$
נדל

כלכלה במלחמה: רוב נפגעי הטילים בדרום מעדיפים לשפץ לבד

אף שהמדינה מעמידה לרשותם חברות שישקמו את הנזקים, כ־60% מבעלי הבתים שנפגעו מעדיפים לשפץ את בתיהם בעזרת קבלן פרטי. עבורם ועבור כל מי שרוצה לשבור קיר בבית, כלכליסט מגיש את המדריך המלא למשפץ

אורי חודי ושי פאוזנר 08:0513.01.09

כ־900 בתים בדרום נפגעו עד כה במבצע "עופרת יצוקה", כך עולה מבדיקה שערכה התאחדות קבלני השיפוצים בדרום. אף שהממשלה מעמידה בפני התושבים שנפגעו את הבחירה בין שיפוץ עצמי לבין שיפוץ באמצעות חברות משכנות ­- חברות קבלניות שעובדות עם רשות המסים - כ־60% מהם מעדיפים לקחת לידיהם את שיקום הבית ולקבל החזר על העלויות מהמדינה.

 

בהתאחדות קבלני השיפוצים מעריכים את עלות שיקום הנזקים ב־35 מיליון שקל. רק באשקלון ובאשדוד, הערים שספגו את הנזקים הגדולים ביותר למבנים, נפגעו כ־500 בתים. עיקר הנזקים באזורים אלה נגרמו מהדף ומרסיסים, שדורשים תיקוני זכוכיות ושפכטל רבים בקירות חוץ. במבנים שספגו פגיעה ישירה ושהיסודות נפגעו יש צורך בבנייה מחודשת. ברוב המקומות עבודות השיפוצים טרם החלו - השיפוצניקים עדיין אינם מעוניינים לבצע עבודה "תחת אש" וממתינים לסיום המלחמה.

 

בהתאחדות אומרים שמאז תחילת המלחמה נגרם נזק רב לאלפי שיפוצניקים מאזור הדרום שלא הצליחו לעבוד בתקופת המלחמה ושהענף בדרום הארץ מושבת כליל. לכן הם מבקשים להיכלל במסגרת פיצוי לעסקים קטנים ובינוניים.

 

מדוע, אם כן, מעדיפים רוב התושבים ליטול על עצמם את האחריות לשיפוץ? יו"ר ההתאחדות ערן סיב ציין שרוב בעלי הדירות מעדיפים לפנות לקבלן שיפוצים שיבצע את העבודה מאשר להסתמך על החברות המשכנות.

 

סיב אומר שהתושבים חוששים מהביורוקרטיה הכרוכה בפעולה של החברות המשכנות, ומעדיפים את הזמינות והגמישות של קבלני השיפוצים הפרטיים. סיב טוען שרק בפגיעות המסיביות והגדולות חלק מבעלי הדירות אינו מעוניין להסתבך ומעדיף את החברות המשכנות. חשוב לזכור שלא פעם עבודת השיפוץ מסתבכת, מתייקרת, וגוררת את מזמיני העבודה לסאגה מפרכת. אפשר להקטין את הסיכון באמצעות נקיטת כמה צעדים שיאפשרו לבעל הנכס לעבור את השיפוץ המתוכנן בהצלחה.

 

1. לדאוג לחוזה מפורט עם השיפוצניק

 

שמאי הרכוש והמקרקעין חיים אטקין מזהיר מפני עריכת הסכם שבעל פה עם שיפוצניק, גם אם מדובר בשיפוץ בהיקף קטן. "מוטב לפרט באופן נרחב במסגרת החוזה את המפרט הטכני, שכן לא פעם מתגלעים חילוקי דעות בין הצדדים באשר לטיב ולאופן ביצוע העבודה", מסביר אטקין.

 

"המציאות מלמדת ששיפוצניקים יכולים ל'טעות' בעת חישוב אומדן כמויות, בין השאר בנושאי ריצוף, נקודות חשמל, שטחי חלונות ודלתות אלומיניום, ומבקשים תוספת כספית. זאת אף שבפועל כלל לא התקינו את שהתחייבו לו, או שבעצם אין מדובר בתוספת".

