$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט" - מרכז הירידים יעבור שדרוג ב-2 מיליארד שקל

עיריית תל אביב מתכננת בשנים הקרובות השקעת ענק במתחם מרכז הירידים שבבעלותה. כלכליסט מאפשר הצצה ראשונה לתוכנית הכוללת הקמת ביתן התערוכות והאירועים הגדול בישראל, בית מלון עסקי, קריית אולפני טלוויזיה, מסעדות ושטחי מסחר. הפתעה נוספת: תוכנית לאולם ספורט שיחליף את אולם אוסישקין

דותן לוי 08:5123.08.11

עיריית תל אביב תשקיע כ־2 מיליארד שקל בשדרוג מתחם מרכז הירידים בשדרות רוקח בעיר, כך נודע "לכלכליסט". בתקופה הקרובה עומדים להתחיל בשלב הראשון בפרויקט הארוך: הקמתו של ביתן 2 - ביתן הופעות ואירועים - שמתוכנן להיות הביתן הגדול במזרח התיכון. רק בהקמתו יושקעו כ־300 מיליון שקל. בהמשך מתכננת הנהלת מרכז הירידים להקים במתחם מלון עסקי, מסעדות ושטחי מסחר.

 

נוסף על כך נבחנת האפשרות להקים קריית תקשורת עם אולפני טלוויזיה. בנייתו של ביתן 2 היא הראשונה במסגרת מתיחת הפנים שעובר מרכז הירידים. בנייתו אמורה להסתיים בתוך כשנתיים וחצי, בעוד שבנייתם של יתר המבנים במתחם תיעשה באופן מדורג. לדברי מנכ"ל מרכז הירידים אמיר תמרי, למתחם תבע"ות (תוכניות בנין עיר) מאושרות בהיקף של 300 אלף מ"ר, המאפשרות את הכפלת שטחו הבנוי של המתחם. בכוונת החברה לבצע את הבנייה בצורה מדורגת בתקופה של כעשר שנים כדי להימנע מפגיעה בפעילות המתקיימת במקום.

 

השלמת המבנה צפויה תוך שנתיים וחצי השלמת המבנה צפויה תוך שנתיים וחצי

 

פי 3 מביתן 1

 

ביתן 2 ימוקם מזרחית לביתן 1 וישתרע על פני 50 אלף מ"ר: 20 אלף מ"ר של חניונים תת־קרקעיים ו־30 אלף מ"ר שיחולקו לכמה אולמות - אחד מהם הוא אולם ענק בגודל 7,500 מ"ר שנבנה ללא עמודים, עם תקרה בגובה 20 מטר ומחיצות אקוסטיות בגובה 14 מטר.

 

במכרז העיקרי לבניית הביתן זכתה חברת אורתם סהר בחוזה של 150 מיליון שקל, כאשר עלות מערכות המיזוג בביתן נאמדת ב־30 מיליון שקל, עלות מערכות המים עומדת על 20 מיליון שקל ומערכות החשמל יעלו 20 מיליון שקל נוספים. כמו כן הביתן ייבנה לפי עקרונות הבנייה הירוקה. במקום ייהרסו הביתנים 16, 15 ו־23. מימון הקמת הביתן, 180 מיליון שקל, תבוצע במימון בנק הפועלים. בתוספת 120 מיליון שקל מהונה העצמי של החברה וסיוע של עיריית תל אביב.

 

שטחו העליון של ביתן 2 יהיה גדול פי שלושה מביתן 1, אולם התערוכות והאירועים הגדול במתחם. ביתן 1 משתרע על פני 20 אלף מ"ר, מתוכם כמחצית הם שטחי חניונים. בביתן 1 ניתן לערוך אירועים והופעות עבור כ־6,000 איש, וביתן 2 יכיל כ־11 אלף איש בתפוסה מלאה.

 

עו"ד מירית בכר, סמנכ"לית ויועצת משפטית של חברת מרכז הירידים: "הסיבה לתוכנית היא הביקוש הרב לאירועים ומגבלת הגובה של ביתן 1 אשר אינה מאפשרת לארח אירועים דוגמת קרקסים. אף שהביתן עדיין לא נבנה, כבר יש לו הזמנות רבות לשנים 2014–2015 תמורת 200 אלף שקל ליום".

