סגור
העיתון הדיגיטלי
27.03.25
בורסת תל אביב 5.12.24
בורסת תל אביב (צילום: Kobi Wolf/Bloomberg)
בלעדי

קרנות הנאמנות נגד שינוי ימי המסחר: "מחטף נעדר שקיפות"

בקרנות מתחו ביקורת חריפה על מעבר למסחר בבורסה בימים שני־שישי מ־2026 — מהלך שאמור לעודד פעילות משקיעים זרים בישראל. מנהלי הקרנות טוענים שייאלצו לחלל שבת ולעבוד שישה ימים בשבוע, ועשויים להגיע לבג"ץ בעניין. הבורסה: "לא ברור איך אפשר לכנות מחטף תהליך מסודר שהוכרז עליו יותר משנה לפני החלתו"

בשבוע שעבר הודיעה הבורסה לניירות ערך רשמית כי מהשנה הבאה ישתנו ימי המסחר מראשון־חמישי לשני־שישי, במהלך שאמור לעודד פעילות של משקיעים זרים בישראל. אולם המהלך, שכבר אושר רשמית, נתקל בביקורת חריפה מצד מנהלי קרנות הנאמנות, שמוטרדים מהשלכות השינוי.
לידי כלכליסט הגיע מכתב חריף ששלח איגוד הקרנות לרשות ניירות ערך, הרגולטור שמפקח גם על הקרנות וגם על הבורסה, ובו פורסים מנהלי הקרנות את ההשלכות הבעייתיות במעבר למסחר בימי שישי: החשש לחילול שבת, הצורך שהם יעברו לשישה ימי עבודה בשבוע, ופגיעה ברמת השירות והשקיפות ללקוחותיהם, שתהפוך את הקרנות למוצר נחות לעומת האלטרנטיבות. מנהלי הקרנות לא מתכוונים להסתפק בשיגור המכתב, ואם לא יימצאו פתרונות לבעיותיהם, הם צפויים לעתור לבג"ץ בעניין.
איגוד הקרנות, בראשות אלי בבלי, יוצא נגד התהליך, שבמסגרתו החליטה הבורסה, בניהול איתי בן זאב, לשנות את ימי המסחר. "האיגוד הופתע ששינוי כה מהותי נעשה ללא הליך סדור של הערות ציבור, ללא דיון יסודי, רחב ואמיתי, ואף ללא הבאתו לאישור הרשות המחוקקת", כך במכתב. עוד מצוין בו כי "אין לבצע שינוי שכזה על דרך של מחטף בדמות תיקונים בתקנון הבורסה, ומבלי להתייחס להערות מנהלי הקרנות בנושא. התהליך נעדר את השקיפות הראויה לו".

