$
מדריכים

איך מרוויחים במס מהמשבר?

בתקופה זו דיני המס הקיימים מספקים כמה נקודות אור בעניין קיזוז הפסדים. כלכליסט מגיש: הטיפים להיערכות לסוף שנת המס שיקטינו את חבות המס בזמן משבר

הדר קנה 07:0924.11.08

המשבר, שגרם לירידות חדות בשוק ההון, להפסדים כבדים לחברות ולפיטורים של אלפים, מחייב היערכות מס של חברות ויחידים לקראת סוף שנת המס הנוכחית. כנס סוף שנת המס שערכו באחרונה פירמת רואי החשבון קסלמן וקסלמן PwC ישראל ופורום CFO הוקדש למשבר הפיננסי ולמה שעתיד להעסיק חברות ויחידים:

קיזוזי הפסדים - ורצוי ללא מגבלות.

 

כדי לנצל את המצב ולהרוויח חבות מס מוקטנת, "כלכליסט" מגיש בעזרת ורד קירשנר, שותפה ממחלקת המסים במשרד קסלמן וקסלמן PwC, טיפים שיאפשרו לחסוך במס.

 

1. לדחות עסקאות עתירות במס. לחברות המתכוונות לבצע עסקאות עתירות במס עדיף לחכות ולבצען רק בינואר 2009. זאת בשל הירידה בשיעור מס חברות מ־27% ל־26% בשנה הבאה. מדובר בתוכנית של משרד האוצר להפחתת מס הדרגתית של מס החברות ב־1% מדי שנה עד שיעור של 25% ב־2010. חברות אינן יכולות לחכות עם העסקאות עד 2010, אבל כשנמצאים חודש וחצי לפני עסקה גדולה, יש מקום לשקול את הדחייה ולחכות לשנת המס הבאה, שתתחיל ב־1 בינואר 2009.

 

2. להקדים הוצאות. כדי ליהנות מהירידה בשיעור מס החברות המתוכנן, אפשר להקטין את ההכנסה החייבת השנה (ולהגדילה בשנים הבאות, שבהן יהיה שיעור המס נמוך יותר) באמצעות הקדמת דרישת הוצאות. לדוגמה אפשר לדרוש הוצאות מו"פ (מחקר ופיתוח) במשך שנה אחת, ועד שלוש שנים רטרואקטיבית, באמצעות הגשת פנייה לאישור המדען הראשי. נוסף על כך, חברות תעשייתיות העוסקות בפעילות מזכה יכולות ליהנות מפחת בשיעור של 50% ב־2008 באמצעות הקדמת רכישת ציוד והפעלתו ב־2008.

 

3. לבדוק את קיומם של רווחי הון. לחברות שלהן נוצרו רווחי הון בשנה זו בתקופה שקדמה לנפילות הגדולות בשווקים, כדאי לבחון אם יש הפסדים שטרם מומשו בניירות ערך ואם כדאי לממשם. רווחי הון מוכרים לצורכי מס על בסיס המימוש שלהם. לכן למי שבתחילת השנה מכר מניות ונוצרו לו רווחים כדאי שיבדוק אם כיום יש לו הפסדים על הנייר, ואז מימוש ההפסד תוך מכירת המניות יאפשר לקזז אותם כנגד הרווחים.

 

4. להשתמש בהנחה של 2% במס על מניות. מס הכנסה קיבל לפני כחודשיים את עמדת הנישומים שלפיה שיעור המס על מניות סחירות שנרכשו החל ב־2006 הוא 25% ולא 27%. תיקון פקודת מס הכנסה יצר מחלוקת בין רשות המסים לבין הנישומים שעניינה הצורך לשלם מס חברות או מס רווחי הון על מניות שנרכשו החל ב־1 בינואר 2006. לבסוף הוחלט שעמדת הנישומים היא העמדה הנכונה, ושיש להכיר בכך שבמכירת מניות יחול מס על רווחי הון בשיעור של 25%, כלומר הנחה של 2% לנישומים.

 

5. לנצל רכישה עצמית של אג"ח קונצרניות. כתוצאה מהירידה החדה במחירי האג"ח הקונצרניות, קיימת מגמה של רכישה עצמית של האג"ח על ידי החברות המנפיקות. נשאלת השאלה האם הרווח הכלכלי הנוצר מרכישת האג"ח חייב במס? בשנים האחרונות אנו עדים לכך שרשות המסים נוקטת גישה דווקנית (הנצמדת לחוק) בבואה לפרש את חוקי המס (לעומת הגישה הכלכלית). כפועל יוצא, לא ברור אם בניתוח דווקני של הוראות הפקודה קיים מקור לחיוב ההכנסה מרכישה מוקדמת של האג"ח. יתר על כן, אם יימצא שקיים מקור חיוב, נשאלת השאלה מהו מועד החיוב במס - נראה שנכון יהיה לדחות את מועד חיוב הרווח במס עד מועד מימוש ההפסדים אשר גרמו לירידת מחיר האג"ח.

 

6. לדחות הבאת כסף לארץ. למשקיעים שמתכוונים להביא כסף לארץ מומלץ לבדוק אם כדאי לדחות את הדבר. זאת לאור הפרסום שלפיו רשות המסים שוקלת תוכנית שלפיה יוכלו חברות למשוך דיבידנד מחו"ל בשיעור מס מופחת של 5% במקום 25%. עד שהתוכנית של רשות המסים תאושר והמצב יתבהר, כדאי לחכות כדי שלא להפסיד את ניצול המס המופחת.

