אונסק"ו מתריע: פרויקט כיכר אתרים עלול לסכן את מעמד "העיר הלבנה" של תל אביב
במכתב חריף שהעביר משרד החינוך, ואליו צורפה חוות דעת של הגוף המייעץ לאונסק"ו, נטען כי תסקיר ההשפעה שהכינה העירייה "ממעיט בערך ההשפעה השלילית" של פרויקט המגדלים; מועצת העיר תדון בשבוע הבא בדרישת אונסק"ו לבחון מחדש את התוכנית, על רקע חשש שתל אביב תאבד את מעמדה כאתר מורשת עולמית
הכרזת אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) על מרכז תל אביב, מה שמכונה "העיר הלבנה", כאתר מורשת עולמי בשנת 2003 מינפה משמעותית את העיר ברמה התדמיתית והכלכלית.
עם זאת, בימים אלה נראה כי המעמד הנחשק ניצב בפני איום, שמכניס ללחץ את עיריית תל אביב. ביום שני הבא תתכנס מועצת העיר על מנת לדון בדרישת אונסק"ו לבחון אם אין חשש שפרויקט המגדלים בכיכר אתרים, המקודם בימים אלה, יסכן את סטטוס העיר הלבנה.
לא מדובר באיום סרק. מרכז העיר וינה (ה-Innere Stadt) נכנס ב-2017 לרשימת אתרי מורשת הנמצאים בסיכון, יחד עם אתרים דומים באיראן, אפגניסטן, תימן וקונגו.
מה שעורר את הדיון הוא יוזמת קרן JTLV1 להרוס את הקומפלקס הבנוי כעת בכיכר אתרים, כולל הרחוב המשוקע, הכיכר, מבנה הדיסקוטק ובית המלון מרינה, ולייצר הנגשה מיידית של שדרות בן גוריון לים.
על פי התכנון, בדופן הצפונית של הרחבה החדשה שתוקם בקצה השדרה יוקם מבנה בגובה 6 קומות. ממערב לרחוב החדש, מדרום ומצפון לגן שיורד אל החוף, יוקמו שני מגדלים בגובה של עד 25 קומות, ובהם מגורים (220 דירות), מסחר ומלונאות (300 חדרי מלון).
בנוסף, ייבנו 4,800 מ"ר של שטחי ציבור במפלס המרינה. לתוכנית, שאושרה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, הוגשה בקשה לדיון חוזר. מי שמוביל את הבקשה זו חברת מועצת העיר שולה קשת ועוד שלושה חברי מועצה, בשל טענה שהתוכנית פוגעת באינטרס הציבורי במרחב החופי. הדיון שיתקיים בשבוע הבא הוא המשך של הדיון החוזר, שהתקיים בסוף החודש שעבר.
בחודש ינואר 2025 פנתה לעיריית ת"א ד"ר דלית אטרקצ'י, מנהלת אגף בכיר לקשרי חוץ במשרד החינוך, יחד עם גיא קו ונקי, יו"ר הוועדה הישראלית למורשת עולמית, בבקשה שמועצת העיר "תתייחס בכובד ראש להשלכות קידום התוכנית על ערכי האתר ועל ההכרזה עצמה".
ברקע הדברים: "מכתבו מיום 10.12.24 של מנהל המרכז למורשת עולמית בארגון אונסק"ו לשגריר ישראל לארגונים הבינ"ל בצרפת בעניין התוכנית שבנדון. על פי חוות הדעת המקצועית של ארגון איקומוס הבינלאומי (הגוף המייעץ לוועדה למורשת עולמית בנושאי מורשת תרבות) המצורפת למכתב, לתוכנית כיכר אתרים במתכונתה הנוכחית השפעה שלילית גבוהה על ערכי אתר המורשת העולמית "העיר הלבנה של תל אביב – התנועה המודרנית". לפיכך, נבקשכם להביא מכתב זה לידיעת חברי הוועדה המקומית לקראת הדיון".
במכתבם לעיריית תל אביב, מציינים ד"ר אטרקצ'י וקו-ונקי כי לפי הנחיות אונסק"ו, יש ליידע את הוועדה למורשת עולמית על בנייה חדשה העלולה להשפיע על אתר מורשת טרם קבלת החלטות בלתי הפיכות. הם מדגישים כי "תסקיר ההשפעה על המורשת שהוכן הוא מוטה, אינו שלם וממעיט בערך ההשפעה השלילית של התוכנית המוצעת".
במכתב תשובה ששלח מהנדס העיר תל אביב אודי כרמלי בינואר החרון הוא טען כי "קידום תוכנית כיכר אתרים הפך לצורך, ותוספת המגדל אינה אלא הכרח אורבני מובהק". הוא מדגיש את מחויבות העירייה למורשת העיר הלבנה, כולל החזרת כיכר דיזנגוף למצבה המקורי וביטול שלושה פרויקטים של מגדלים במוקדים היסטוריים של העיר הלבנה.
לקראת הדיון במועצת העיר בשבוע הבא, תוצג חוות דעת תכנונית של אגף תכנון עיר במנהל ההנדסה הטוענת כי "תוספת הבנייה לגובה אינה גחמה אלא מאפשרת תועלות ציבוריות ומימוש היצע מלונאי לאורך החוף". המסמך מסכם כי "דווקא בימים קשים אלו חשוב לחזק את הערכים ההומניים והבינלאומיים שעומדים ביסוד עקרונות התכנון של העיר הלבנה".