דורשים פתרונות

מנהלי הקרנות אינם נגד עצם השינוי בימי המסחר, אך דורשים פתרונות להשלכות שיהיו לשינוי עליהם. בראש ובראשונה מטריד אותם חילול השבת. לדבריהם, המסחר בשישי יחייב את מנהלי הקרנות להמשיך בפעילות גם בשעות המסחר בשוקי חו"ל, לצורך העברות פקודות ווידוא ביצוען שם, וזאת על בסיס הגיוסים והפדיונות ביום שישי בבוקר בארץ בקרנות. היות שהמסחר בארה"ב נפתח רק ב־16:30 שעון ישראל, הדבר יהיה כרוך בחילול שבת. "לא ניתן לשגר פקודות לצורך התכסות בניירות ערך חוץ ללא וידוא ביצוע ושלמות ביצוע באופן שלא יביא לעבוד בשבת", נקבע במכתב.
מנגד גורמים המעורבים בקידום שינוי ימי המסחר טוענים שאפשר להסתדר גם ללא חילול שבת, למשל באמצעות השארת פקודות לביצוע לפני פתיחת המסחר בחו"ל ביום שישי בצהריים. טענה נוספת של מנהלי הקרנות היא ששינוי ימי המסחר יאלץ אותם לעבוד שישה ימים בשבוע — גם בשישי וגם בראשון — כדי למנוע חילול שבת. התוכנית של הבורסה היא ששיערוכים ופעולות תפעוליות נוספות, שאמורות להתבצע בסוף המסחר ביום שישי, יידחו ליום ראשון, כדי למנוע חילול שבת, ומשמעות הדבר היא שמנהלי הקרנות ישערכו את שווי הנכסים שלהם רק ביום ראשון.
בענף הקרנות אומרים כי הדחייה הזו תפגע ברמת השקיפות למשקיעים, בעוד כיום יודעים משקיעי הקרנות לקראת הערב מה שווי הקרן שלהם. עם שינוי ימי המסחר השיערוך יידחה ליום ראשון, והם ייחשפו רק בסופו לביצועי הקרן ביום שישי. "דחיית השיערוך לראשון תגרום לחיסרון מובנה לקרנות הנאמנות, עקב פגיעה ברמת השירות לציבור וליועצי ההשקעות. הדבר עלול להביא להעדפת מוצרים אחרים כמו קרנות סל איריות", אומר גורם בענף.
עבודת מנהלי הקרנות שישה ימים בשבוע תהיה כרוכה בעלויות, ובמכתב צוין כי "האיגוד לא יסכים למעבר לשישה ימי עבודה בשבוע. כפי שהזכיר האיגוד בפני הרשות בעבר, בכל מצב שבו יתחייבו שישה ימי עבודה בשבוע צפויות השלכות משמעותיות שהנזק הכרוך בהן יעלה על התועלת, לרבות בהיבטים של זכויות פרט יסודיות, זהו נזק שלא ניתן להסכים לו".
את המהלך לשינוי ימי המסחר מובילים בנוסף לבורסה גם רשות ני"ע ובנק ישראל, ושלושת הגופים מאמינים שמדובר במהלך משמעותי, שיביא לעלייה בפעילות המשקיעים הזרים בישראל, בעקבות החפיפה מול הפעילות בשווקים שלהם. הציפייה היא גם שהמהלך יוביל לכניסת ישראל למדד MSCI אירופה, דבר נוסף שיביא לכניסת כספי משקיעים זרים המשקיעים במדד.
2 צפייה בגלריה
מימין: מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב ויו"ר רשות ני"ע ספי זינגר
מימין: מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב ויו"ר רשות ני"ע ספי זינגר
מימין: מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב ויו"ר רשות ני"ע ספי זינגר. שני הגופים ובנק ישראל מובילים את השינוי
(צילומים: אוראל כהן)
בקרב הגופים המעורבים בשינוי ימי המסחר יש הדוחים את עמדת מנהלי הקרנות, בטענה שמדובר בסוגיות טכניות פתירות, ובכך שהחשש האמיתי שלהם הוא שיצטרכו לעבוד גם בימי ראשון. לדבריהם, לשינוי בימים יהיו השלכות מאקרו משמעותיות על שוק ההון, וראוי שמנהלי הקרנות יעשו מאמץ להתאים את עצמם לשינוי המהותי הזה — גם במחיר של עבודה תפעולית ביום ראשון, שתהיה חלקית ביותר.

חיבור לשוקי העולם

מהבורסה לני"ע נמסר: "לא ברור איך אפשר לכנות 'מחטף' תהליך מסודר וממושך, שהוכרז עליו יותר משנה לפני היישום — מהלך שמובילים שני רגולטורים עם הבורסה, וכלל הערות ציבור, פניות ישירות והתייעצויות מול עשרות גופים פיננסיים בארץ ובעולם, עדכונים שוטפים לחברי הבורסה ועוד. מדובר במהלך אסטרטגי, שמתחדד ביתר שאת נוכח המציאות הכלכלית המאתגרת מאז פרוץ המלחמה".
מרשות ני"ע נמסר: "לקראת המעבר למתכונת המסחר החדשה ביצעה הרשות בשיתוף הבורסה ובנק ישראל עבודת מטה יסודית בנושא, שבחנה היבטים שונים, כולל הסוגיות שהעלה איגוד קרנות הנאמנות. השינוי בימי המסחר יגביר נזילות וסחירות וישפר את הנגישות למשקיעים זרים. מרבית התגובות שהתקבלו מהציבור, ובפרט ממשתתפי שוק בינלאומיים, תמכו במהלך. לגבי קרנות הנאמנות, יש כמה חלופות שנבחנות בימים ברשות ובבורסה. נושא שמירת השבת הובא בחשבון במסגרת התכנון, ונעשה מיפוי מקיף כדי להבטיח שהמסחר והפעולות הנלוות לו יסתיימו במרווח זמן סביר לפני כניסת השבת".