$
קרנות

טלי מאור: "הציבור מאלץ אותנו לעשות טעויות של משקיע פשוט"

מנהלת קרנות באפסילון, מסתובבת בביטחון מלא בעולם ההשקעות המאויש עדיין ברובו על ידי גברים, קנאית להפרדה בין העבודה לשעות הפנאי, ומאמינה שבתפקידה היא צריכה להיות גם פסיכולוג פיננסי ולחנך את הלקוחות שלא להתרגש מכל משבר

רחלי בינדמן 07:1322.06.11

טלי מאור, מנהלת השקעות בקרנות הנאמנות של אפסילון, היתה עד לפני כשנה מנהלת השקעות יחידה בסביבת עבודה גברית, אבל לה זה ממש לא הפריע. מאור, בסך הכל בת 31, מעולם לא הרגישה שעצם היותה אשה עלול להקשות עליה להגיע לתפקידים שהיסטורית אוישו על ידי גברים. "מעולם לא הרגשתי שונה בגלל שאני אשה. תמיד ראיתי את עצמי שווה בין שווים. אני מכירה את כל הסיפורים האלה על כך שנשים לא דורשות את השכר המגיע להן, אבל לי זה אף פעם לא קרה. אני חושבת שאני טובה במה שאני עושה, ולכן אני לא מתביישת לדרוש ולבקש".

 

"תנו למנהלים לעבוד"

 

בזכות הביטחון שהיא מפגינה, מאור גם לא מרגישה שהיא צריכה להשקיע שעות נוספות כדי להוכיח את עצמה. "יש עבודה ויש אחרי העבודה, ואני מאוד מקפידה על ההפרדה הזו. כל זמן שהמסחר מתנהל אני נהנית, אוהבת את זה שלא משעמם לי ויש אקשן, אבל ברגע שנגמר יום העבודה, מתחיל חצי יום חדש ששמור לרוגע, חופש וחברים. זה זמן שאני מאוד קנאית לו".

 

מאור החלה את דרכה במקצוע כמשווקת של התיקים המנוהלים של בית ההשקעות אפסילון, תפקיד שאליו הגיעה לאחר לימודי כלכלה ומינהל עסקים. בהמשך עברה לתפקיד מנהלת השקעות בניהול תיקים של אפסילון, ובשנה האחרונה היא משמשת מנהלת השקעות בצוות שמנהל את 27 קרנות הנאמנות של בית ההשקעות, תחת ניהולו של עידן אזולאי, מנכ"ל הקרנות.

 

התחלת כמשווקת צעירה, בלי שום ניסיון. למה שהלקוחות יקשיבו לך?

"התפקיד הזה דרש המון אינטליגנציה רגשית. המשווק צריך להבין מי יושב מולו, באיזו שפה הוא מדבר ולהגיב אליו לא בהתנשאות ולא בשכונתיות. שם לראשונה הבנתי שאני יושבת עם אנשים שמחפשים להשקיע כסף שכל החיים עבדו בשבילו, ורוצים שעכשיו הוא יעבוד בשבילם. קלטתי במבט הראשוני שלהם טיפת זלזול, אבל מהר מאוד כשהתחילה השיחה, הם ראו שדיברתי במקצועיות עם ביטחון עצמי, ובתפקיד הזה גם צברתי הרבה ביטחון".

 

נכנסת לעולם ניהול ההשקעות רגע לפני המשבר העולמי.

"למזלי, התחלתי לנהל תיקים שנה לפני המשבר, ולמדתי על בשרי ועל בשר הלקוחות שלי מהם יחסי סיכון־סיכוי, כי עד אז השוק רק עלה והיתה מין אופוריה. ידעתי שהשוק יכול גם לרדת, אבל עד אז עוד לא חוויתי את זה בעצמי. בתקופת המשבר למדתי על הצד הפסיכולוגי של ניהול השקעות. היינו כמובן מנהלי השקעות שסוחרים ומנתחים מגמות וניירות, אבל היינו גם פסיכולוגים פיננסיים.

 

"הציבור נכנס לפאניקה כשהשוק יורד ומוכר הכל, וכשהשוק מתאושש ועולה, לקראת השיא, הוא מרגיש בנוח ונכנס, ואז באופן עקבי הוא מפסיד כסף. כשאדם מגיע לנהל את הכסף שלו בבית השקעות, הוא מצפה שאנשים מקצועיים ינהלו אותו עבורו. אבל באותה נקודת זמן, במקום לתת למנהלים לעשות את העבודה, אותו לקוח בלחץ ומביע חששות ורוצה למכור את התיק ולא משנה מה יש בו. מצאתי את עצמי מחנכת לקוחות איך משקיעים. ברור שגם אחרי שהשוק יורד, הוא יכול להמשיך ולרדת מאותה נקודה, אבל בטווח הארוך הכלכלה קובעת ופחות הפסיכולוגיה. אני מודה שזה לא היה פשוט. כשכל השוק יורד, הכל נראה יותר רע".

