$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

מינוי רודב: ביתן הימר על יו"ר עצמאי, דומיננטי ובעל חברת מזון

שבועיים אחרי שעזב את בזק עקב עימות עם הבעלים, שלמה רודב מונה ליו"ר יינות ביתן. כעת החברה המקרטעת תצטרך לנווט בין מנכ"ל דומיננטי, יו"ר מעורב, ובעלים שבנה את הרשת בצלמו ובדמותו

נורית קדוש 08:0312.07.20

החלטתו של נחום ביתן, בעל השליטה בקבוצת יינות ביתן, למנות את שלמה רודב ליו"ר דירקטוריון קמעונאית המזון השנייה בגודלה בישראל גררה לא מעט הרמות גבה בקרב בכירים בשוק המזון. למעשה, ארבעה חודשים בלבד אחרי שפינה ביתן את מקומו כמנכ"ל הקבוצה ומינה תחתיו את מיכאל לובושיץ, הוא לוקח צעד נוסף לאחור ומעניק את השליטה המקצועית לרודב, שנחשב למנהל דומיננטי שאינו חושש מעימותים עם בעלי שליטה.

 

מעבר לכך, רודב הוא בעל השליטה בשרשור בספקית המשקאות יפאורה תבורי (יחד עם שותפו רוני גת). לדברי גורמים בשוק, זה עשוי להציב אותו בניגוד עניינים בתפקידו החדש.

 

 

מימין: שלמה רודב, יו"ר יינות ביתן החדש, ונחום ביתן בעלי הרשת מימין: שלמה רודב, יו"ר יינות ביתן החדש, ונחום ביתן בעלי הרשת צילומים: עמית שעל, אלדד רפאלי

 

גורמים בסביבת יינות ביתן הסבירו את מינוי רודב בהתמחותו בתחום הכספים. הקבוצה שמתמודדת עם מצוקת אשראי, אליה נקלעה בעקבות רכישת רשת מגה ב־2016, מראה סימני התאוששות בחודשים האחרונים. להערכת גורמים אלה, רודב יוכל לייצב את החברה, ובעתיד לקדם את הנפקתה מול הבנקים, חברות ביטוחי האשראי והשחקנים בשוק ההון.

 

הם גם מסבירים כי רודב לא מתכוון לעסוק בניהול השוטף של יינות ביתן, שיישאר בידי לובושיץ. המנכ"ל, עם הרבה רוח גבית מנהירת הציבור לרשתות המזון במשבר הקורונה, כבר הצליח בחודשים הספורים לכהונתו להציג שינוי במגמה השלילית של הרשת. רודב אף צפוי להישאר לשבת במשרדו באור יהודה ולא להעתיק את מושבו לבניין ההנהלה של יינות ביתן בחולון, דבר שהוצג כהוכחה נוספת להפרדה בינו לניהול השוטף של הקבוצה.

 

המנכ”ל הסוליסט מול היו”ר המעורב

 

אלא שעברו של רודב, הקרוב והרחוק, משרטט דמות הפוכה לחלוטין מזו של יו"ר לא פעיל. ברוב המקרים הוא הפגין מעורבות של מעין "מנכ"ל על", יו"ר מעורב ומתערב, שספק אם ימשיך להעניק ללובושיץ את חופש הפעולה שאליו התרגל תחת ביתן.

 

רודב (71) מגיע לתפקיד היו"ר של קבוצת יינות ביתן שבועיים בלבד לאחר שהתפטר מתפקידו כיו"ר דירקטוריון בזק, בתום שנתיים סוערות בתפקיד ועל רקע מחלוקות עם בעלת השליטה הטרייה בחברת התקשורת, קרן סרצ'לייט האמריקאית. זו לא היתה הפעם הראשונה שעזב חברה בטריקת דלת: ב־2012 הוא עזב לאחר חודשים ספורים את תפקיד יו"ר דירקטוריון תנובה, על רקע מה שהוגדר כחילוקי דעות מקצועיים עם בעלי השליטה בקרן איפקס.

 

שאלת המפתח שמלווה כעת את מינויו של רודב היא כיצד יתפתחו יחסי העבודה בינו לבין בעל השליטה נחום ביתן והמנכ"ל המקצועי לובושיץ.

 

מאז מינויו של לובושיץ בפברואר האחרון, הוא הספיק להרחיק את ביתן מניהול החברה בפועל, להעביר את בנו יוסי ביתן מתפקיד המשנה למנכ"ל למנהל הנכסים הפרטיים של משפחת ביתן, ואף להיפרד מאחיו של נחום, אפי ביתן, שכיהן בתפקידים ניהוליים בקבוצה.

 

כמו רודב, גם לובושיץ נתפס כסוליסט וכאדם שאינו נרתע מעימותים — אף במחיר של ויתור על התפקיד. השילוב בין שני המנהלים העצמאיים צפוי לייצר לביתן אתגרים חדשים. בהתחשב במצב שבו נמצאת קבוצת ביתן, הדבר האחרון שהיא צריכה הוא אתגר של חוסר שיתוף פעולה בין שני מנהלים סופר דומיננטיים.