 

בהמשך להקמת ביתן 2 צפויים להתחיל בעוד כשנתיים בהקמת מתחם הכולל ארבע מסעדות, ומעליהן שטחי מסחר. המתחם ימוקם בחזית הפונה לשדרות רוקח, בסמוך לגשר הולכי הרגל. בטווח הרחוק יותר מתוכננת הקמתו של מלון עסקים, אשר יופעל במתכונת BOT. המלון ישמש את מארגני ובאי התערוכות, ויכלול כ־300 חדרים.

 

כמו כן נבחנת האפשרות להקים קריית תקשורת שתכלול אולפני טלוויזיה במתחם הדרייב אין לשעבר, המשתרע על כ־70 דונם. בכר מסבירה את הצורך במרכז תקשורת לאור כוונתה של אפריקה ישראל לפנות את אולפני הרצליה בקרוב. "החלטנו לבחון את הכדאיות הכלכלית שבהקמת אולפנים", היא מספרת.

 

עד להקמת המתחם החדש חברת מרכז הירידים מתכוונת להשכיר כ־30 דונם משטחי הדרייב אין לשעבר כחניון של חברות להשכרת רכב. מדובר בחברות אלבר, שלמה סיקסט, טרייד מובייל ואוויס. כל חברה תשכור 5–10 דונם במתחם.

 

מתחם רכב זמני

 

במתחם מרכז הירידים ישנם כ־4,000 מקומות חניה, וחניון הדרייב אין כולל 1,000 מקומות נוספים. התוכנית העתידית היא להוריד מספר גבוה ככל האפשר של חניות אלו מתחת לפני הקרקע. כמו כן הוחלט כי על כל ביתן חדש שייבנה יתווספו חניות תת־קרקעיות, כך שהחניונים יחוברו. ביתן 2 מוסיף כ־500 מקומות חניה תת־קרקעיים, ובעתיד הרחוק יתווספו חניות במקום הביתנים 11 ו־12. בנוסף להקמת מרכז התקשורת העתידי נבדקת האפשרות להקים גם אולם ספורט, שיכלול 3,000 מקומות ישיבה.

 

ההערכה היא כי הכוונה שישמש כאולמה הביתי של קבוצת הכדורסל של הפועל תל אביב, במקום מגרש אוסישקין שנהרס לפני ארבע שנים. חברת מרכז הירידים צפויה לפרסם בקרוב תחרות אדריכלים למתחם הדרייב אין, ובתוכניותיו יתבקשו לכלול גם הקמת אולם ספורט.

 

חברת מרכז הירידים: מכונת המזומנים של עיריית ת"א

 

חברת מרכז הירידים היא חברה עירונית בבעלות מלאה של עיריית תל אביב. החברה נוסדה בשנות השלושים של המאה הקודמת כמרכז תערוכות, שפעל תחילה בלב תל אביב ולאחר מכן בנמל תל אביב.

 

מאז שנת 1958 התמקמה חברת מרכז הירידים בגני התערוכה בין שדרות רוקח מדרום, נתיבי איילון ממערב ושכונת מעוז אביב מצפון וממזרח. שטח המתחם משתרע על כ־350 דונם וכולל שמונה ביתני תערוכות, שטחי משרדים, שטח הדרייב אין, תחנת דלק פז - שנמצאת על שדרות רוקח - וכן שטח הלונה פארק.

 

בזכות הביקוש למתחם וצעדי התייעלות שננקטו בשנים האחרונות, מחזור החברה גדל בעשור האחרון מ־35 מיליון שקל לכ־80 מיליון שקל. ההכנסות מאירועים, כנסים ומופעים עלו מ־11 מיליון שקל ל־35 מיליון שקל לשנה. התפוסה הממוצעת לשנת עסקים עומדת על כ־80%, וה־EBITDA (רווח לפני מס מימון ופחת) עלה מ־4.5 מיליון שקל ל־27 מיליון שקל לשנה. תמרי מציין כי התכנון העתידי נעשה בזהירות, והביא בחשבון גם תרחישים של מצב ביטחוני קשה שבעקבותיו יבוטלו כנסים ואירועים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x