 

עוד מוסיף אטקין שרוב הציבור אינו בקיא בעלויות ומתקשה לבחון את טיב העבודה. "עלות השיפוץ מתייקרת לרוב בשיעור של 10%-15% מזה שתוכנן", אומר אטקין. "רצוי להיעזר בשירותיו של איש מקצוע בלתי תלוי, שיבחן את הצעת המחיר שמגיש קבלן השיפוצים. אחרת הוא עלול לנפח את עלות התוספות במאות אחוזים".

 

אטקין מציע להקפיד על כך שבחוזה יופיע סעיף שיקבע שאם יבוצעו עוד עבודות, בשיעור של עד 5% החורגים מההסכם - לא ייגבה עבורן תשלום נוסף. "מוטב גם להשאיר מתוך הסכום הכולל לתשלום כ־10%-15%, שישולמו רק לאחר בדיקה של מהנדס שווידא שכל העבודות בוצעו. לרוב הוא ימצא שישנן מטלות שיש להשלים ותיקונים שיש לבצע", מסכם אטקין. סיב מציע למשפצים להוריד מאתר ההתאחדות נוסח אחיד של חוזה ולפעול על פיו.

 

פגיעה ישירה בבית בשדרות. בעלי דירות שנפגעו חוששים מהבירוקרטיה הכרוכה בשיפוץ של החברות המשכנות פגיעה ישירה בבית בשדרות. בעלי דירות שנפגעו חוששים מהבירוקרטיה הכרוכה בשיפוץ של החברות המשכנות צילום: איי פי

 

בנוגע לבתים שנפגעו בדרום, עו"ד עופר נתנאל, המתמחה בתחום הנדל"ן, אומר כי יש להפריד בין תביעות על נזקים ישירים לבין תוספות הנדרשות בזמן השיפוץ בגלל פגיעה בתכולת הבית. כלומר, יש להגיש תביעות נפרדות לפיצוי על פגיעה בנכסים שאינם חלק ישיר מהמבנה, כמו ריהוט המטבח.

 

2. לא לשלם את כל הכסף בבת אחת

 

עוד אלמנט שעלול להפוך את השיפוץ לסיוט הוא התמשכות העבודה מעבר לזמן שתוכנן. "לעבודות שיפוץ יש נטייה להתמשך הרבה מעבר למצופה", מספר עו"ד איתמר גלרשטיין ממשרד גלרשטיין וינס, שמתמחה במשפט אזרחי ובדיני מקרקעין. "בעיות שצצות והיעדר מוטיבציה של הקבלן לעמוד בלוח הזמנים יכולים לתסכל מאוד את מזמיני העבודה, שנדרשים לחיות במקרה הטוב בדירה חלופית שכורה ובמקרה הרע באתר הבנייה".

 

כדי להימנע מכך, גלרשטיין אומר שחשוב שלוח התשלומים ייעשה על פי התקדמות העבודה, באופן שיעודד את הקבלן להשלים את המלאכה. "אם נשכר מפקח לעבודה", הוא מסביר, "מתפקידו לבדוק ולאשר שהעבודות בוצעו כנדרש ושהתשלום המדורג יועבר בהתאם לכך. בנוסף לכך, חובה להבטיח שקבלן השיפוצים ידאג לסלק את כל הפסולת מהדירה במסגרת סעיף בחוזה המחייב אותו לעשות כך".

 

במקרה של תושבי הדרום, חשוב לזכור שאפשר לשלם בהדרגה לקבלן, אך ההחזר מהמדינה יתקבל בתשלום אחד.

