$
עולם

באפט התלוצץ בראיון: "אולי באמת איבדתי את מגע הקסם"

בשיחה עם CNBC הסביר המשקיע המיליארדר שלמרות השנה הקשה הצליח להכות את המדדים. הוא מתח ביקורת על מבחני העמידות שמקיים הממשל האמריקאי לבנקים והעריך כי בתוך חמש עד עשר שנים יהיה בעל השליטה בבנק וולס פארגו

סוכנויות הידיעות 19:0104.05.09

המשקיע המיליארדר וורן באפט יוצא במתקפה חריפה על הבנקאים, אנשי ענף הביטוח וגופי הפיקוח על הכלכלה. לדברי באפט, העיוורון שלהם גרם להם שלא להעלות בדעתם את האפשרות שמחירי הדיור יירדו, ומחדליהם של הגורמים הללו הובילו את ארצות הברית למיתון החמור ביותר זה 50 שנה.

 

באפט וסגנו בחברת ברקשייר האת'אוויי צ'רלס מאנגר כינו את משכנתאות הסאב־פריים שנסחרו בוול סטריט "ביוב" והאשימו גם את התקשורת שלא הבחינה בסכנה שניצבה בפני הכלכלה. "אני חושב שכל מי שקשור לעולם הפיננסי תרם לכך", אמר באפט במסיבת עיתונאים שקיים אחרי אסיפת בלי המניות השנתית של ברקשייר האת'אוויי. "חלק נבע מתאוות בצע, חלק מטיפשות וחלק מאנשים שאמרו שמישהו אחר גם עושה זאת".

 

בתגובה לטענות שאיבד את מגע הקסם שלו, אמר באפט בראיון ל־CNBC, תוך כדי גיחוך: "אולי באמת איבדתי". הוא הסביר כי מדד S&P 500 ירד ב־2008 ב־37%, ואילו ההון העצמי המיוחס לכל מניה של ברקשייר ירד ב־9.6% בלבד. לכן, למעשה הוא היכה את המדד.

 

באפט עם חלק ממשתתפי אסיפת בעלי המניות. "רואה את הסוף של המיתון" באפט עם חלק ממשתתפי אסיפת בעלי המניות. "רואה את הסוף של המיתון" צילום: בלומברג

 

באפט הפנה אצבע מאשימה כלפי סוכנויות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מק שלא ראו את הסכנה הטמונה בהלוואותיהם במקרה של ירידת מחירי הדיור.

 

מאנגר אמר כי החברות שארזו את משכנתאות הסאב־פריים בניירות ערך "היו מנותקות מהמציאות או אמניות הונאה. הן התכוונו לקחת המון שפכים ולערבב אותם בדרכים שונות ולומר שאלה אינם שפכים, אבל חוקי הטבע הם כאלה שהם ישמרו על תכונות השפכים שלהם".

 

מאז פגישת בעלי המניות הקודמת, שנערכה לפני שנה, עיקולי הבתים בארה"ב הגיעו לשיא, האבטלה בארה"ב הגיעה לרמה הגבוהה ביותר זה 25 שנה ומניות ברקשייר האת'אוויי צנחו ב־31%. הממשל האמריקאי הוציא, הלווה או הקצה 12.8 טריליון דולר כדי להקל את המשבר, סכום המתקרב לתמ"ג האמריקאי. עם זאת, בראיון ל־CNBC אמר באפט כי הוא "100% אופטימי מאוד בטווח הארוך", "אין שום דבר רע בכלכלת ארצות הברית בטווח הארוך" והוא "רואה את הסוף של המיתון".

 

באפט תקף גם את מבחני העמידות שעורך הבנק המרכזי ל־19 גופים פיננסיים גדולים בארה"ב, באומרו כי הם אינם אומדים כראוי את חוזקו של הענף ואינם מתייחסים להבדלים במודלים העסקיים של הבנקים. הוא עמד על כך כי וולס פארגו, האחזקה השנייה בגודלה בתיק ההשקעות של ברקשייר האת'אוויי, תצמח ללא קשר לתוצאות מבחני העמידות. מאנגר הוסיף כי "סביר שהתהליך הזה, שנעשה לפי עיקרון של מידה אחת מתאימה לכולם, יבוצע בצורה גרועה".