 

7. להיערך לשינוי מבנים בחברות בהקדם. קבוצת חברות שרוצה לעשות שינויי מבנה כגון מיזוגים, פיצולים וכדומה כדאי שתיערך לעשות זאת עד סוף השנה הבאה, 31 בדצמבר 2008. שינויי מבנה יוצרים לעתים יתרונות מס. למשל לחברה רווחית אשר ממזגת לתוכה חברה הפסדית לצורכי מס יש אפשרות לקזז את אותם הפסדים כנגד הכנסתה החייבת בשנים הבאות, בכפוף להוראות החוק. יש לזכור שקיזוז ההפסדים לא יכול להיות הסיבה העיקרית למיזוג או לפיצול החברה, כי אז הוא לא יוכר על ידי מס הכנסה.

 

8. להימנע מהפסד של שנת התיישנות. עד מתי יכול מס הכנסה לחזור אליך ולהגדיל את הכנסותיך כך שתשלם יותר מס? על פי הפקודה, מס הכנסה יכול לחזור אליך במשך שלוש שנים מתום השנה שבה הוגש הדו"ח, ולכן יש חשיבות לתאריך הגשתו. ההמלצה היא להיערך להגשה עד 31 בדצמבר 2008 ולא יאוחר מתאריך זה, כדי שלא להפסיד שנת התיישנות. בחלוף תקופת ההתיישנות הדו"ח שהוגש על ידי הנישום נחשב לדו"ח סופי, שלרשות המסים אין אפשרות לשנותו. כלומר אם יוגש הדו"ח בינואר, יש לרשות המסים ארבע שנים במקום שלוש לערוך שומה ולשנות את הדו"ח שהוגש טרם ההתיישנות.

 

9. לרכז הפסדים ורווחים תחת חברה אחת. ישנם מקרים שבהם חברה נתנה הלוואות לחברה־בת שלה אשר השקיעה בניירות ערך, ובשל הירידות בבורסה הפסידה. נוצר מצב אבסורדי שבו לחברה־אם יש הכנסות מריבית על ההלוואה שעליהן היא משלמת מס ולחברה־בת שלה יש הפסדים, אבל אי אפשר לקזזם אותם אחד כנגד השני. במצב כזה כדאי לשקול לקפל את המבנים, כלומר להחזיר את ההלוואה ולהעביר את הכל תחת אותה חברה.

 

יחידים: לקזז הפסדים, לממש אופציות ולצאת לרילוקשיין

 

1. לקזז דיבידנד כנגד הפסדים מניירות ערך. הפסדי הון אשר נוצרו בשנת המס ניתנים לקיזוז כנגד ריבית ודיבידנד מאותו נייר ערך, ואף כנגד ריבית ודיבידנד מניירות ערך אחרים, ובלבד ששיעור המס החל עליהם אינו עולה על 25%. כתוצאה מכך, יחידים בעלי שליטה, להם נוצרו הפסדי הון כאמור בשל הירידות בבורסה, יכולים לחלק דיבידנד מחברות בשליטתם, ולקזז את הדיבידנד מול אותם הפסדי הון. מעבר לדחיית מועד תשלום המס על הדיבידנד בשל הקיזוז, מכיוון ששיעור המס על הדיבידנד הוא 25% בעוד ששיעור המס על ניירות ערך סחירים הוא ככלל 20%, מדובר בחיסכון במס של 5%.

 

2. לשקול מימוש לבעלי מניות מהותיים באיגודי מקרקעין. למי שמחזיק במניות של חברה שעיקר נכסיה הם נכסי מקרקעין כדאי שישים לב כי יחיד שמחזיק במניות בחברה רגילה בשיעור של 10% או יותר (בעל מניות מהותי) ומוכר את מניותיו - שיעור המס הוא 25%. אם ליחיד פחות מ־10%, שיעור המס הוא 20%. בנוגע לאיגודי מקרקעין, אין הבחנה בין בעל מניות מהותי (10% ומעלה) לבין בעל מניות שאינו מהותי (פחות מ־10%), אבל ישנה הצעת חוק שלפיה תהיה הבחנה כזו גם בנוגע לבעלי מניות באיגודי מקרקעין. לכן מוצע לבעל מניות מהותי באיגוד מקרקעין לשקול להקדים את מימוש המניות, כדי שלא ייפגע אם יעבור התיקון.

 

3. לממש אופציות. מחזיקי אופציות עשויים לנצל את מחירי המניות הנמוכים בבורסה, כדי להוריד את חבות המס הכוללת שלהם. למשל יחידים אשר מחזיקים באופציות לפי סעיף 3(ט) לפקודה חייבים בשיעור מס שולי (עד 47%) על ההכנסה ממימוש האופציות. מומלץ לאותם יחידים לבחון את מימוש האופציות ולהופכן למניות כיום, כאשר מחירן נמוך, ולפיכך גם ההכנסה שלגביה ישלמו מס. כשימכרו את המניה הנובעת ממימוש אותן אופציות, הם יחויבו על הרווח הנוסף בשיעור מס של 20% (או 25%, אם הם בעלי מניות מהותיים).

 

4. לצאת בהקדם לרילוקשיין. ההגדרה של תושב חוזר עומדת להשתנות בעקבות הרפורמה במיסוי לעולים חדשים ותושבים חוזרים. היום תושב חוזר הוא מי ששהה לפחות שלוש שנים מחוץ לישראל לאחר שחדל להיות תושב ישראל. על פי התיקון המוצע, הזמן יוכפל ותושב חוזר יוגדר כמי ששהה מחוץ לישראל לפחות שש שנים. לכן מי שרוצה ליהנות מהוראות הנוסח הישן צריך לצאת מישראל לפני 31 בדצמבר 2008.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x