 

3. להיזהר משיפוץ רשלני

 

"לא פעם מתרשל קבלן השיפוצים ובשל כך נגרמים ליקויי בנייה", מספר אטקין. "אם במהלך השיפוץ מתגלים פגמים וליקויים בעבודת הקבלן, הן מבחינת טיב העבודה והן בחומרים שנעשה בהם שימוש, אין לשלם לו עד תיקונם. במצב שבו הקבלן מסרב לעשות כן, או שנראה כי הנזק שנגרם הוא משמעותי, יש לזמן בהקדם האפשרי שמאי רכוש שיסתייע במהנדס, כדי לבחון את טיב הנזקים שנגרמו ואת משמעויותיהם".

 

אטקין מסביר כיצד יש לפעול אם בעל המקצוע אינו מוכן לשתף פעולה: "מוטב להכין חוות דעת הנדסית־משפטית שתשמש את הלקוח, אם זה ירצה לתבוע את נזקיו בבית המשפט. חוות הדעת המדוברת מכילה אומדן כספי של עלות תיקון הנזקים, שאותה יש להפחית מהסכום שישולם לקבלן". עוד מוסיף ומסביר אטקין כי לא פעם מזמינים בעלי הדירות עוד קבלן שיעריך את הנזק ויספק הצעת מחיר משלו להמשך העבודה. "ייתכן בהחלט כי הקבלן הנוסף שיזומן על ידי בעל הדירה יטען שכל המלאכות בוצעו באופן רשלני וחובבני, כדי שיוכל לגרוף רווח מהחלפת קודמו. במצב כזה מוטב לזמן שמאי מומחה".

 

באותו הנושא, מספק גם עו"ד גלרשטיין כמה נקודות שעליהן יש לתת את הדעת. "חשוב לזכור שבית המשפט ידרוש מהתובע להציג ראיות בדבר הנזקים שנגרמו, לרבות צילומים ואומדני תיקון. לא פעם נוטלים חלק במלאכת השיפוץ כמה אנשי מקצוע, ולפיכך עלול להתעורר קושי לזהות לבד מי נדרש לשאת באחריות. הסכם־על עם קבלן ראשי שבו הוא מתחייב להיות אחראי לכל קבלני המשנה פותר מראש בעיה זו".

 

מי שייבחר באזור הדרום לקבל את הצעת המדינה לשיפוץ על ידי אנשי מקצוע מטעמה, ייזכה לליווי של מהנדס מפקח שיוודא שהשיפוץ נעשה כהלכה. בכל מקרה, גם מי שמשפץ באופן פרטי יכול לפנות לוועדת ערר בדרישה להגדיל את הפיצוי מהמדינה. אם החלטת הוועדה אינה מקובלת עליו, הוא יוכל לפנות בהמשך לבית המשפט.

 

4. לדרוש אחריות מהקבלן

 

כאשר מדובר בשיפוץ גדול, יש לדרוש אחריות מהקבלן על העבודות לפי אופיין. מומלץ לדרוש שעל ההסכם יחולו הוראות חוק המכר, כפי שחלות על רכישת דירה מקבלן. סירוב של קבלן לחתום על מתן אחריות אמור להדליק נורה אדומה אצל מזמין העבודה".

 

"במדינה שלנו תמיד מחפשים את הכי זול", אומר סיב. "לקבלנים הזולים כביכול הרבה פעמים אין ביטוח, אין אחריות ואין כיסוי במקרה שמשהו בשיפוץ ישתבש. במקרים מסוימים רואים עבודה לא מקצועית ולא טובה שנעשית על ידי כאלה שמנסים לחסוך. חשוב לקחת שיפוצניק אמין עם המלצות". עוד נקודה שאותה מדגיש סיב היא ששיפוץ שעלותו יותר מ־35 אלף שקל מחייב קבלן שיפוצים הרשום ברשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון, ויש לדרוש ממנו להראות את התעודה.

 

"בהתאחדות אנחנו מחייבים את הקבלנים לעמוד בתקנון. כחלק מזה הקבלן מחויב למוסד הבוררות. דרך הבוררות מצליחים לפתור בעיות במספר מועט של פגישות ולא נגררים עם זה זמן רב כמו בבית המשפט. השיפוצניקים הלא מקצועיים זו קבוצה קטנה של חאפרים שמכתימה מקצוע שלם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x