$
הכסף

הזמן הסולידי: כך משקיעים באג"ח ממשלתיות ברחבי העולם

כשהשווקים נקלעים להוריקן, המשקיע הקטן מחפש נואשות מפרץ שקט לעגון בו. זה בדיוק מה שמתיימרת לספק לו האג"ח הממשלתית של כמה מהמדינות היציבות בעולם

רימונה פרקש ברוך 11:1215.10.08

המפולת בשווקים שינתה את הפוקוס של הרבה מאוד אנשים. בימים טרופים אלה המשקיע הממוצע כבר אינו מחפש רווח אלא אפיק השקעה שיאפשר לו לישון בשקט. לצד האפיקים המוכרים של פיקדונות שונים שמציעים הבנקים קיימת אפשרות נוספת, מוכרת קצת פחות: אג"ח ממשלתיות של מדינות בדירוג גבוה.

 

האג"ח הממשלתיות של מדינות בעלות דירוגים גבוהים הן כיום אחד העוגנים הבטוחים ביותר שמציע השוק הסוער. שהרי אם אנחנו מנסים לדלל את החשיפה לשוק עד כמה שניתן, מה טבעי יותר מלהשקיע במדינות עצמן ולא בחברות הפועלות בהן.

 

המדינות מדורגות על ידי חברות הדירוג הבינלאומיות, שבודקות בין היתר את יכולת ההחזר של המדינה ואת היציבות הבנקאית שלה. "ככל שהמדינה מדורגת גבוה יותר, כך יש סיכוי גדול יותר לשמירה טובה על הכסף", מסבירה רויטל דור-וילק, יועצת השקעות פרטית.

 

 

אגרות חוב ממשלתיות אגרות חוב ממשלתיות צילום: בלומברג

 

"כלכליסט" ריכז את שמונה איגרות החוב הממשלתיות העולמיות הסחירות של המדינות שזכו לדירוגים הגבוהים ביותר. בדקנו מהי התשואה המובטחת לפדיון שמציעה כל איגרת, דרך מי ניתן לרכוש אותה, ומה כדאי לבדוק בעת שבוחרים באסטרטגיה כזו.

כיצד רוכשים את האג"ח הממשלתיות העולמיות?

באמצעות כל אחד מהבנקים הגדולים או באמצעות ברוקרים גדולים.

האם מדובר בהשקעה נזילה?

כן. האג"ח הממשלתית העולמית היא סחירה ונזילה. היא מתנהלת יותר כמו תוכנית חיסכון ולא כמו מניה, במובן זה שההשקעה בה היא לטווח ארוך יותר ושהתנודתיות שלה נמוכה יותר בגלל חשיפה מצומצמת לשוק.

באופן עקרוני ניתן למשוך את האיגרת בכל יום, אולם חשוב לשים לב שהריבית מובטחת רק אם נשארים עד סוף התקופה; אם יוצאים לפני תום התקופה הדבר עלול להסב נזק כספי.

האם קיים סכום מינימלי לרכישת אג"ח ממשלתית?

כן. לרוב מדובר ב־10,000 דולר.

מהי המשמעות של הצמדת האיגרת למטבע?

איגרות החוב הממשלתיות צמודות בדרך כלל ליורו או לדולר. עבור המשקיע הישראלי משמעות הדבר היא עלויות נוספות שצריך להביא בחשבון - כגון עלויות המרה ועמלת תשואה בעת המעבר מהמטבע הזר לשקלים; סכום זה יש לנכות מסך התשואה העתידית. בטבלה שלפניכם הפרדנו בין איגרות צמודות לדולר לכאלה הצמודות ליורו.

מהו הנתון המרכזי והחשוב ביותר בחישוב הרווח?

התשואה לפדיון - כלומר התשואה השנתית שתניב האיגרת למשקיע אם ימשיך להחזיק בה עד מועד פירעונה ולא ימכור אותה במהלך התקופה. התשואה נגזרת גם ממחיר האיגרת העדכני וגם מהקופון (שעליו נסביר מיד), ולכן היא משתנה בכל יום.

מהו הקופון, ומה ההבדל בינו לבין תשואה לפדיון?

הקופון הוא הריבית התקופתית שמקבל המשקיע (בדומה לדיבידנד שמקבלים מחזיקי מניות). לאיגרות שונות יש קופונים שונים, הנבדלים זה מזה בתדירותם ובשיעור שלהם.

לקופון של אג"ח ממשלתית עולמית יש משמעות מיוחדת מבחינת חישוב המס בארץ: ככל שהקופון נמוך יותר כך שיעור המס עליו יהיה נמוך יותר. התשואה לפדיון מכילה בתוכה את מחיר הקופון, ולכן היא המשמעותית לצורך חישוב הרווח הסופי.

ומהו מח"מ?

מח"מ ("משך חיים ממוצע") הוא התקופה הממוצעת (בשנים) עד לקבלת התשלומים מאיגרת החוב. באיגרת שאינה משלמת ריבית המח"מ הוא משך התקופה עד לפדיון המלא של האיגרת; באיגרת המשלמת ריבית המח"מ תלוי במחיר האיגרת, בשיעור הריבית ובתדירותה. למעשה, המח"מ הוא אינדיקטור למידת הסיכון הטמונה באג"ח. ככל שהמח"מ גבוה יותר, משך החיים של האיגרת גבוה יותר, ולפיכך יש לה יותר "הזדמנויות להיפגע". כמעט תמיד, המשקיעים מתוגמלים על כך בריבית אטרקטיבית יותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x