פרסום ראשון
הממשלה תדון בהקמת שני יישובים בגליל; החברה להגנת הטבע: "צעד חסר היגיון"
לפי ההצעה, יישוב אחד יוקם בין ראש פינה לקריית שמונה, והשני - ליד בית הספר כדורי; ראש המועצה האזורית גליל תחתון: "בין הכבישים 77 ל-85 יש רק 26% יהודים; יש צורך אדיר לקדם את היישובים היהודיים באזור"
משרד הבינוי והשיכון הפיץ אתמול (א') למשרדי הממשלה טיוטת הצעת מחליטים, שתובא לדיון בישיבת הממשלה הקרובה, בנוגע להקמת שני יישובים חדשים – בגליל העליון ובגליל התחתון.
בהצעה הוסבר כי "איתור אתרים לעיבוי קהילתי לאורך קו העימות ישמש תשתית לחוסן אזורי משמעותי, במיוחד נוכח המציאות הביטחונית המורכבת בה אנו מצויים כיום. חשיבות נוכחותם של יישובים כפריים בקרבת הגבולות ברורה כיום מאי פעם, ומהווה עוגן אסטרטגי וחברתי מהמעלה הראשונה". לצורך בחינת הקמת היישובים מוצעת הקצאה של 4 מיליון שקל.
האתרים שנבחרו להקמת היישובים החדשים רחוקים יחסית מקו הגבול, אך המלחמה האחרונה הרחיבה את גבולות ההגדרה של "קו עימות" – לפחות ברמה התודעתית.
יישוב אחד אמור לקום ליד המועצה האזורית מבואות חרמון, בגליל העליון – בין ראש פינה לקריית שמונה. היישוב השני יוקם ליד בית הספר כדורי, בין צומת גולני לכפר תבור, בגליל התחתון. בדברי ההסבר להצעה נכתב עוד כי "הצעה זו נולדה מהביקוש להתיישבות קהילתית באזור, אל מול מרכז אזורי קיים, תוך השקעה מינימלית לצורך קיום מגורים במקום".
ראש המועצה האזורית גליל תחתון, ניצן פלג, אמר הבוקר לכלכליסט: "התפיסה שלנו היא שיש צורך אדיר לקדם את היישובים היהודיים בגליל. זו עובדה שבלב הגליל, בין כבישים 77 ל-85, יש רק 26% יהודים. נושא ההתיישבות הוא ראש החץ של המועצה, ואנחנו רוצים לחזק את הנוכחות שלנו במרחב – לצד יחסי שכנות טובים עם היישובים האחרים. אנחנו לא רוצים להיות יישובים מזדקנים. זה חשוב לצורך הציוני ולאתוס ההתיישבותי".
פלג הבהיר שמדובר במהלך מתוכנן, וציין כי בימים אלה מקודמים עוד שני יישובים יהודיים ברכס וטורעאן וברמת ארבל.
ראש המועצה האזורית מבואות חרמון, בני בן מובחר, אמר לכלכליסט כי הוא "מאושר" מיוזמת הקמת היישוב החדש: "המועצה האזורית שלנו היא עם ביקוש שיא להרחבות. אין אצלנו יישוב שלא מגיע למיצוי מקסימלי, ולכן חשבנו שזה יהיה נכון להקים יישוב חדש".
לדבריו, היישוב ישתלב עם מרכז שיקום לילדים ומבוגרים עם צרכים מיוחדים, שכבר פועל באזור: "בעקבות המלחמה האחרונה ראינו את הצורך האמיתי של משפחות של נכי צה"ל ונפגעי טראומה. יוכלו לעבור לכאן משפחות עם צרכים מיוחדים וגם אנשי צוות רפואי".
מהחברה להגנת הטבע הביעו התנגדות חריפה למהלך. אסף זנזורי, מנהל תחום התכנון בחברה ונציגה במועצה הארצית לתכנון ובנייה, מסר לכלכליסט: "צפון המדינה הוא חבל ארץ שנפגע קשות במלחמה וזקוק כעת, בראש ובראשונה, לשיקום עמוק ולהשקעה נרחבת בתיקון ובהחזרת התושבים לבתיהם. הקמת יישובים חדשים היא צעד שאין בו לא היגיון תכנוני, לא סביבתי ולא כלכלי. זוהי פעילות מנותקת מהמציאות, שמדגישה את הפער בין הרצון לקבל כותרות בתקשורת לבין פעולה אמיתית. אנו קוראים לממשלה לעצור את בזבוז הכספים והמשאבים על יוזמות פופוליסטיות – ולהתמקד במה שחשוב באמת: צעדים רציניים לשיקום הצפון".