405 אלף תושבים, 59 אלף דירות חדשות: תוכנית המתאר של רמת גן יוצאת לדרך
אחרי עשור של עבודה, הופקדה תוכנית המתאר של רמת גן השואפת להכפיל את אוכלוסיית העיר עד 2050. לצד מגדלים בגובה של עד 60 קומות לאורך צירי התנועה המרכזיים, תתקיים בנייה מרקמית נמוכה יותר של 7-9 קומות. לעיר יתווספו גם כ-3 מיליון מ"ר של שטחי מסחר ותעסוקה
תוכנית המתאר של רמת גן הופקדה לאחרונה - 10 שנים מאז התחילה העבודה העליה ושנתיים אחרי הדיון בהפקדתה. התוכנית מציעה מסגרת ברורה להתפתחות עתידית של העיר, כשהיעד שלה הוא הכפלת האוכלוסיה בעיר ל-405 אלף תושבים בשנת 2050. כדי להגיע ליעד הזה יהיה צורך להוסיף 59 אלף דירות ל-67,500 הקיימות ו-14,100 המאושרות בתוכניות. התוכנית גם שואפת להוסיף לעיר כ-3 מיליון מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה ל-5 מיליון מ"ר הקיימים. המהפך היותר משמעותי יקרה לאורך צירי התנועה המרכזיים, שם יבנו מגדלים בגבהים שנעים בין 16 ל-60 קומות.
על התוכנית חתום צוות בראשות משרד האדריכלים פרחי צפריר. "רמת גן היא עיר המציגה ניגודים חריפים זה לצד זה", נכתב בדברי ההסבר לתוכנית. "אינטנסיביות עירונית שוקקת אל מול שכונות שקטות ואינטימיות, בנייה לגובה אל מול שכונות צמודי קרקע, מרקמים צפופים אל מול בנייה כפרית, התחדשות מואצת אל מול נכסי מורשת ועוד. תהליך ההתרחבות של רמת גן והערים סביבה הביא ליצירת מרקם אורבני רציף, בו הגבולות המוניציפאליים מנותבים לאורך רחובות ובין מבנים באופן שכמעט ואינו מורגש לתושבים ולמבקרים. תהליך זה קרה בצורה ברורה עם הערים גבעתיים, בני ברק ותל אביב, ועתיד להמשיך ולהתרחש גם במזרח העיר עם הערים קריית אונו ואור יהודה".
אין זה מפתיע אפוא שהחזון המוצהר של המתכננים לרמת גן הוא "עיר עם עירוניות שוקקת, בת קיימא ומתחדשת בהתאם למיקומה בלב המטרופולין, תוך שמירה על זהותה ומורשתה הייחודית כעיר גנים".
לצורך העניין, העיר חולקה ל-29 מתחמים, שבכל אחד מהם נקבעו יעדי אוכלוסיה, תעסוקה ומסחר, ועקרונות תכנון. שכונות שישמרו על צביונן הן קרית בורוכוב ותל בנימין. לעומת זאת, יהיו שכונות שיעברו שינוי מהותי, כמו רמת שקמה שבדרום מערב העיר. בשכונה יש כיום 2,300 דירות, ומתוכננת בה תוספת של 6,290 דירות בבנייה מרקמית בגובה של 9-7 קומות. בשולי השכונה, על גבול ת"א, ברחוב הטייסים, מתוכננת בנייה בגובה של 35-21 קומות.
במתחם שכונת חרוזים, שגבולותיה הם הרחובות רוקח, פארק הירקון, נתיבי איילון ואבא הלל וביאליק, יש כיום 2,690 דירות ויתווספו לה 1,720 דירות. עיקר הבנייה בשכונה מתוכנן ברחוב ביאליק - בבניינים בגובה של 35-21 קומות, וברחוב אבא הלל - 20-16 קומות.
במתחם הכולל את השכונות גפן ונחלת גנים, שגבולותיו הם הרחובות אבא הלל, ביאליק, ז'בוטינסקי ובן גוריון, יש כיום 7,870 דירות, ומתוכננות בו עוד כ-5,000 דירות. רחוב ז'בוטינסקי, שבו עובר הקו האדום של הרכבת הקלה, יקבל את עיקר העצמת הבנייה ומתוכננים בו מגדלים בגובה של 60-36 קומות. לאורך רחוב אבא הלל מתוכננים מגדלים בגובה של 35-21 קומות.
המתחם המכונה "עתודות הקרקע" הוא האזור שבו תהיה מסת הבנייה החדשה הגדולה ביותר. מדובר באזור שנמצא במזרח העיר, צפונית לצומת גהה. במתחם זה מתוכננות כ-12 דירות חדשות וכ-650 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה. גובה המבנים יגיע ל-15 קומות.
עבור סיגל חורש, מהנדסת העיר רמת גן, יש לתוכנית חשיבות מיוחדת משום שעם אישורה תוכל רמת גן לעבור לסטטוס של ועדה עצמאית, ולא תהיה תלויה בוועדה המחוזית באישור תב"עות. חורש אמרה לכלכליסט שחזון התוכנית להעמסת זכויות הבנייה לאורך הצירים הראשיים מתבצע תוך איחוד של כמה מגרשים. בשיטה זו ניתן לפנות שטחים בתוך השכונות הוותיקות, שם לא ניתן לעלות לגובה, וגם לייצר מקום למבני ציבור. לדבריה, חיזוק האופי המקומי של העיר נעשה באמצעות בנייה מרקמית בתוך השכונות הוותיקות, ומימוש הנחיות רשימת השימור, הכוללת כ-87 מבנים ועוד 112 אתרים וגנים.