$
נדל

מצוקת הדיור בנגב: 54 אלף יחידות דיור ממתינות לשיווק

לפי מחקר שערכו תנועת אור והמשרד לפיתוח הנגב והגליל, הנגב לא ערוך לקליטתם של אלפי המשפחות המבקשות להתיישב בו

דותן לוי 14:1408.11.10

הבנייה בנגב רחוקה מלענות על הביקוש, כך עולה ממחקר של תנועת אור והמשרד לפיתוח הנגב והגליל שיתפרסם במלואו מחר (ג') בכנס ישראל-שדרות לחברה.  מהנתונים עולה, כי בערי הנגב קיים היום מלאי תכנוני של 124,465 יחידות דיור – מתוכן 54,112 יחידות דיור בתוכניות כבר בתוקף ומוכנות

לשיווק לציבור הרחב. רק בבאר שבע יש תוכניות בתוקף ל-36,840 יחידות דיור. כלומר – האפשרות להתחיל לבנות כיום מספיק יחידות דיור ל-300 אלף תושבים חדשים בנגב כבר קיימת ומאושרת, אך לא יוצאת לפועל.

 

במקביל, הביקוש לדיור בנגב הולך ועולה, אך מלאי יחידות הדיור הפנויות לקליטת מתיישבים – הולך ומצטמצם, ומחירי הדיור עולים בהתאם. על פי המחקר, בבאר שבע קיים היצע של מאות בודדות של דירות מיד שנייה למכירה ולהשכרה, אך נבנות בה דירות מעטות מדי. מנתוני הלמ"ס עולה כי במחצית הראשונה של 2010 הוחל בבנייתן של 256 דירות בלבד בבאר שבע. בשאר הישובים הנגב קיים מחסור חמור במגרשים זמינים לבנייה, בתי קרקע ודירות – הן למכירה והן להשכרה. עובדה זו, לצד מחירי הנדל"ן הגואים במרכז הארץ, הדוחפים תושבים לכיוון הפריפריה, גרמו לעלייה חדה גם במחירי הדיור בנגב, ולביקוש חסר תקדים העולה משמעותית על ההיצע - וילה חדשה בבאר שבע יכולה לעלות היום כ-2.5 מיליון שקל, ובערד ושדרות – כ-1.5 מיליון שקל.

 

"נתוני הלמ"ס, משרד האוצר ורשות המסים מצביעים על עלייה חדה בביקוש לדירות באזור הדרום בכלל ובאר שבע בפרט, ועל עליית מחירי הנדל"ן באזור", מסביר רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור להתיישבות בנגב ובגליל. "אנו במרכז המידע וההתיישבות לנגב ולגליל חווים זאת מדי יום: רק בשנת 2010 פנו אלינו כ-5,000 משפחות במטרה להתיישב בנגב או בגליל – 2,200 מתוכם פנו בעקבות יריד התיישבות שנערך לאחרונה.

 

פלמר הוסיף, כי "300 אלף תושבים חדשים בנגב עד שנת 2020 הוא היעד שהציבה ממשלת ישראל, כצורך לאומי חיוני, שיביא למיצוי טוב יותר של ההון האנושי החי בפריפריה, ובהדרגה ישפר את החוסן הלאומי של מדינת ישראל. קליטת מספר כה גדול של תושבים חדשים בנגב דורשת היערכות והקמה של כ-60 אלף יחידות דיור חדשות באזור כבר בשנים הקרובות".

 

השר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום אמר בתגובה: "הגיע הזמן שיפסיקו לספסר במחירי הקרקעות, קופת הרשות הממשלתית והעירונית לא צריכות להתעשר על גבם של משפחות צעירות בתחילת דרכן הרוצות להתיישב בנגב. אני דורש מאלו המופקדים על הנושא להגדיל את היצע הקרקעות ולהוזיל את עלויות הפיתוח, ולאפשר שיווק של אלפי יחידות דיור נוספות כדי לקלוט את אלפי המתעניינים שרוצים להגיע לנגב".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x