הדולר יורד ל-3.67 שקלים; "סיכונים ביטחוניים ופוליטיים עשויים להרחיק את הורדת הריבית בארץ"
השקל רושם עליות קלות מול המטבע האמריקאי לאחר התנודות החדות שהציג אתמול, היורו יציב ב-3.97 שקלים; בעולם - היורו מטפס ב-0.2% מול הדולר; עפר קליין מהראל: השקל נחלש בשבועות האחרונים בעקבות הירידה במדדי המניות בארה"ב והעלייה בסיכונים הפוליטיים והביטחוניים בארץ
השקל מתחזק היום (ג') קלות, במקביל להיחלשות המטבע האמריקאי בשוקי העולם. אתמול רשם השקל יום תנודתי שהתחיל בירידות חדות והסתיים בעלייה מול המטבעות המובילים.
הדולר יורד ל-3.67 שקלים, היורו יציב ברמה של 3.97 שקלים. אתמול בערב וכן מוקדם יותר הבוקר נסחר הדולר ב-3.68 שקלים.
בשווקים הבינלאומיים - היורו מטפס ב-0.2% מול הדולר וצמד המטבעות נסחר ב-1.082 דולר ליורו. הדולר אינדקס, שמודד את ערך המטבע האמריקאי אל מול סל מטבעות מובילים, נסוג ב-0.3% ל-104.03 נקודות.
גורמים גיאופוליטיים מוסיפים לאי-הוודאות, כאשר המשקיעים בוחנים את המתיחות הביטחונית הגוברת, על רקע התחדשות הירי לעבר ישראל מרצועת עזה ומתימן בימים האחרונים.
"העלייה בסיכונים הביטחוניים והפוליטיים החלישו את השקל, מעלים את התנודתיות והאינפלציה, ועלולים להרחיק את הורדת הריבית", כתב הבוקר עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים.
"למרות זאת, לערכתנו, כרגע אין הצדקה להורדה נוספת בדירוג החוב של מדינת ישראל", הוסיף, "זאת לאור הביצועים הטובים יותר של ישראל גם בצד הכלכלי וגם בצד התקציבי, במיוחד לאחר העלאת המסים השנה והירידה החדה בגירעון, בהשוואה גם למדינות המפותחות (שמעלות גירעון) וגם לתחזיות של חברות הדירוג.
"בנוסף, להערכתנו המצב הביטחוני כיום טוב מאשר היה במועד הפחתת הדירוג בספטמבר אשתקד, וגם מדד חוזק המוסדות הממשלתיים שלנו אצל חברות הדירוג כבר נמצא קרוב לרמות השפל עוד מלפני המלחמה".
קליין פירט כי "מאוקטובר 2024, שוקי ההון בישראל הציגו ביצועים עודפים בהשוואה למדדים המובילים בעולם, והשקל היה בין המטבעות החזקים בעולם.
"אולם בשבועות האחרונים הייסוף כמעט ונמחק, במיוחד מול המטבעות הבולטים, בעקבות הירידה במדדי המניות בארה"ב והעלייה בסיכונים הפוליטיים והביטחוניים בארץ.
"אלו הובילו השבוע לירידה היומית החדה ביותר במדד המניות בישראל מאז תחילת המלחמה. בחזית המט"ח, מתחילת מרץ השקל נחלש ב-5% מול סל המטבעות, עם פיחות של 3% מול הדולר ו-7% מול היורו שהתחזק בעולם. אם הפיחות יימשך, נעדכן כלפי מעלה את תחזית מדד המחירים לאפריל ל-0.7%".
קליין עדיין מעריך שריבית בנק ישראל תרד באיטיות במחצית השנייה של השנה. "התקווה שהפחתת הריבית תוקדם לאחר מדד פברואר שהיה נמוך מהצפי התפוגגה עם ההתפתחויות האחרונות.
"כמובן, אם הסיכונים יגדלו ונראה עלייה מחודשת במגבלות ההיצע, כגון מחסור בעובדים בעקבות גיוס מילואים רחב וצמצום טיסות של חברות זרות, הדבר עלול לעכב עוד יותר את מועד הפחתת הריבית".
אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, כתב כי "השקל מתחזק מעט מול המטבעות המרכזיים, על רקע התחזקות הדולר מול היורו והפאונד. מגמת המסחר ביומיים האחרונים עולה בקנה אחד עם ההערכות ארוכות הטווח שלפיהן השקל צפוי להתחזק משמעותית מול המטבעות המובילים בעולם.
"בהתאם לכך, כל עלייה בשערי המטבעות הזרים עשויה להוות הזדמנות למכירתם ולרכישת שקל".