$
נדל

אתי לנגרמן: "הבנקים לא ייסגו מהתחייבויות ללקוחות"

מנכ"לית בנק דיסקונט למשכנתאות חושבת שקבוצות הרכישה עומדות להשאר בשטח, למרות החמרת האשראי

תומר זלצר 07:5023.02.10

מנכ"לית בנק דיסקונט למשכנתאותאתי לנגרמן לא נגררת אחר נבואות הזעם באשר להיעלמות קבוצות הרכישה מהנוף הנדל"ני בישראל אחרי ההנחיות להחמרת האשראי שהפיץ המפקח על הבנקים בבנק ישראל, רוני חזקיהו.

 

"לקבוצות הרכישה יש זכות קיום", היא אומרת בראיון ל"כלכליסט". "ברור שלהוראה החדשה של רוני חזקיהו תהיה השפעה על היקפיהן וסוגיהן של קבוצות הרכישה, אבל אני לא חושבת שהמוצר ייעלם".

 

מה דעתך על מניית דיסקונט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מבחינת הבנקים המלווים, מהי משמעות ההוראות החדשות של חזקיהו?

"הבנקים יצטרכו להקצות הון בהיקף של בערך פי שלושה כנגד מימון קבוצות השקעה בהשוואה להיום. כמובן, מימון קבוצות רכישה עד לשלב 'מסירת המפתח לרוכשים' יסווג כחלק מענף הנדל"ן ולא כהלוואה רגילה לדיור. יש קבוצות בנקאיות - ובהן דיסקונט - שנושקות למגבלה הענפית באשראי לנדל"ן (20% מתיק האשראי - ת"ז). שינוי הסיווג יגביל את יכולתם של הבנקים לצמוח במתן אשראי לקבוצות רכישה. יש תחליפיות בין פעילות קבוצות רכישה לבין פעילות יזמית - כך שאני לא סבורה כי סך הפעילות במגזר הנדל"ן הממומנת על ידי הבנקים ייפגע".

 

חזקיהו דורש ליישם את הנחייתו החדשה עד 30 במרץ. מה קורה עד אז?

"המשמעות המרכזית של היישום היא לחשב את השינויים בהון המוקצה ולבצע התאמות ברמת ניהול הסיכונים של פעילות המימון לקבוצות רכישה".

 

אם אני משתתף בקבוצת רכישה וכבר קיבלתי הלוואה מהבנק, האם מצבי משתנה בעקבות ההוראות החדשות?

"במקום שבו הבנק נתן התחייבות, הבנק לא ייסוג ממנה וימשיך את הליווי".

 

מהי עמדתך לגבי ההוראה?

"אנחנו מקבלים את ההיגיון הבסיסי בהוראה. אולם, לדעתי צריך למתן את הדרישה להקצאת 100% הון. יכול להיות שיותר מתאים להסתכל על קבוצות רכישה כאל 'אשראי צרכני' (הקצאת הון של 75% - ת"ז). הגישה שמסתכלת על קבוצת רכישה ולא מביאה בחשבון את העובדה שההלוואה מפוזרת בין חברי הקבוצה היא מעט קיצונית".

 

 

כל בנק מטפל בקבוצות רכישה בצורה מעט שונה. מה המודל שלכם?

"באופן כללי, יש צד שמעמיד את ההלוואות ללווים הפרטיים וצד שמנהל את שחרור הכספים תוך כדי התקדמות הפרויקט. אצלנו הכל נעשה ביחידה אחת שמיועדת לניהול קבוצות רכישה, שבה נמצאים כל הגורמים הרלבנטיים - פרטיים, עסקיים ומשפטיים. אנחנו מנהלים את הפעילות הזו בצורה ייעודית עם התמחות וניהול סיכונים מותאם לקבוצות רכישה - להבדיל מלוקחי משכנתאות פרטיים".

 

בנק ישראל מציין כמה סיכונים בקבוצות הרכישה ובהם עצירת תשלומים של חלק מחברי הקבוצה בשל קשיים פיננסיים וסכסוכים. מה דעתך?

"מבנה של קבוצת רכישה, כמו שאני מכירה אותו, הוא כזה שמייצר בעבור כל אחד מחבריה את הביטחון שבניית הנכס תושלם. זאת באמצעות מנגנון של הוראה בלתי חוזרת לחיוב חשבון ההלוואה שנותנים לנציג הקבוצה (נאמן או ועד, לא המארגן - ת"ז). כך, יש מנגנון שמבטיח את סיום הפרויקט. אני לא מכירה סכסוכים מהסוג שעצרו את הבנייה, אבל יכולים להיות כאלה. אני כן מכירה פרויקטים שבהם התחלף הקבלן המבצע עקב דרישה שעלתה מהקבוצה, וכתוצאה מכך העלויות התייקרו. יש כאן חשיפה, בייחוד בעולם שבו מחירי הנדל"ן יורדים. בשנים האחרונות, אנחנו חיים בעולם שבו המחירים עולים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x