$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

בקרב על מחיר החלב כחלון הלך על כל הקופה - והפסיד

שר האוצר יצא למאבק נגד העלאת מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב־3.4%, וכשהבין שהוא צפוי להפסיד הוא ניסה לגבש פשרה ומיהר להתגאות בכך שבלם "התייקרות שערורייתית" של 6.6%. המהלך נכשל והמחירים של המוצרים צפויים לעלות

נורית קדוש 22:2127.02.19

באורח לא מפתיע, רגע לפני הלבנת פנים נוספת שעמד לספוג מבג"ץ אחרי תבוסתו בבג"ץ מיסוי הטבק לגלגול, שלח שר האוצר משה כחלון את מנכ"ל משרדו שי באב"ד להציע לתנובה פשרה בסוגיית מחיר החלב המפוקח. המגעים בין הצדדים התנהלו בלילה שבין יום שלישי ליום רביעי, ועוד לפני שהושגו הבנות מיהר כחלון להציגן כהישג.

 

 

 

שעה לאחר מכן, בדיון שהתקיים בבג"ץ היום ובהיעדר הסכם כתוב, דרשה תנובה את העלאת המחירים ב־3.4% כפי שקבעה ועדת המחירים, וכעת ממתינים להכרעת השופטים שתימסר בקרוב. ל"כלכליסט" נודע כי מי שמנע את עיגון הסיכומים בין הצדדים היה שר החקלאות אורי אריאל, על רקע אי קיום הבטחה שקיבל מכחלון, להגדלת מכסת העובדים הזרים לחקלאות ב־6,000 פועלים. בעבר הוציא בג"ץ צו על תנאי שבו נכתב כי אם השופטים לא ישוכנעו אחרת, מחיר המוצרים המפוקחים יעלה ב־3.4% בהתאם להמלצת הוועדה.

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: רויטרס

 

בין לבין הספיק כחלון להתייחס בפתיחת ועידת השלטון המקומי למאבק בהתייקרות מחירי החלב לקראת הכרעת בג"ץ ואמר: "על הפרק עומדת סכנת התייקרות של 6.6% במחירי החלב. זה בלתי מתקבל על הדעת. הלכתי עד הקצה כדי למנוע אותה. אפילו המדינה סירבה לייצג את עמדתי בבג"ץ. אני מקווה להגיע להסכמות ולצמצם את עליית המחירים באופן חסר תקדים לאזור 1.5% בלבד. מנענו התייקרות שערורייתית של 6.6%". כחלון הודה לאזרחים שהשתתפו במאבק. "לא הייתי מצליח לעשות זאת בלעדיכם. אצלי אין שאלה של אגו. אין כאן חשבונות אישיים".

 

אייל מליס, מנכ"ל תנובה אייל מליס, מנכ"ל תנובה צילום: אוראל כהן

 

 

אלא שרצף האי דיוקים בדברי כחלון מבהיר עד כמה טעה במאבק שניהל עם המחלבות. על הפרק לא עומדת סכנת התייקרות של 6.6% במחירי החלב, וכחלון לא מנע אותה. המלצת ועדת המחירים קובעת שיש להעלות את מחירי המוצרים בפיקוח ב־3.4%. בהתאם, דרישתה של תנובה בעתירה הראשונית והמתוקנת עומדת על שיעור זה. אם תנובה היתה מתעקשת לדרוש את מה שמגיע לה על פי תחשיבי ועדת המחירים, ההתייקרות היתה יכולה להיות בשיעור הגבוה שבחר כחלון להדגיש, אבל בעתירתה הראשונית דרשה 3.4% בלבד. זאת ועוד, תנובה היתה מוכנה להתפשר ולהסתפק בעלייה של 1%־2% בטרם עתרה לבג"ץ וגם לאחר הגשת העתירה, אבל כחלון רצה הכל או כלום.

 

כחלון טען עוד כי המדינה סירבה לייצג את עמדתו בבג"ץ, אלא שהמדינה עשתה הכל כדי להתמודד עם חוסר הסבירות בעמדתו, אותה נימק בכך שקשה לו רגשית לחתום על עליית מחירים. כדי לייתר את העתירה של תנובה רקם כחלון הסכם עם הרפתנים ומשרד החקלאות, שבו השוק ייפתח ליבוא ומחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי שהמחלבות משלמות לרפתנים) ירד לאורך שנים בתמורה לפיצוי של כ־450 מיליון שקל לחקלאים. ההסכם נעשה בחופזה כדי שתהיה בידו של כחלון תשובה לעתירה. בדיעבד, התברר כי נקבעו בו סעיפים שאינם בסמכות השר לקבוע והם מחייבים תיקוני חקיקה. משרד המשפטים אפשר לכחלון את השהות לתיקוני החקיקה, וספג ביקורת משופטי העליון, שקבעו כי "אי אפשר להשאיר את התהליך תלוי ועומד. אנו לא יודעים לאן זה יתגלגל".

 

בדבריו לציבור, "אין אצלי שאלה של אגו, אין כאן חשבונות אישיים", נשען כחלון כנראה על ציוץ שלו בטוויטר מלפני שבועיים, לאחר פרסום עמדת המדינה, שלא תמכה בעמדתו. אז קרא כחלון, "תנובה כנראה שכחה את מחיר מחאת הקוטג'. מי שמזלזל בציבור, לא חייבים לקנות אצלם".

 

בלי להתייחס להסתה נגד חברת מזון המספקת תעסוקה לאלפי עובדים, תמוהה ההמלצה לציבור לא לקנות חלב מתנובה, אחת משתי ספקיות החלב היחידות בארץ שמוכרות את החלב במחיר אחיד המפוקח על ידו. ובעניין האגו והחשבונות האישיים, הם היו המהות של אותו ציוץ.

 

בדבר אחד דייק כחלון. הוא הלך עד הקצה כדי למנוע התייקרות שאנשי המקצוע במשרדו קבעו כי היא נדרשת. כל כך הלך עד הקצה, עד שהרגיש כי הוא עומד ליפול שוב ומיהר לחתום על פשרה שהיה יכול להשיג מזמן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x