סגור
העיתון הדיגיטלי
14.05.25
יוסי דהן בעל השליטה בחברת אלדן
יוסי דהן, בעל השליטה באלדן (צילום: אבי רוקח)

כך גרם מאזן האימה מול UMI לנסיגתה של אלדן מתוכנית ההנפקה בת"א

UMI, ששולטת באוויס המתחרה, היתה אמורה להשתתף בהנפקה ולהפוך לגדולה מבין בעלי מניות המיעוט. משפחת דהן, ששולטת באלדן, חששה שהדבר יעניק ל־UMI יכולת לטרפד החלטות הקשורות למדיניות החברה, בהן נושא התגמול לבעלי משרה 

מה הוביל לביטול ההנפקה של חברת הרכב אלדן של משפחת דהן? המתחרה בתחום הליסינג UMI. שלשום דיווחה אלדן לבורסה כי היא נסוגה מכוונתה לבצע הנפקה ראשונית לציבור (IPO) בבורסת ת"א.
אלדן, שעוסקת בהשכרת רכב, ליסינג תפעולי ונדל"ן, הודיעה בפברואר האחרון שבכוונתה לבצע IPO באחוזת בית וכי ההנפקה תכלול הצעת מכר מצד בעל השליטה יוסי דהן (45%) שגם מכהן כיו"ר, כאשר ביתר המניות מחזיקים שלושת ילדיו, ששניים מהם — שי דהן ושלומי דהן — מכהנים כמנכ"לים משותפים של החברה.
אלדן שאפה לבצע את ההנפקה לפי שווי של לפחות מיליארד שקל לפני הכסף, כאשר בסביבת החברה היו גם מי שדיברו על שווי של 1.5 מיליארד שקל. הכוונה היתה למכור לציבור 20% ממניות החברה, בהצעת מכר ובהקצאת מניות, ולבצע את ההנפקה בשיטת ההצעה הלא אחידה.
שלושה חודשים לאחר מכן אלדן נסוגה מהמהלך. בין לבין התרחשה דרמה בשוקי העולם בשל תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שהוכרזה באפריל, אך בדיווח של אלדן לבורסה היא אינה מציינת כלל את השינוי בתנאי השוק כסיבה לביטול ההנפקה. למעשה, היא אינה מציינת סיבה כלל, אלא רק מדווחת כי בשלב זה החברה ובעל השליטה החליטו לא לבצע את ההנפקה.
לכלכליסט נודע כי הסיבה לביטול נעוצה בזהות של מי שהיתה אמורה להיות המשקיעה הגדולה בהנפקה — UMI, חברת הרכב וההחזקות שבבעלות משפחת עיני וחיים דנון (בחלוקה שווה). UMI היתה אמורה לרכוש 4.99% ממניות אלדן בהנפקה - כרבע מהסחורה המוצעת — ובכך להפוך לבעלת המניות הגדולה אחרי משפחת דהן. במסגרת המגעים מול UMI והמוסדיים, שנוהלו גם באמצעות אוריון חיתום, UMI הסכימה להעניק לאלדן שווי של 760 מיליון שקל לפני הכסף, נמוך במעט מההון העצמי של החברה שעמד על 838 מיליון שקל, נכון לסוף 2024.
UMI עוסקת ביבוא והפצה של כלי רכב פרטיים ומסחרים, והיא מייבאת, בין היתר, את המותגים איסוזו, קאדילק ושברולט. UMI מחזיקה (100%) גם בפעילות ליסינג, באמצעות החברה־הבת אוויס. ההחזקה הזו עוררה מחלוקת פנימית במשפחת דהן, משום שאוויס היא מתחרה ישירה של אלדן, כאשר הפעילויות הן כמעט באותו הגודל: לאוויס צי של 33 אלף רכבים בישראל (ו־3,500 רכבים באוקראינה, שם היא פועלת באמצעות אוויס אוקראינה), ואילו לאלדן צי של 30.5 אלף רכבים.
