$
נדל

נשק חדש להורדת מחירי הדירות: מפנים קרקעות לצעירים

השר אטיאס יצא בתוכנית להקמת דירות זולות לזוגות צעירים ופרסם אמש מכרז ביבנה. "כלכליסט" חושף פרויקט דומה שמתוכנן בהוד השרון

משרד הבינוי והשיכון יוזם תוכנית לבניית דירות מוזלות לצעירים ולאוכלוסיות חלשות במיקומים מבוקשים ברחבי הארץ. אתמול פרסם המשרד מכרז בשיטת "המחיר למשתכן", שבמסגרתו יתחרו יזמים על קרקע ביבנה, ובה תוכנית לבניית 273 דירות שיוצעו לזכאי משרד השיכון.

 

מכרזי "המחיר למשתכן" הם כלי שבו מתעתד המשרד להשתמש כדי להוריד את מחירי הדירות. בבסיס המסלול, שפועל בישראל החל בשנות השישים, עומד "מכרז הפוך". להבדיל ממכרזים רגילים, שבהם זוכים היזמים שמציעים את המחיר הגבוה ביותר על הקרקע, במכרזים הללו הקבלנים הזוכים יהיו אלו שיציעו את מחיר הדירה הסופי הנמוך ביותר. במשרד השיכון והבינוי שואפים לפתור את מצוקת הדיור של זוגות צעירים בישראל, אולם התוכנית הנוכחית תעדיף נכים ומשפחות עם ילדים, ואחריהן את הזוגות הצעירים.

 

לאור העובדה שלא כל ראשי העיריות ששים לשתף פעולה עם המסלול, ממשיך המשרד בחודשים האחרונים גם לשווק קרקעות בהיקף רחב לקבלנים במכרזים סטנדרטיים.

 

התקנון ישונה

 

בשיחה עם "כלכליסט" מסר שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס כי הוא יוזם בימים אלה שינוי בתקנון הזכאות בשיתוף משרד האוצר, כך שיוקצו יותר דירות גם לזוגות צעירים בראשית דרכם. "במסגרת השינוי, 20% מיחידות הדיור בכל מכרז 'המחיר למשתכן' יוקצו לזוגות צעירים ללא ילדים. אני מעריך כי בטווח של חודש ההצעה תונח במשרד האוצר, ואם תאושר זה ישנה את המכרזים מעתה והלאה", אמר השר.

 

הוד השרון בעניין

 

התוכנית החדשה תכלול שטחים לאלפי דירות מוזלות ברחבי הארץ לאחר ניסיון שבו שווקו כבר אשתקד 1,360 דירות כאלה ביקנעם, קריית מוצקין, אשדוד ובית שמש. על פי התוכנית של משרד השיכון, הערים הבאות שישתתפו בפרויקט יהיו נס ציונה, ראשון לציון ואלעד.

 

אלעד. הבאה בתור אלעד. הבאה בתור צילום: אוראל כהן

 

למרות זאת, ל"כלכליסט" נודע כי אחת הערים שכבר מקדמות את הנושא במרץ - עוד בטרם ההכרזה של הממשלה, היא הוד השרון. ממלאת מקום מהנדסת העיר ומנהלת אגף התכנון בעירייה עירית טלמור מקדמת תוכניות לדיור מוזל של זוגות צעירים בעיר. לדברי טלמור, המחירים הגבוהים בהרצליה וברעננה השכנות יוצרים נדידה של זוגות צעירים להוד השרון (כ־500 משפחות חדשות בכל שנה), ועל פי הנתונים העדכניים לשנת 2010 - 33% מתושבי העיר הם ילדים.

 

נכון להיום, מדובר בשני מתחמים שבהם יופעל הפרויקט: הראשון הוא מתחם בית הספר אהרונוביץ'. לפני כמה חודשים אישר מינהל מקרקעי ישראל את בקשת עיריית הוד השרון לשינוי ייעוד בבית הספר. בית הספר נמצא בפינת הרחובות בן גמלא והתלמיד, והוא שימש עד היום את תלמידי המושבים ממועצת דרום השרון. במסגרת החלפת קרקעות יוקם בית ספר חלופי בתחומי מועצת דרום השרון, ובשטח שתקבל הוד השרון יוקם פרויקט מגורים. מתחם בית הספר כולל 23 דונם, ועליו מתוכננות 160 יחידות דיור, שכ־50% מהדירות בהן יוקצו לזוגות צעירים בני העיר. המתחם השני

ממוקם מזרחית לדרך רמתיים בצמוד לכניסה למושב ירקונה, והוא ידוע בעיר בשם מ.ח 263. התוכנית מתפרסת על פני 117 דונם, שעליהם מתוכננות לקום 735 יחידות דיור. מתוכן מתכנן ראש העיר חי אדיב להקצות 50% מהדירות לזוגות צעירים, 30% מתוכן לבני העיר.

 

העיריות חוששות

 

במשרד השיכון רמזו אתמול כי לא כל ראשי הערים ששים לקדם את המכרזים הללו, כיוון שלטענתם הם מושכים אוכלוסיות חלשות לערים במקום למשוך אוכלוסיות אמידות. למרות זאת מסרו מהמשרד כי הם מרגישים שינוי בגישתם של ראשי ערים מסוימים. אטיאס: "אנחנו מדברים על שיווק של אלפי יחידות דיור במסלול הזה בכל עיר שבה יהיה לנו שיתוף פעולה עם ראשי העיריות. הניסיון מלמד שבכל מקום שבו פורסמו מכרזים מהסוג הזה הם השפיעו על ערך הדירות באותו אזור".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x