 

על ביתן, שהחל דרכו ב־1994 בחנות באשקלון, רובץ חוב של מאות מיליוני שקלים. החוב נוצר לאחר שתי עסקאות ענק שביצע בפרק זמן קצר – רכישת רשת כמעט חינם בב־2013 תמורת 350 מיליון שקל, ורכישת מגה ב־2016 תמורת 450 מיליון שקל. על רקע הקושי לשרת את החובות, נקלע ביתן לקשיים ונאלץ לבקש יותר מפעם אחת מהספקים דחיית תשלומים. הקושי הגיע לשיא לפני שנה, והוביל את ביתן למכור סניפים לרשתות מתחרות. רגיעה זמנית נרשמה בתחילת השנה, עם חתימה על מזכר הבנות עם קרן כלירמרק להזרמת כחצי מיליארד שקל כהשקעה, שחלקה הלוואה. זמן קצר אחרי החתימה מינה ביתן את לובושיץ ועבור כמה שבועות, ירדה העסקה מן הפרק. משבר הקורונה הקל על ביתן, שכן הרשתות נהנו מהסתערות הצרכנים מה שאפשר לשלם לספקים בזמן ולבצע שיפורים בחנויות. אלא שמדובר בגל קניות חד פעמי, שאחריו צפוי מיתון על רקע זה, נדרש טיפול בפן הפיננסי, תחום שרודב מתמחה בו.

 

תחת השגחתו של רודב תידרש יינות ביתן להשלים את מהלך ההתייעלות שלובושיץ החל לקדם, הכולל פיטורי מאות עובדים, הסבת סניפי מגה למותג יינות ביתן, וכן הקמת מועדון לקוחות, חיזוק זרוע האונליין ובחינת הקמה של מותג פרטי. לאחר ייצוב הקבוצה, וככל ששוק ההון יתגבר על משבר הקורונה, ביתן מתכנן להוביל את הקבוצה להנפקה בבורסה כדי להרחיב את פריסתה ופעילותה.

 

האחזקה ביפאורה מעלה חשש לניגוד עניינים

 

דרכו המקצועית של רודב החלה לפני ארבעה עשורים בקבוצת העסקים של שאול אייזנברג, שם הכיר את מי שמשמש עד היום כשותפו העסקי, רוני גת. אחרי עשור בקבוצה השניים פרשו והקימו חברה לייעוץ ולניהול פיננסי ובהמשך גם חברת השקעות. הזינוק הגדול של השניים הגיע ב־1996, כשרכשו מאייזנברג את חברת ספנות והספקה. עסקה זו העניקה להם את השליטה בחברת המשקאות יפאורה תבורי, בחברת קרור ואספקה וביצרנית הצ'יפס תפוגן, ובנכסים נוספים.  

סניף יינות ביתן. הרשת בדרך להבראה סניף יינות ביתן. הרשת בדרך להבראה צילום: צביקה טישלר

 

כיום מחזיקים רודב וגת בבעלות מלאה ובשותפות שווה בספנות והספקה, ושולטים באמצעותה בחברת קרור אחזקות הבורסאית (62.5%), הנסחרת בשווי של 1.26 מיליארד שקל. קרור אחזקות שולטת (65.6%) ביפאורה, המחזיקה בבעלות מלאה ביצרנית המשקאות יפאורה תבורי, שמחזיקה ב־50% מחברת המים המינרליים עין גדי. בנוסף מחזיקה קרור אחזקות בתפוגן (37.7%).

 

לפי נתוני סטורנקסט, יפאורה תבורי היא הספקית ה־12 בגודלה בשוק המזון המבורקד. בדו"חות קרור אחזקות לסיכום 2012 העריכה החברה כי היא מחזיקה בנתח כספי של 24% משוק המשקאות וב־31% משוק הטוגנים. מכירותיה בשנה זו הסתכמו ב־1.07 מיליארד שקל. פעילות מהותית זו בשוק המזון העלתה סימני שאלה בקרב פעילים בשוק המזון לגבי החלטת ביתן למנות את רודב, המשמש גם כיו"ר קרור אחזקות, לתפקיד יו"ר קמעונאית המזון השנייה בגודלה בישראל.

 

"יש פה ניגוד עניינים צולב", טוען בכיר בשוק המזון, "מצד אחד מינוי רודב ליו"ר קבוצת ביתן עלול להוביל רשתות מתחרות לראות בו קמעונאי מתחרה, ולפעול לצמצום עוצמתה של יפאורה תבורי ברשת שלהם, באופן שעלול לפגוע בבעלי המניות מהציבור בקרור אחזקות. מצד שני, ספקים מתחרים ליפאורה עלולים לראות במינוי כפוטנציאל ליחס מועדף שיינות ביתן תיתן ברשת שלה למוצרי יפאורה, על חשבונם".

 

לפי ההערכות, רודב מגובה בחוות דעת משפטית לפיה אין מניעה שיפעל בחברה הפועלת כספקית בשוק המזון במקביל להיותו יו"ר רשת קמעונאית. אלא שלטענת שחקנים בשוק לא מדובר רק במותר ובאסור לפי חוק אלא במראית העין של המהלך. מרודב לא התקבלה תגובה.

x