$
חדשות נדל

הסיפור המסריח שעוד יטריד את חריש

דו"ח של המשרד להגנת הסביבה חושף רמות זיהום אוויר מסכנות חיים ומפגעי ריח באזור היישוב חריש בו מתוכננת עיר חרדית

חן פונדק 08:3728.08.12

התוכנית להפוך את היישוב חריש בוואדי עארה לעיר חרדית עוררה בשנים האחרונות מאבק קשה בין חילונים לחרדים על אופיו של היישוב. לפחות בינתיים נראה כי המאבק הסתיים בניצחון החרדים, המחזיקים בתוכניות להקמת אלפי דירות, אבל כשישמעו התושבים החדשים מה שמצפה להם ייתכן שירצו לחשוב שוב.

 

בפני כל תושבי האזור עומדת בשנתיים האחרונות בעיה של מטרדי זיהום אוויר וריח. אף שהתלונות על המטרדים התקבלו באיגוד ערים שרון־כרמל כבר בראשית 2010, עדיין לא נמצא הפתרון שיאפשר לשים קץ למטרדים. על פי בדיקות שביצעו באזור אנשי האיגוד, מקור הזיהום במפחמות (מתקנים השורפים גזם והופכים אותו לפחם) שפועלות ברשות הפלסטינית.

 

פרופ' אליהו ריכטר פרופ' אליהו ריכטר צילום: גיא אסיאג

 

הריח המחניק שעולה מהמפחמות מתחיל בדרך כלל במאי ונמשך עד אוקטובר, על בסיס כמעט יומיומי. לטענת התושבים, הריחות הרעים חודרים לבתיהם גם כאשר הם סוגרים את החלונות, וגורמים לגירויים בעיניים, קוצר נשימה ושיעול. במטה המאבק נגד עשן המפחמות טוענים כי בעוד שהיישוב חריש לא סובל כיום מהעשן באופן יומיומי אלא רק מפעם לפעם לפי כיוון הרוחות, העיר העתידית שתיפרס מדרומה תהיה ממש בתוך תוואי העשן.

 

לפני שבועות אחדים הגיש פרופ' אליהו ריכטר, מנהל היחידה לרפואה תעסוקתית וסביבתית באוניברסיטה העברית, את חוות דעתו על הסיכונים כתוצאה מפעילות המפחמות. לפי הדו"ח של ריכטר שהוגש למועצה האזורית מנשה, פעילות המפחמות גורמת לנזקים בריאותיים מיידים בטווח הקצר ובטווח הארוך. ריכטר מסביר כי החומרים המזהמים שנפלטים בעת שריפת עצים יכולים לגרום לסרטן ולבעיות בדרכי הנשימה כגון אסתמה.

 

 

בדיקות שביצע המשרד להגנת הסביבה ב־2010 הצביעו על ריכוזים גבוהים באזור של חומר שנקרא פורמאלדהיד. בדו"ח שחיבר המשרד בנושא צוין כי אין הסכמה גורפת בקהילה המדעית לכך שהחומר מסרטן, אך לדברי ריכטר כבר ב־2006 הכריז המרכז הבינלאומי לחקר הסרטן על החומר ככזה. ריכטר מציין כי לחומרים מסרטנים לא מוגדר סף שמתחתיו אין נזק, וככל שהחשיפה גוברת הנזק חמור יותר.

 

נוסף על החומר הבעייתי שנמצא ליד התוואי המתוכנן של היישוב העתידי, בדיקות ריח שבוצעו על ידי איגוד ערים שרון־כרמל והמשרד להגנת הסביבה בסוף אוקטובר 2011 מצאו באזור ריחות רעים בעוצמות העולות על הדרגה הנחשבת לסבירה באזורי מגורים.

 

בשנה האחרונה יצא המשרד להגנת הסביבה במבצע להריסת 32 מפחמות הפועלות בשטחי הרשות. במקביל עתרו הפלסטינים לבג"ץ והוציאו צו המונע את הריסת יתר המפחמות. דיון בנושא נקבע לאוקטובר.

 

במטה המאבק בעשן המפחמות דורשים מהמשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות להעביר חוק להסדרת הטיפול בגזם חקלאי בתוך תחומי המדינה וללא הרעת תנאי החלקאים וטוענים, "משרד החקלאות אחראי גם לתושבי ההתיישבות הכפרית הסובלים מהעשן". במשרד להגנת הסביבה מגבשים חקיקה לחיוב חקלאים ישראלים להעביר גזם לריסוק ולאסור שריפתו. "אישורי שריפת הגזם ניתנים על ידי משרד החקלאות, וכך מזינים חקלאים ישראלים את המפחמות", אמרו שם. ממשרד החקלאות נמסר: "הפתרון צריך להגיע מהמשרד להגנת הסביבה. ליחידת פיקוח הצומח והחי) אין סמכויות לטפל בנושא.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד ובראשו השר גלעד ארדן משקיעים שעות רבות כדי למנוע את המפגעים שיוצרות המפחמות הפועלות בשטחי הרשות הפלסטינית. כיוון שמקורם של העצים שמשמשים את המפחמות בשדות של חקלאים ישראלים, המשרד מגבש כעת חקיקה שתחייב את החקלאים להעביר את הגזם לריסוק ויאסור על שריפתו. כיום אישורי שריפת הגזם ניתנים על ידי משרד החקלאות, וכך מזינים החקלאים הישראלים את המפחמות בחומרי גלם. עד לקבלת ההחלטה בבג"ץ, המשרד פועל בכל האמצעים העומדים לרשותו ומשתמש בכל סמכויותיו כדי למגר את מפגע המפחמות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x