בלעדי
אפילו ביחס ל־2023, המגזר הערבי רושם שפל בעסקאות נדל"ן
לפי נתוני מדלן, ב־2024 נרשמה ירידה חדה של 22.5% במספר העסקות; הערכה: צעירים רבים עוזבים את הערים הערביות לטובת הערים המעורבות
היקפי עסקאות הנדל"ן למגורים במגזר הערבי הגיעו לשפל של שנים, כך עולה מנתוני אתר מדלן, שלפיהם 2024 היתה דלה גם כשמשווים אותה ל־2023, שנה שבה השוק היה קפוא ובסופה ישראל נכנסה למלחמה. בסך הכל נרשמו 255 עסקאות (יד ראשונה ושנייה) ב־2024 בכל ערי המגזר, לא כולל הערים המעורבות, לעומת 329 ב־2023 – ירידה של 22.5%. השיא בהיקף העסקאות במגזר נרשם ב־2021, כמו בשאר חלקי ישראל. במגזר היהודי דווקא חלה התאוששות משמעותית ביד ראשונה ושנייה ב־2024.
הנתונים מראים כי העיר שהובילה את היקף העסקאות לאורך כל השנים היא נצרת, שבה הסתיימה 2024 עם 210 עסקאות בלבד, ירידה של 12% לעומת 2023, אך הירידה האמיתית החלה עוד קודם לכן, ביחס לשיא שנרשם ב־2021 אז בוצעו 337 עסקאות – צניחה של 37%.
בשאר הערים, מספר העסקאות נמוך מאוד בכל שנה, אך עדיין הירידה השנה ניכרת היטב. כך למשל בכפר מנדא בוצעו 18 עסקאות לעומת 45 ב־2023, ירידה של 60%. בנוסף, הנתונים מראים כי בעשר ערים – כמחצית מערים הערביות שבהן מספר גבוה מ־20 אלף תושבים – לא בוצעה במשך שנים אלה אפילו עסקה אחת. בין הערים הללו מצויות גם טייבה שבה 45.3 אלף תושבים, וסח'נין שבה כ־33 אלף איש.
נתונים אלה מעידים על כך שבערים רבות אין היצע של דירות למכירה, אך חלק גדול מהן – אפילו כאלה שמתגוררים בהן יותר מ־20 אלף תושבים – הן למעשה ישובים המתנהלים ככפר והבנייה היא בקרקעות פרטיות ובמסגרות משפחתיות. כמו כן ייתכן כי חלק מהקרקעות והבתים נמכרים ללא דיווח על מנת לחמוק ממסים.
לדברי ד"ר עו״ד קייס נאסר, ראש תחום התכנון והבנייה במשרד פירון בחיפה, לירידה יש שתי סיבות: הראשונה היא העלייה בשיעור האבטלה במגזר והשנייה נוגעת לכך ש"היום אנשים פחות קונים בכפרים, וחלקם רוכשים בערים אחרות. זה קורה גם בגלל הפשיעה, הדור הצעיר הולך לגור ביישובים כמו כרמיאל, מעלות, נהריה, חיפה ואפילו תל אביב. הם רוצים איכות ורמת חיים יותר גבוהה מזו שבישובים הערביים, יש אפילו שכבה גדולה יותר של אוכלוסייה מעט מבוגרת יותר שרוכשת נכסים בחו"ל". גם מתווך מנצרת מאשר שיש תופעה של מעבר צעירים לערים מעורבות.
טל קופל, מנכ"ל מדלן, אמר: "תת הדיווח על עסקאות נדל"ן במגזר הערבי אינו תופעה חדשה, אולם נראה שבשנים האחרונות היא הגיעה לנקודת קיצון עם ערים שלמות שבהן לא נערכה אף עסקה כבר שנים. מעבר לשאלת החוקיות, תת הדיווח מקשה מאוד על תכנון קדימה".