ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בהפיכת הוותמ"ל לוועדה קבועה
משרדי הממשלה מתנגדים למהלך בטענה שהוועדה פוגעת בשטחים חקלאיים ופתוחים, "יש מלאי תכנוני מספק, ויש למקד מאמצים בתחום הרישוי"; החברה להגנת הטבע: "ריצת אמוק תכנונית"
ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בישיבתה הקרובה, ביום א', בהפיכת הוותמ"ל לוועדה קבועה. "מוצע לקבוע, כי הוראות החוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים יעוגנו בהוראה קבוע ולא כהוראת שעה לאור התמשכות משבר הדיור והצורך במוסד תכנון ארצי קבוע שיעסוק בתכנון מואץ למתחמי מגורים מועדפים, לצד הוועדות המחוזיות, והן בשל הסמכות הנתונה לפי החוק הקיים", נכתב בדברי ההסבר לטיוטת החוק, שהוגשה לוועדה ע"י שר הפנים.
עוד נכתב, "לוועדה למתחמים מועדפים לתכנן את המתחמים הסובבים את תחנות המטרו-הליך שצפוי להימשך שנים ארוכות. בנוסף, בחלוף השנים צברה הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים מיומנות מיוחדת בקידום תוכניות מורכבות, ובקידום תוכניות תואמות מאפיינים חברתיים של החברה שבעבורם מקודמת התוכנית והתחדשות עירונית".
הותמ"ל, שהוקמה ב-2014 לצורך טיפול דחוף במשבר הדיור פועלת כוועדה זמנית מתוקף הוראת שעה. המטרה המוצהרת של חוק הותמ"ל הייתה "קידום יעיל ומהיר של תוכניות בנייה לדיור ביחס למתחמי קרקע שהוכרזו על ידי הממשלה כמתחמים מועדפים לדיור, זאת במסגרת הליך תכנוני מיוחד הנותן עדיפות ברורה לפיתוח באדמות מדינה". לשם כך ניתנו לוועדה מרבית הסמכויות של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה וכן סמכות לאשר תוכניות שהוראותיהן גוברות על הוראות הקבועות בתוכניות מתאר ארציות אחרות. תזכיר החוק להפיכת הותמ"ל לקבועה פורסם להערות הציבור במרץ 2024, אחרי דיון המועצה הארצית לתכנון ובנייה בנושא.
הערות משרדי הממשלה השונים להצעת החוק, המובאות בגוף הצעת המחליטים מעידות על ההסתייגות ממהלך זה. כך, המשרד להגנת הסביבה: "יש מלאי תכנוני מספק, ויש למקד מאמצים בתחום הרישוי. אם הוועדה תהפוך קבועה, יש לייחד את הסמכות שלה לקידום מתחמים להתחדשות עירונית במרקם עירוני ולקידום מתחמים בסביבת המטרו. ביחס להרחבת הכרזה במתחם פינוי בינוי כמוצע בהצעת החוק, יש להבהיר שסמכות זו תחול רק בסביבת שטח מכונה ולא לגבי שטחים רגישים". עוד הם מוסיפים: "עקיפת מסלולי התכנון הארציים והמחוזיים, תוך התעלמות מתוכניות מתאר ארציות ותוכניות מתאר מחוזיות גורמת לפגיעה בשטחים פתוחים ובדורות הבאים ולניהול לא יעיל של הקרקע".
משרד החקלאות היה נחרץ עוד יותר: "מאז שנת 2014 , החלטות הותמ"ל פגעו בשטח חקלאי נרחב העומד על 17% מסך התוצרת החקלאית לשוק המקומי בישראל". ועוד: "הרכב הוועדה מוטה לטובת נציגי ממשלה, וללא ייצוג הולם לאזרח או לרשות מקומית. הוועדה מקדמת תוכניות ממוקדות צרכי דיור ללא תשתית עובדתית מלאה, הכוללת סוגיות תחבורתיות, שטחים פתוחים, צרכים חקלאיים וכדומה".
אסף זנזורי, מנהל תחום התכנון, בחברה להגנת הטבע, מסר בתגובה להודעה על דיון וועדת השרים לענייני חקיקה בחוק: "במקום לטפל בשורשי הבעיה, שהם קשיים בביצוע, של משבר הדיור, הממשלה מנסה לתקן, את מה שאינו מקולקל. יש לעצור את ריצת האמוק, לתכנון של עוד ועוד יחידות דיור, שיישבו על המדף ולא ייצאו אל הפועל. הגיע העת להתמקד בפתרונות של חסמי הביצוע, לסיים את פעילותה של הוועדה, להחזיר את כלל היבטי התכנון המפורט לדיור, לוועדות המחוזיות, ולהעביר אליהן את המשאבים האדירים, מהם נהנית הוותמ"ל, כדי לשפר את הליכי התכנון".