 

התיק האישי אגרסיבי

 

גם כיום מאור מזהה דפוסי התנהגות דומים לאלו שהיו במשבר של 2008, אלא שעכשיו, כשהיא מנהלת השקעות בקרנות הנאמנות, "בניגוד לתיק מנוהל שיכולתי לדבר עם הלקוח, פה אין עם מי לדבר. אנחנו רואים ירידות ופדיונות בקרנות שרק מעצימים את הירידות. בקרנות אני לא יכולה למנוע מכירה או לחנך את הלקוחות. אין לי ברירה אלא למכור סחורה, במקום לקנות בירידות במחירים שלדעתי הם הזדמנות", היא אומרת בתסכול. "הציבור מאלץ אותנו, מנהלי ההשקעות, לעשות את אותן טעויות של הלקוח הפשוט.

 

"מצד שני, הגענו לימים האלה עם הרבה מזומן. בחודשים האחרונים הרגשנו שהתשואות נמוכות באג"ח והמרווחים מאוד נמוכים והורדנו את המרכיב הקונצרני, כך שיש לנו הרבה מזומן ויש לנו אפשרות לאסוף אג"ח קונצרניות במחירים יותר מעניינים חרף מגבלת הפדיונות".

 

 

התיק האישי שלך סולידי? אגרסיבי?

"ברור שאני מחזיקה 100% במניות, אין פה ספק. אמנם המשבר האחרון קצת טלטל את היתרון של השקעה במניות לטווח ארוך, אבל אני עדיין חושבת שאם מדובר בפנסיה שתיפתח לי עוד 30–40 שנה, אני מאמינה שהעולם יצעד קדימה בשנים האלה, ואני חושבת שארוויח הרבה יותר במניות מאשר באג"ח. בהשקעות לטווח ארוך אני אגרסיבית. בהשקעות קצרות יותר, יש היום הזדמנויות באג"ח קונצרניות, בעיקר באג"ח בדירוגים נמוכים, אג"ח צמודות מדד בתשואה של 8%–10%, שהן אלטרנטיבה טובה למניות".

 

החברים בבית מתייעצים איתך על השקעות?

"מתייעצים איתי ואני הרבה פעמים משתפת פעולה ואז מסתייגת, כי אני בכל זאת משתדלת לא לערבב בין משפחה ועבודה. המשפחה והחברים דומים במובן הזה ללקוחות - הטבע שלנו, בעיקר כישראלים, הוא שאנחנו חסרי סבלנות ורוצים רק להרוויח ולא להפסיד. בכל משברון קטן שהוא פסיק על הגרף, אני צריכה לגייס את כל האנרגיה כדי להסביר שצריך להיות סבלניים ולתת לכסף לעשות את העבודה ולתקן. אחרת מה הם יעשו? יוציאו את הכסף לפיקדון?

 

"הירידות עכשיו מקורן בהאטה בהתאוששות בארה"ב, מצב החובות ביוון, והדיבורים על הקמת מדינה פלסטינית בספטמבר. את שוק האג"ח יותר קל לנתח ולהרוויח ממנו, אבל בשוק המניות זה רק זיהוי סנטימנט, ומה לעשות - אף אחד מאיתנו לא יכול לתזמן את השוק. בהתנתקות ובמלחמת לבנון השנייה, למשל, השוק עלה וקרה ההפך מהצפוי. שוק המניות לא צפוי. כדי ליהנות ממנו צריך להיות בפנים כל הזמן. דרושים אורך רוח וסבלנות. בימים כאלה הייתי ממליצה ללקוחות לא לעשות כלום. בהשקעה ארוכת טווח, אני מאמינה שבסוף העולם יתגבר על הבעיות, גם אם זה ייקח הרבה זמן, ויצעד קדימה".

 

השורה התחתונה של טלי: "בחודשים האחרונים, לאור התשואות והמרווחים בשוק האג"ח, החלטנו להוריד את המרכיב הקונצרני בתיקים. כך נוצר מצב שיש לנו הרבה מזומן, המאפשר לנו לאסוף אג"ח קונצרניות במחירים יותר מעניינים, חרף מגבלת הפדיונות".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x