סגור
תחנת רכבת עתלית מבט מלמעלה אפריל 2023
עתלית (צילום: שבתשתיות - תיעוד פרויקטים בתחבורה, ויקימדיה)

המאבק על עתיד עתלית: תהפוך למועצה עצמאית או תישאר חלק מחוף הכרמל?

הוועדה הגיאוגרפית של משרד הפנים דנה לראשונה בהחזרת עצמאותה של עתלית, שאוכלוסייתה שילשה את עצמה מאז איחודה עם חוף הכרמל ב-2003. "אי אפשר לנהל יישוב שבו יש 12,500 תושבים עם ועד של 11 מתנדבים", טוען ראש המועצה האזורית אסיף איזק, בעוד יו"ר ועד היישוב איתי שפרן מזהיר: "התשתיות בעתלית היום אינן מוכנות להיפרדות"

היישוב עתלית יחזור למעמד של מועצה מקומית עצמאית או יישאר חלק מהמועצה האזורית חוף הכרמל? לאחרונה נערך דיון פומבי ראשון בסוגייה זו בוועדה הגיאוגרפית של משרד הפנים. בעוד המועצה האזורית דוחפת להחזיר לעתלית את עצמאותה, ועד היישוב דווקא מבקש להקפיא את מהלכי ההיפרדות למשך עשור נוסף.
עתלית, שהוקמה כמושבה, היתה משנת 1950 ועד 2003 מועצה מקומית. אלא שאז, עקב קריסה כלכלית, אוחד היישוב עם המועצה האזורית חוף כרמל. ב-2003 התגוררו בעתלית רק 4,000 תושבים, אך כיום המספר עומד על 12,500, כשהצפי הוא שבשנת 2030 יגורו בו כ-20 אלף תושבים. קצב הגידול של היישוב, 4%, גדול משמעותית מהממוצע הארצי - 1.8%. לכן, ברור לכל שהיישוב העירוני-פרברי באופיו אינו מתאים עוד לתפקוד תחת חסות של המועצה האזורית חוף הכרמל, שבה יש בסך-הכל 27 יישובים קטנים למדי, בעלי אופי חקלאי.
ע"פ המצגת שנשלחה לוועדה הגיאוגרפית ע"י המועצה האזורית, בין השנים 2025-2003 הושקעו בעתלית כ-600 מיליון שקל. כבר ב-2022 החליטה המועצה לקדם את ההיפרדות מעתלית. החלטה זו מבוססת בין היתר על כך שבתוכנית המתאר המאושרת של עתלית, מ-2020, יש תוכניות ל-300 אלף מ"ר של שטחים מניבים, שאמורים להכניס 24 מיליון שקל (בהנחה שישווקו במלואם). הבדיקה של המועצה האזורית מציעה מודל מימון למועצה המקומית החדשה עתלית, שיכלול הכנסה של כ-11 מיליון שקל מדי שנה, שתגיע מחלוקת הכנסות עם אזור התעשייה של קיסריה, תוספת מאזור התעשייה של המועצה האזורית (שעדיין לא הוקם), פארק ההייטק עתלית (שגם הוא עדיין לא הוקם), ארנונה מתעסוקה ומסחר בעתלית ותיקצוב מדינה.
לעומת זאת, המצגת של היישוב עתלית מציגה תמונת מצב עגומה: נכון להיום, התפלגות הכנסות הארנונה אינה מאוזנת - 78% מההכנסות מקורן בארנונה למגורים, ורק 22% מגיעים מארנונה עסקית ומסחרית. שיעור זה צפוי להישמר גם בעשור הקרוב לאור גידול משמעותי בבנייה למגורים ביישוב. בנוסף, יש פערים עצומים בתשתיות מים וביוב שטרם הושלמו, וגם מחסור משמעותי במבני ציבור. בשורה התחתונה, "הוועד המקומי בגיבוי מסמך היועץ הכלכלי המלווה, רו"ח מוטי חן, ממליץ על הקפאת תהליכי ההיפרדות לעשור הקרוב, במהלכו תתבצע עבודה להכנת היישוב להיפרדות בליווי משרד הפנים תוך קביעת אבני דרך ברורות ופיקוח על העמידה בהן".
איתי שפרן, יו"ר הוועד המקומי של עתלית, אמר לכלכליסט: "אין ספק שאין אח ורע בישראל ליישוב כה גדול שהוא לא עצמאי. היישוב עתלית גדל מידי שנה ב-1,000-800 תושבים, אך בו זמנית הוא מתמודד עם היעדר פיתוח או קידום שימושים מניבים כלשהם. בשורה התחתונה, התשתיות בעתלית היום אינן מתאימות ומוכנות להיפרדות - בשום אספקט.
"כשמסתכלים על הצעת המועצה האזורית לכלכלת עתלית, מבינים שהציפייה היא שהתושב בעתלית יממן חלק מהפער התקציבי בהעלאת ארנונה בהיקפים אדירים, כשהשירות לתושב לא יכול להשתפר במקביל. עוד דבר שמובן מהצעת המועצה זה שתקציב היישוב החדש יתבסס על חלוקת הכנסות מאזורי תעסוקה שטרם הוקמו או שמעולם לא הוסכם לחלקם. כולנו, המועצה והוועד, תולים תקוות בהצלחת שיווק אזור התעסוקה הצפוני, אבל אנחנו מבינים שמדובר בסביבה גיאוגרפית שבה יש הצפה של מסחר ומשרדים. ההיתכנות הכלכלית למימוש השטחים מוטלת בספק, ועל כן אנחנו בעמדה ברורה כי המנגנון הקיים, וזה שאף מיושם בצור הדסה (שהופרד ממועצה אזורית מטה יהודה - ג"נ) אינו מתאים ואינו מאפשר היפרדות מחוף הכרמל".
ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, אסיף איזק, מסר: "בראש פינה, שבה יש 3,000 תושבים, יש מועצה מקומית עם 100 עובדים. אי אפשר לנהל יישוב שבו יש 12,500 תושבים עם ועד של 11 מתנדבים, בלי מחלקת חינוך, ובלי מחלקת שפ"ע". לדבריו, מאז כניסתו לתפקיד הוא פועל, בתיאום עם ועד עתלית ומוסדות המדינה, לקדם עצמאות הדרגתית של ניהול עתלית, וכיום יש אפילו סגן ראש מועצה שהוא תושב עתלית. "המועצה האזורית דבקה בתוכנית המשותפת שתביא לעצמאות עתלית - וגם נעמוד בה", סיכם.