סגור
העיתון הדיגיטלי
22.04.25
פועלי בניין פועל בניין פיגומים באתר בנייה
פועלי בניין (צילום: שאול גולן)

הקבלנים: האגרות על עובדים זרים מייקרות את הדירה ב־2% לפחות

לפי הכלכלן הראשי באוצר שהציג את ממצאיו בכנסת, ב־2024 המדינה גבתה מחברות הבנייה אגרות בסכום של 941 מיליון שקל על העסקת עובדים זרים. לפי התאחדות הקבלנים, ההתייקרות הממוצעת לדירה בעקבות כך עומדת על כ-40 אלף שקל. בענף החקלאות נגבו אגרות בסך של 140 מיליון שקל

הכנסות המדינה מאגרות על העסקת עובדים זרים הסתכמו בשנת 2024 ביותר ממיליארד שקל, שהם 12.4% מסך כל הכנסות המדינה מאגרות. סכום זה כמעט כפול מההכנסות ב־2023 שהסתכמו ב־577 מיליון שקל כך עולה מנתונים שמסר היום (ג') הכלכלן הראשי במשרד האוצר לוועדה לעובדים זרים בכנסת.
מהנתונים עולה כי עבור העסקת עובדים בענף הבנייה נגבו אגרות ב־941 מיליון שקל ועבור עובדים בענף החקלאות נגבו נגבו 140 מיליון שקל. לפי ניתוח שערכה התאחדות הקבלנים, האגרות על עובדים זרים מייקרות את מחירה של דירה ממוצעת בכ־2% לפחות שהם כ־40 אלף שקל.
האגרות על עובדים זרים בענף הבנייה מסתכמות ב־23,430 שקל לשנה לעובד. ועדת מנכ"לים המליצה בדצמבר 2024 על הפחתה של דמי ההיתר בענף הבנייין לנוכח החשיבות שיש לענף ולנוכח המחסור בעובדי בניין. לפני המלחמה עבדו בבנייה 31 אלף זרים ו־70 אלף פלסטינים. בחודש שעבר עבדו 58 אלף עובדים זרים. לדברי הקבלנים יש מחסור של כ־40 אלף עובדים.
יו"ר התאחדות תאגידי כח אדם בענף הבנייה, אלדד ניצן, אמר בוועדה כי "מתפתח הון שחור במיליארדים. יזמי הבנייה לוקחים עובדים זרים ומשלמים להם רק את הבסיס, ואת כל היתר משלמים להם בשחור. המדינה מפסידה מיליארדים הכנסות ממסים".
נציג משרד ראש הממשלה ציין כי ועדת המנכ"לים המליצה להפחית את גובה האגרות בכ־50% לכלל הענפים. על כך השיב רום בר־אב מאגף תקציבים באוצר: "עבודת המנכ"לים היא המלצה, ושר האוצר החליט שלא לקבל את ההמלצה".
יו"ר הוועדה ח"כ חוה אתי עטייה אמרה כי "אני דורשת ממשרד האוצר לכבד את הוועדה ואת ועדת המנכ"לים, ולהביא בהקדם מתווה מוסכם להפחתת האגרות באופן הוגן כלפי המעסיקים".
בתגובה אמר בר־אב: "יש קשיים תפעוליים ומשפטיים ביישום ההחלטה של ועדת המנכ"לים. זה נמצא בעבודה ועד סוף שנת 2025 יהיה תמריץ למעסיקים לייבא כמה שיותר עובדים".