ביל גייטס, דירקטור בברקשייר האת'אווי, באסיפת בעלי המניות ביל גייטס, דירקטור בברקשייר האת'אווי, באסיפת בעלי המניות צילום: בלומברג

 

"לוולס פארגו מודל עסקי שונה באופן משמעותי מזה של המתחרים", הסביר באפט. לדבריו, בציבור התגבשה תפיסה מעוותת של הבנקים בגלל ההפסדים של סיטיגרופ, שהיה לפני המשבר הבנק הגדול בארה"ב. US בנקורפ ו־M&T בנק, שברקשייר האת'אוויי מושקעת גם בהם, התרחקו מההימורים המסוכנים ביותר והם אינם זקוקים להון נוסף. "היינו קונים מניות בכל אחד משלושת הבנקים ברמות המחירים הנוכחיות", הוסיף המשקיע המיליארדר. מאוחר יותר הוא אף העריך כי ברקשייר האת'אוויי תהיה בעלת השליטה בוולס פארגו בתוך חמש עד עשר שנים.

 

בניגוד לדעה הרווחת, באפט סבור שרוב החברות העוברות את מבחני העמידות אינן גדולות מדי מכדי לקרוס, אולם "ארבע החברות המובילות ברשימה הן מקרים מיוחדים יותר". עם זאת, באפט תומך במאמצי הממשל לייצוב המערכת הפיננסית וסיוע לבנקים גדולים בקשיים, אף שמשקיעים בניירות ערך אינם זכאים להגנה. "הלקח החשוב ביותר מהמשבר הוא שהעולם זקוק להרבה פחות מינוף", סיכם.

 

באפט אמר לבעלי המניות כי הוא צופה שברקשייר האת'אוויי תרוויח בסופו של דבר מהימורי נגזרים על שוקי המניות העולמיים, שהסתכמו בהתחייבויות של 10 מיליארד דולר בסוף 2008. החברה תצטרך לשלם על החוזים רק עם השווקים ירדו מהרמות שסוכם עליהן עם מועד פקיעת החוזים בעוד עשר שנים ואילך.

 

ביטוח שפעת חזירים

 

באפט אף התייחס לשפעת החזירים, ואמר כי ברקשייר האת'אוויי, שמחצית מהכנסותיה הן מעסקי הביטוח, תבחן כתיבת פוליסות לביטוח ממגפת שפעת החזירים, אם התשלום יהיה ראוי, כולל פוליסה שלדבריו מניחה כי שיעור התמותה בארה"ב יעלה ב־25% ב־2010. כלומר, 600 אלף מתים נוספים.

 

החברה שילמה מיליארדי דולרים בעקבות תביעות על הפסדים מההוריקן "קתרינה", אך עדיין תגבה מחיר הולם לסיכונים גדולים. "נוכל לתת לכם מחיר על פוליסה על התפרצות המגפה הפוטנציאלית כרגע", אמר באפט, אך ייתכן שהמחיר "לא ימצא חן בעיניכם. צריך מישהו עם חוש אמיתי להסתברויות לכתיבת פוליסות כאלה".

 

הוא גילה כי חלק מהחברות הדרום קוריאניות הן זולות לדעתו וכי הן נמצאות "על הרדאר" שלו. באפט סיפר לכתבים כי ברשותו ספר על החברות הציבוריות בדרום קוריאה, הוא בוחן השקעות אפשרויות במדינה וגם קנה מניות דרום קוריאניות לתיק ההשקעות האישי שלו.

 

מדד המניות הראשי בבורסה של דרום קוריאה עלה ב־24% השנה, והיכה את העלייה במדד אסיה פסיפיק של MSCI, שעמדה על 4%, הודות לציפיות שהתמריצים הכלכליים ימנעו את המיתון הראשון במדינה מאז המשבר הכלכלי שהיכה באסיה ב־1997. באפט אמר כי היה שוקל השקעה רק בחברות דרום קוריאניות אם היה מקים חברת השקעות מאפס בגלל מחירן הנמוך של המניות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x