סגור
העיתון הדיגיטלי
17.03.25
הבורסה בורסת תל אביב בורסה תל אביב
הבורסה לניירות ערך בתל אביב (צילום: Rina Castelnuovo/Bloomberg)

רשות שוק ההון: הרפורמה בתחום החיסכון תקפיץ את העלויות לציבור פי 3

הרשות, שמתנגדת למסקנות הביניים של ועדת הארביטראז', טוענת כי איחוד מוצרי החיסכון יגרום למנהלי השקעות שבהם ייעזרו החוסכים לנתב חסכונות לאפיקים עם דמי הניהול גבוהים יותר עבור העמלות. לכך יש להוסיף את עלויות ניהול החשבון 

המתח סביב המלצות ועדת הארביטראז' לצמצום הפערים בין מכשירי חיסכון לטווח קצר־בינוני עולה מדרגה. רשות שוק ההון, שעלולה להיפגע מההמלצות, מזהירה: השינויים המומלצים עלולים להקפיץ את עלות החיסכון לציבור פי שלושה. ביום חמישי פורסמו מסקנות הביניים של הוועדה, שנחשפו לראשונה בכלכליסט. הדו"ח המלא של הוועדה – שעל חבריה נמנו נציגי משרד האוצר, רשות ני"ע ורשות שוק ההון – כלל לראשונה את ההתנגדות המפורטת של רשות שוק ההון למסקנות הביניים.
הוועדה קבעה כי יש לבטל את הבדלי המיסוי וההפצה בין קרנות הנאמנות (מפוקחות על ידי רשות ני"ע), קופות הגמל להשקעה, ופוליסות החיסכון (מפוקחות על ידי רשות שוק ההון) – באמצעות אימוץ מודל של יצירת חשבון השקעות, דרכו הציבור יוכל לרכוש כל אחד מהמוצרים, וישלם עליו מס רווחי הון של 25% רק כאשר ימשוך את הכסף מהחשבון. כך, קופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון, שמנהלות יחד כ־142 מיליארד שקל, עלולות לאבד חלק מהנכסים לטובת קרנות הנאמנות, שכיום בחסר מבחינת הטבות מס.
רשות שוק ההון מצאה עצמה בעמדת מיעוט כשהתנגדה למסקנות, ולכן צירפה חוות דעת מפורטת מטעמה, בה היא מונה את הסיבות לעמדתה. אחת הסיבות העיקריות על פי הרשות, היא שהרפורמה תביא לגוויעה של קופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון, ולהגדלת הנכסים בקרנות הנאמנות, מהלך שייקר את עלויות החיסכון לציבור. לפי נתוני רשות שוק ההון, דמי הניהול בקופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון עומדים על 0.64% ו־0.7% בהתאמה, בעוד קרנות הנאמנות האקטיביות גובות דמי ניהול כמעט כפולים שעומדים על 1.23%. דמי הניהול בקרנות הנאמנות המנייתיות האקטיביות מגיעים לממוצע של 1.64%.
לפי רשות שוק ההון, לאלו יהיה צורך להוסיף את עלויות ניהול חשבון ההשקעה שיוקם במסגרת הרפורמה. הרשות אינה נוקטת בהשערה לגבי עלות חשבון ההשקעות, אולם ניתן לגזור אותה, על פי בכירים בענף הרגולציה, מעלות חשבונות השקעה קיימים או חשבונות IRA (חשבונות לניהול עצמי של קופות גמל) שעלותם הממוצעת נעה בין 0.4% ל־0.8% מעלות היקף הנכסים בשנה. מתוך כך, על פי הרשות, מי שהיה רגיל לשלם 0.6% מהנכסים בקופת גמל להשקעה, עלול למצוא את עצמו משלם 1.8% בשנה לאחר הרפורמה. רשות שוק ההון לא מתייחסת להיבטי המס ולא מציגה חישוב שמשקלל את הטבות המס שגם קרנות הנאמנות ייהנו מהן במתווה המוצע.
לפי עמדת הרוב בוועדה, מטרת הרפורמה היא לרכז את כל המוצרים בפלטפורמה אחת כדי להקל על השוואת התשואה ודמי הניהול של מוצרי החיסכון. על פניו, דמי הניהול הזולים והעדיפים בקופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון בהשוואה לקרנות הנאמנות, אמורות להזרים את החוסכים לשני האפיקים הראשונים. אולם רשות שוק ההון מאמינה כי רוב החוסכים ייעזרו במנהלי השקעות שינהלו להם את החשבון וינתבו את החוסכים לאפיקים עם דמי הניהול הגבוהים, לטובת העמלה שהם מקבלים. לשם כך מקדמת רשות ני"ע מהלך שבמסגרתו ייאסר על המתווכים והסוכנים להיות מוטים כלפי חברה מסוימת.
עוד טוענת רשות שוק ההון כי יצירת חשבון ההשקעות האחיד תביא להפחתה דרמטית של הטבות המס לציבור. כיום, רק קופות הגמל להשקעה, שמנהלות כ־60 מיליארד שקל, מקבלות הטבות מס פטור מתשלום מס רווחי הון אם כספי הקופה מצורפים לקרן הפנסיה ונמשכים כקצבה. רשות שוק ההון מעריכה שבשל הרפורמה גם חשבונות ני"ע של הציבור יומרו לחשבונות השקעה, כדי ליהנות מההטבות. לפי חישוביה, כדי שהרפורמה לא תפגע באיזון הפיסקאלי ולא תגרום להפסדי הכנסות למדינה, יהיה צורך להגביל את הטבות המס לעשרות אלפי שקלים בודדים לכל חשבון השקעה, בעוד שבענף העריכו שההגבלה תעמוד על כ־300‑400 אלף שקל.