. ברגע שהקיבוץ הודיע שלא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו, הרי שמתוך אחריות הוקפא המכרז כדי לא להגיע למצב שבו ישווקו מגרשים, אך לא יינתן פיתוח".

 

מעו"ד המייצג את דני דנקנר לא התקבלה תגובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x