במשפחת דהן חששו כי העובדה ש־UMI תהפוך לגדולה מבין בעלי מניות המיעוט תעניק לה מנוף לחץ על המשפחה ועל אלדן, משום שבחברה ציבורית עסקאות בעלי עניין וכן השכר שמשולם לבני המשפחה (שמשכו ב־2024 שכר בעלות כ־6 מיליון שקל) טעונים אישור של בעלי מניות המיעוט, ו־UMI תהיה הגורם שעל פיו יישק דבר.
"במשפחת דהן חששו שאם אלדן תנצח את UMI במכרזים גדולים, או תצליח לגנוב לה לקוחות, UMI תצביע נגד השכר של בני המשפחה באלדן או תייצר דרמות ותדמית לאלדן כחברה בעייתית בשוק הציבורי", אמר לכלכליסט בכיר בשוק ההון, שגם הפנה את תשומת הלב לכך שהמנכ"ל המשותף של UMI הוא בני גבאי, שמכהן גם כיו"ר הפניקס, שבעצמה היתה אמורה להשתתף בהנפקה.
בשל כך, משפחת דהן ביקשה לשכנע את UMI לרכוש נתח קטן יותר, של פחות מ־3%, אך UMI סירבה לכך, ובסופו של דבר החליטה לוותר על ההשתתפות בהנפקה. מכיוון שההנפקה היתה אמורה להיערך בשיטת ההצעה הלא אחידה, ומכיוון ש־UMI העניקה לאלדן תג מחיר גבוה יחסית, יציאתה מה"בוק" (המסמך שמרכז את ההזמנות הצפויות בהנפקה) הובילה לכך שיתר ההזמנות שיקפו לאלדן שווי של 720 מיליון שקל לפני הכסף — תג שווי שגרם לבני משפחת דהן להחליט לגנוז את ההנפקה, לפחות בשלב זה.
לפי בכיר בענף הליסינג שמעורה בפרטים, "לעיני ודנון יש כסף ויש תיאבון. בהתאם, הם נתנו את ההצעה הגבוהה ביותר. ההצעה שלהם היתה הפוכה מהמומנטום שהמוסדיים ניסו ליצור מול אלדן, שכן הם רצו להפחית את המחיר שלפיו אלדן תבצע את הנפקת המניות. מנגד, ההשתתפות הצפויה של UMI בהנפקה נסכה ביטחון במוסדיים לקראת ההנפקה של אלדן, ולכן הנסיגה שלה היוותה מכה כפולה".
בשנים האחרונות UMI הרחיבה את הנוכחות שלה בשוק המקומי, ויצאה מהמיקוד הבלעדי בתחום הרכב. כך, במהלך 2023 היא הפכה לבעלת המניות הגדולה (15.8%) בחברת הסיעוד וכוח האדם דנאל, שנסחרת ללא גרעין שליטה, והיא אף הביאה להחלפת המנכ"ל הוותיק אילן ישראלי בדודו מזרחי, וכן דחפה למינוי של סיגל רגב רוזנברג, לשעבר מנכ"לית קופ"ח מאוחדת, ליו"ר במקום רמי אנטין. כמו כן, בתחילת 2024 רכשה UMI את השליטה (50.2%) בחברת השמירה והאבטחה G1 מידי קרן פימי תמורת 200 מיליון שקל, ואף הגדילה את ההחזקות שלה מאז. בספטמבר 2022 רכשה UMI מידי רני צים את רשת הציוד המשרדי אופיס דיפו תמורת 70 מיליון שקל, כשמתוך סכום זה 41 מיליון שקל הם חוב שהיא לקחה על עצמה.
אלדן, שהיא חברת אג"ח מדווחת, סיימה את 2024 עם רווח נקי של 140 מיליון שקל, עלייה של 20% לעומת השנה הקודמת שבה הרווח הנקי היה 117 מיליון שקל. כמו כן, בפברואר השנה היא זכתה יחד עם חברת פרי במכרז של משרד הביטחון לאספקה, תחזוקה וניהול של 10 אלף רכבי ליסינג של צה"ל למשך שלוש שנים, זכייה שאמורה להגדיל ב־10% את ההכנסות השנתיות שלה.
מאלדן נמסר: "בעת הזו הוחלט שלא לקדם את תהליך ההנפקה. החברה אינה נוהגת להתייחס לתהליכים פנימיים ולשיקולים עסקיים כמו אלו העומדים בבסיס החלטה זו".
מ־UMI לא נמסרה תגובה.