סגור
העיתון הדיגיטלי
20.03.25
עובדים הודים עובדים זרים מ הודו פועלים זרים מ הודו
פועלי בניין מהודו (צילום: אלי דסה)

מכסת פועלי הבניין הזרים שיגיעו באופן פרטי הועלתה ל-30 אלף

אחרי שנה וחצי ללא פועלים פלסטינים, הממשלה אישרה תוספת של 5,000 עובדים למכסת העובדים הזרים שיוכלו להגיע באמצעות המגזר הפרטי. היקף העובדים בענף עדיין רחוק מלהספיק   

ועדת המנכ"לים לעובדים זרים, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, החליטה להגדיל את המכסה להבאה פרטית של עובדים זרים לענף הבניין, כך שתעמוד על 30 אלף עובדים.
בדיון שערכה הוועדה אתמול (ב'), הוחלט על הגדלת המכסה להבאה פרטית של עובדים זרים לענף הבניין ב-5,000 עובדים נוספים. זאת, בכפוף למימוש 70% מהמכסה הקיימת להבאה פרטית בענף, העומדת כיום על 25 אלף עובדים זרים. בנוסף, הוארך משך הזמן להבאה פרטית, כך שניתן יהיה להביא ארצה עובדים באופן פרטי עד 30 ביוני.
כמו כן, הוועדה דנה בנושאים נוספים המהווים חסמים בהבאת עובדים זרים לענף הבנייה. בין היתר, הוחלט לאפשר הגעת עובדים ללא מבחנים מעשיים בשיעור של 50% (במקום שיעור נדרש של 30% שהיה נהוג עד כה), וזאת לאור ההצלחה שמסלול זה הוכיח בעת הנוכחית, והצפי כי צעד זה ייעל את תהליך הגיוס של עובדים זרים במסלול הפרטי.
עוד המליצה הוועדה למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה כי יבחן את בקשות משרד הבינוי והשיכון להחיל נוהל שמאפשר החזרה של עובדים זרים והפחתת מכסת העובדים העוזבים על חברות הביצוע ואת הבקשה להעלאת מגבלת הגיל על עובדים זרים בענף. כמו כן, על מנת לעודד הגעת עובדים זרים לתת-ענף השיפוצים, המליצה הוועדה כי תאגיד כוח אדם לבניין שמימש את תקרת מכסת העובדים הזרים שלו שעומדת על 1,000 עובדים יוכל להעלות ב-20% את מכסתו וזאת בכפוף להבאת עובדים לענפי השיפוצים ותשתיות התחבורה.
לפני 7 באוקטובר עבדו בישראל כ־120 אלף פועלים בענף - מתוכם, כ־80 אלף פלסטינים, כ־25 אלף זרים וכ־14 אלף ערבים ישראלים. בשל היעדרם של הפלסטינים, הענף עמד רק על כ־40 אלף עובדים לאחר פרוץ המלחמה, לאחר שגם חלק מהזרים עזבו, ובאיטיות רבה ניסתה הממשלה להגדיל את מספרם במספר החלטות שלא הספיקו למלא את חסרונם של הפלסטינים. חשוב לציין כי גם בעבר דווח על מחסור בעובדים, כך שההחמרה במצב גרמה לעיכובים במשך הבנייה, להאטה בקצב הבנייה באתרים הקיימים ולעלייה בעלות יום עבודה של פועל.
הבאת העובדים לישראל מבוצעת בשני מסלולים עיקריים: הראשון הוא עובדים שמגיעים לישראל במסגרות פרטיות (B2B) - הכוונה לעובדים שמגויסים באופן ישיר על ידי תאגידי כוח האדם ישראלים המתקשרים ישירות עם חברות מקבילות במדינות זרות ומנהלים הליך מיון וגיוס עצמאי של עובדים. המסלול השני הוא זה הממשלתי (G2G), אשר במסגרתו התגלעו קשיים רבים הן בקצב ההבאה ובהן באיכות העובדים שהגיעו.
כיום, ההערכה היא שבישראל יש כ-55 אלף עובדים זרים, בהם כ-20 אלף שהגיעו במסגרת פעילותן של חברות זרות ועוד כ-35 אלף עובדים שהגיעו בשני המסלולים (B2B ו-G2G). כעת כאמור הורחב חלק זה כך שניתן יהיה להביא עד 60 אלף עובדים זרים.