$
ועידת התשתיות והנדל"ן 2012

"הדירות התייקרו ב-100 אלף שקל רק בגלל הגידול בשכר הזרים"

יגאל דמרי: "יש כאן מצב בלתי נסבל ברמה התכנונית, משרדי הממשלה השונים מושכים את השמיכה כל אחד לכיוון שלו". תמיר דגן, מנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן: "מאז המחאה בקיץ לא היתה שום פעילות אמיתית שעזרה לשוק הדיור". צפו בשידור החי מאולפן "כלכליסט" בוועידה

שירלי ששון-עזר ודותן לוי 14:0205.06.12

"עלות הפיתוח בפרויקטים מסוימים היא גבוהה משמעותית מהעלות האמיתית וזה כסף שהמדינה גובה אותו. בבאר שבע עלות הפיתוח ליח"ד היא 130 אלף שקל ליח"ד אחרי הנחה של המדינה אבל העובדות האמיתיות הן שזה לא עולה 50% מזה כך שהכל תלוי במדיניות הממשלה", אמר יגאל דמרי מנכ"ל י.ח דימרי בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט" שמתקיימת היום בתל אביב.

 

"לפני שנדבר על איפה אפשר לעשות אקזיט טוב לרכישת דירה, נדבר על מה שקורה אצלנו", המשיך דמרי. "שר השיכון, מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומנכ"ל משרד האוצר זורים חול בעיניים של כולנו, אני מדבר כמי שעובד בענף מבלי ניתוחים מתוחכמים ובלי גרפים ומצגות. יש כאן מצב בלתי נסבל ברמה התכנונית, משרדי הממשלה השונים מושכים את השמיכה כל אחד לכיוון שלו. משרד השיכון והבינוי עושה עבודה נפלאה ומשתדל לשווק קרקעות אבל האוצר בולם אותו. גם אם ישווקו 1,000 יח"ד בשנה אין מי שיבנה אותם, אין עובדים זרים. ומי שגורם לכך הוא האוצר. עלות שכר של עובד זר כפולה מזו שהייתה לפני שלוש שנים ויש לזה משמעות. הדירות התייקרו רק משכר העבודה ב-100 אלף שקל, תבינו את המשמעות".

 

בעקבות תגובות מהקהל התייחס דמרי לנושא הרווח היזמי ואמר, "אני חברה ציבורית ותראו שבמקרה הטוב הרווח הנקי מגיע ל-5%. במקרה שלי אני גם מבצע אז מצבי אולי יותר טוב. מעבר לרווח אני בונה מציונות והיחיד שבונה בכל הארץ".

 

יגאל דמרי יגאל דמרי צילום: אריאל בשור

 

"בתוך 4-3 חודשים תהיה התפרצות של המחירים"

 

תמיר דגן, מנכ"ל חברת שיכון ובינוי נדל"ן, אמר קודם לכן בוועידה כי "אם לא יטפלו בשחרור קרקעות, בנושא האשראי ובעלייה של מחירי הביצוע, אני מעריך שבתוך 4-3 חודשים תהיה התפרצות של המחירים. לצערי אם מסתכלים, מהמחאה של הקיץ האחרון לא הייתה שום פעילות אמיתית שעזרה לשוק הדיור",

 

דגן ציין כי בחודשים האחרונים מרגישים בשטח את ההתפכחות של האנשים. "שימו לב שאף אחד בוועידה הזו לא יצא בהכרזות שהמחירים ירדו ב-25%. את חודש מאי גמרנו עם יותר מ-100 דירות שמכרנו. הגרף ברור - אנשים חוזרים למשרדי המכירות. זה נכון, אין עלייה במחירי הדירות - אבל אנשים חוזרים לקנות".

 

לדברי דגן, בעוד שמפת הביקושים בשוק הנדל"ן הישראלי משתנה, תנאי המקרו של השוק לא משתנים. "יש שני פרמטרים עיקריים לביקוש: הראשון הוא המיקום והמחיר. פרמטר בדרגה שנייה זה חינוך, ולמשפחות עם ילדים זה לפעמים הדבר הכי חשוב. אנחנו רואים את זה במשרדי המכירות. לפעמים אתה שואל את עצמך למה בעיר איקס המחירים גבוהים יותר מעיר ווי - זה הרבה פעמים בגלל חינוך. זה משפיע על הדימוי. לבסוף חשובה גם תעסוקה ונגישות תחבורתית. מצד אחד אנחנו רואים את החגורה של באר יעקב, מצליח, נס ציונה - כולן קרובות באותה מידה למרכז ואנחנו רואים שפער המחירים הולך וקטן. פעם המחירים בין ראשון לרחובות היה גדול והיום הוא הולך וקטן". דגן הזכיר ברשימת הערים שבהם עלו הביקושים את יקנעם, חדרה, אשקלון והיישוב צור נתן ואמר כי סלילת כביש 6 והוספת אזורי תעסוקה במקומות אלה תרמה רבות לעליית הביקושים.

 

תמיר דגן תמיר דגן צילום: אריאל בשור

  

לא מאמין בשוק מוסדי לשכירות

 

"לעומת זאת, בתנאי המקרו שום דבר לא השתנה. התחלות בנייה - זו לא אמת שיש הגדלה בכמות שיווק יחידות הדיור. זה נכון שהמינהל ומשרד השיכון עשו מאמץ להוציא ולשווק יותר, אבל חלקן לא זמינות. אני מציע לכל אחד מכם לבדוק כמה יחידות דיור אמיתיות שיווקו. אנחנו כיהודים וכישראלים אוהבים להשקיע בנדל"ן. לגבי מחירי השכירות, המחירים שעולים מדרבנים אנשים לקנות דירות. השיחה בשישי בערב היא שעדיף לשלם 4,000 שקל למשכנתא ולא לזרוק את זה על שכירות ושבסוף תהיה גם דירה".

 

בנושא הנסיונות של משרד האוצר והשיכון לקדם שוק שכירות במחירים מפוקחים אמר כי "אני לא מאמין בשוק מוסדי גדול לדירות להשכרה מהסיבה הפשוטה שגם אחרי עליית מחירי השכירות המספרים מדברים על תשואה של 3-4%. בתשואה כזו אף גוף לא יכנס".

 

קוגן: "אף פעם לא עשינו משהו שסיפק את כולם"

 

"אף פעם לא עשינו משהו שסיפק את כולם". כך אמר סגן הממונה על התקציבים באוצר, ראובן קוגן, בוועידה. לדבריו, האוצר מתמודד בצורה אמיתית עם מציאת פתרונות לשוק הדיור ואינו מעביר אותן הלאה. "הפנמנו שלא פתרנו את בעיית הנדל"ן וכל הזמן צצות בעיות חדשות וקיימים דיונים ארוכים עם בנק ישראל להורדת המע"מ בחוק המכר ועוד.

אבל צריך לזכור שבשוק הנדל"ן מי שלא תהיה לו סבלנות - יחבל בתהליכים".

 

קוגן אמר כי בשנים האחרונות היו שלוש רפורמות מרכזיות (ממ"י, מרפסות והיטלי פיתוח - מ"א) אך אישורים מההסתדרות או רצונות של פוליטיקאים ועניינים אחרים גרמו לתקיעה של הרפורמות. "ואז, ב-2011, לציבור נמאס לחכות והשיח הפך לאיך לוקחים דירה ששווה 1.2 מיליון שקל ומפחיתים לה את השווי לפחות ממיליון שקל", אמר קוגן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x