$
הכסף

האם המניות בחו"ל זולות בשל הירידות החדות בשבועות האחרונים?

שאלות ותשובות בנושא השקעה בבורסות חו"ל

הדר רז 12:2013.10.08

ד"ר גד אריוביץ, אסטרטג להשקעות בינלאומיות בבית ההשקעות אלטשולר שחם עונה על השאלות הבוערות ביותר היום בשווקי המניות בעולם. איפה כדאי להשקיע? האם המשקיע הישראלי צריך לפנות גם לחו"ל? ולמה הבורסות בעולם מתרסקות.

 

מהי תמונת המצב הנוכחית בשוק המניות בעולם?

"ההתרסקות של שוקי המניות מתחילת השנה ובחודש האחרון בפרט היא כללית לכל הבורסות בעולם. מתחילת השנה נפל מדד המניות העולמי ב-44% - מזה 23% בעשרה הימים הראשונים של חודש אוקטובר! המעניין הוא שבחודש אוקטובר צללו מדדי המניות בארצות רבות בשיעור נפילה די דומה של בין 20% ל 25%".

 

גד אריוביץ, אלטשולר-שחם גד אריוביץ, אלטשולר-שחם
כיצד קורה שכל מדדי המניות בעולם נופלים כל כך, הרי למדינות שונות יש כלכלות שונות עם ביצועים כה שונים? למשל הכלכלה הסינית וההודית צומחות עדיין בהתאמה בקצב מדהים של 8%-10% בשנה. מדוע המניות נפלו שם מתחילת השנה הרבה יותר מאשר בארה"ב שנמצאת כנראה במיתון או על סף מיתון?

"זוהי שאלה טובה שגם המומחים מתלבטים בה. מדוע מדד המניות האמריקניות, ששם מוקד רעידת האדמה הפיננסית הנוכחית, יורד פחות מאשר למשל מדדי המניות הסיניות וההודיות בעלות כלכלות בריאות יותר יחסית.

 

כדי לענות על שאלה מעניינת זו נביא את תורת ההשקעות על 'רגל אחת'. תורת ההשקעות טוענת שיש חליפיות בין התשואה המצופה לרמת הסיכון של ההשקעה.

 

את הסיכון להפסיד כסף אפשר לפרק לכמה סוגים:

א. הפסד שיטתי כתוצאה מנפילה כללית של שווקים פיננסיים בעולם.

ב. הפסד שיטתי ברמה של מדינה מסוימת כגון הבורסה הרוסית כתוצאה מהפלישה לגורגיה, הבורסות של איסלנד ואירלנד כתוצאה מהידרדרות המשק, הבורסות של אוסטרליה, דרום אפריקה וברזיל מנפילת מחירי הסחורות וכו'.

ג. הפסד הקשור לתעשיות ספציפית כגון המשברים הנוכחיים בבנקאות והבניה. כמו כן, נפילת מחירי הנחושת והשפעה על חברות הנחושת הרשומות בבורסה וכולי.

ד. הפסד כתוצאה מפעילות החברה הספציפית.

 

מכיוון שהנפילות הן כלליות ומתרחשות בכל הארצות, סביר להניח כי יש גורמים משותפים לשפל העולמי בשוק המניות: בראש ובראשונה שינוי במצב הרוח של המשקיעים ובריחה מסיכון.

 

אחד מהגורמים החשובים לשינוי במצב הרוח הוא הציפיות למיתון מתוך מחשבה שבמיתון חברות הבורסה מרוויחות פחות ומסוכנות יותר. גם עליה בשער הריבית בעיקר כתוצאה מציפיות אינפלציוניות היא גורם ידוע 'בתמותה' של מניות".

 

מדוע נפלו המניות בארצות כמו אוסטרליה, סין ברזיל, הודו, ורוסיה יותר מאשר בארצות אחרות?

 "קודם כל, בשנים הקודמות המניות האלו נסקו שם גבוה יותר. ככל שהטיסה של המניות גבוהה יותר כך גודל הנפילה. רוסיה נפלה עמוק מכולן גם בגלל המלחמה בגיאורגיה וגם בגלל נפילת מחירי הנפט.

 

הבורסה בסין ירדה מהשיא הבורסה בסין ירדה מהשיא צילום מסך: www.beyondspaceandtime.org

אוסטרליה וברזיל התרסקו לאחרונה כתוצאה מירידת מחירי הסחורות. סין והודו מפני הגבהים שהגיעו בעבר, הסיכון של האינפלציה ואולי האטה כלכלית מסוימת".

 

בעוד שהטענה למיתון אפשרי מקובלת עלי, יש נפילה לאחרונה של מחירי הנפט וגם בציפיות האינפלציוניות. אז מדוע אנו עדים להתרסקות הבורסות בעולם דווקא בחודש אוקטובר?

 

"זו טענה הגיונית ולכן אנו סוברים כי ההתרסקות של חודש אוקטובר נובעת מאובדן אמון במערכת הפיננסית כולה וזה גם מסביר ההסתערות על הבנקים בהרבה ארצות בעולם ובעולם המפותח במיוחד. גם ההסתברות למיתון עלתה בהרבה ונראית כיום די ודאית".

 

אם כך, היכן להשקיע את הכסף?

"אם נניח שאתה/את בן/בת 30 ל- 50, בעל/ת הכנסה קבוע ודי מובטחת (ורצוי שבן הזוג עובד גם כן) ויש לך את האישיות והסבלנות לחכות לפחות 3 שנים ואם צריך גם 5 שנים ויותר נוצרה, לעניות דעתי, הזדמנות נדירה להיכנס לשוק ההון בזול מאד.

 

נכון, השוק יכול להיות עוד יותר זול מחר אבל מאז שנחרב בית המקדש נתנה הנבואה רק לשוטים".

מומביי - הבורסה שם מומלצת להשקעה מומביי - הבורסה שם מומלצת להשקעה צילום: בלומברג

 

על איזה שווקים אתה ממליץ?

 "כמעט כל השווקים מאד זולים במבט היסטורי. מדד המניות הסיניות שנסחרות בהונג קונג, השוק הברזילאי, השוק ההודי, טייוואן ואפילו רוסיה כולם זולים להפליא במבט היסטורי.

 

גם המניות של ארצות היורו זולות מאד אבל הייתי עדיין מחכה. נראה כי אירופה נמצאת בעיצומו של תהליך התפקחות והמניות עלולות להמשיך ליפול גם בגלל הסדקים הנפערים בין המדינות החברות בגוש היורו (כלכלות יחסית בריאות של גרמניה, הולנד שוודיה כנגד כלכלות רעועות כמו איטליה, פורטוגל ויון)".

 

באיזה פרופורציות נכון למשקיע ישראלי להשקיע בחו"ל?

"קרנות הפנסיה בהולנד ובשוויץ משקיעות יותר מ-50% בנכסי חו"ל. מה שטוב לארצות יחסית בטוחות אלו ודאי טוב למשקיע הישראלי החי במדינה הרבה יותר סוערת...".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x