קרעי מסדר לפורר וסרצ'לייט אקזיט של 3.4 מיליארד שקל בבזק
חברת התקשורת הגדולה בישראל תהיה ללא גרעין שליטה: משרד התקשורת מתקדם באישור מתווה שיאפשר לקרן סרצ'לייט ודוד פורר לרדת להחזקה של פחות מ־15% בחברת התקשורת הגדולה בישראל. כיום בעלי השליטה מחזיקים ב־21.7% מהמניות וממנים כחצי מהדירקטורים, והמתווה כולל ויתור על שני דירקטורים
טיוטת היתר עדכנית תישלח בימים הקרובים: חברת התקשורת הגדולה בישראל בדרך להפוך לחברה ללא גרעין שליטה.
לכלכליסט נודע כי משרד התקשורת מתקדם לאישור מתווה שיאפשר לבעלי השליטה בבזק — קרן ההשקעות האמריקאית סרצ'לייט ואיש העסקים הישראלי דוד פורר — לצאת מהשליטה בחברה ולרדת בהדרגה מההחזקה הנוכחית שלהם (21.7%) אל מתחת ל־15%.
המתווה למעשה יסלול את הדרך לכך שבזק תהפוך בסופו של דבר לחברה ללא גרעין שליטה, לראשונה בתולדותיה. הבנות הושגו בימים האחרונים בין נציגי בעלי השליטה בבזק לשר התקשורת שלמה קרעי, והמשרד צפוי לשלוח לבעלי השליטה בבזק טיוטת היתר ירידה משליטה עדכני בימים הקרובים.
בעלי השליטה בבזק מנהלים את המגעים בנושא מול המדינה כבר יותר משנה, אך קרעי עיכב את מתן ההסכמה מצד משרד התקשורת גם על רקע התנגדותו של ועד עובדי בזק, אך לאחר שבמרץ האחרון הגיעו הצדדים להבנות, קרעי חזר לקדם את המהלך.
יו"ר ועד עובדי בזק איציק בסלו נחשב לבעל קשרים בליכוד, מפלגת השלטון שהיא גם מפלגתו של קרעי. בסלו הסיר את ההתנגדות שלו לאחר שהבין שהמהלך יזרז את המפגש של עובדי בזק אם סכומי כסף נאים, שכן לפי הבנות שהושגו עם בעלי השליטה ב־2023, אם סרצ'לייט ופורר ירדו לשיעור החזקה של מתחת ל־20% בבזק, החברה תחלק ל־5,600 עובדיה מענקים בהיקף של 75 מיליון שקל, וכן בזק תגדיל את ההפרשות מצידה לפנסיה של כל עובד ב־2,400 שקל בחודש.
זקוקים לאישור המדינה
בזק, שמחזיקה בתשתית הטלפוניה הקווית הגדולה במדינה, מוגדרת כנכס חיוני, ומשום כך על מנת להחזיק בשליטה בה יש צורך בהיתר מהמדינה.
כיום, הרגולציה קובעת שלבזק חייב להיות גרעין שליטה, ושהוא גם חייב לכלול שותף ישראלי. משום כך, סרצ'לייט ופורר זקוקים לאישור של המדינה כדי לבחור באפשרות של מכירת המניות של בזק בבורסה. סרצ'לייט ופורר מחזיקים בשליטה (21.7%) בבזק באמצעות בי-קום הציבורית שנסחרת לפי שווי שוק של 2.1 מיליארד שקל. הקרן האמריקאית מחזיקה ב־67.2% מהמניות ואילו פורר, בעלי חברת הפארמה ניאופארם ובעל המניות הגדול בחברת הנדל"ן המניב מבנה, מחזיק ב־12.7%.
בחודש מרץ 2024 פנו לראשונה סרצ'לייט ופורר למשרד התקשורת בבקשה להקטין את גרעין השליטה המינימלי בבזק ל־15%, בעוד באותה העת הוא עמד על 25%. מספר שבועות לאחר מכן פנו בבקשה לאשר מתווה שיאפשר להם להחזיק בפחות מ־15%, ובמילים אחרות למכור את מניות בזק בבורסה, או מחוצה לה, ולהפוך אותה לחברה ללא גרעין שליטה.
באוגוסט קרעי אישר את הבקשה הראשונה, שפירושה הוא שסרצ'לייט ופורר יוכלו לרדת להחזקה של 15% ולהמשיך למנות מחצית מחברי הדירקטוריון ולהכווין את עסקי החברה. בזק שכרה את שירותיו של גלעד ארדן, שר התקשורת לשעבר, כדי לייצג אותה במגעים מול המדינה.
בעקבות ההיתר העדכני שהתקבל, לפני כחודשיים בי-קום מכרה מכרה 5.77% ממניות החברה תמורת 912 מיליון שקל, וירדה להחזקה של 21.7% מבזק. חצי מהמניות נרכשו בידי משקיעים זרים. הביקוש למניות היה גדול פי 3 מכמות המניות שמכרה בי-קום, ויתכן שהיא בחרה שלא למכור יותר מניות כדי לא לרדת לשיעור החזקה של מתחת ל־20% ובכך להידרש לתשלום המענקים לעובדים. במסגרת המכירה בי-קום התחייבה שלא למכור מניות נוספות במשך 90 ימים, פרק זמן שיסתיים בעוד חודש.
כאמור, כעת מסתמן שמשרד התקשורת מתקדם גם לקראת אישור של החלק השני בבקשה — יצירת מתווה מדורג שיהפוך את בזק לחברה ללא גרעין שליטה. גם לאחר שיושג מתווגה סופי שיאושר על ידי קרעי, יהיה צורך גם בקבלת אישור ממשרד ראש הממשלה והשב"כ — הליך שיארך עוד מספר שבועות נוספים — ורק לאחר מכן יוכלו סרצ'לייט ופורר להתחיל במכירת המניות.
הדבר לא אומר בהכרח שהם אכן ימכרו את מניות בזק, אלא שהדבר הופך לאפשרות נוספת באסטרטגיית היציאה שלהם מהחברה. הם עדיין יוכלו למכור את השליטה בחברה לגורם אחד, אולם הוא יידרש לעמוד בתנאים הקבועים בחוק הנוכחי כדי לקבל את היתר השליטה בבזק. לפי שווי השוק הנוכחי של בזק - 15.8 מיליארד שקל - מכירת נתח של לפחות 6.71% ממניות בזק, שתביא את בי-קום להחזקה של פחות מ־15%, תפגיש את בעלת השליטה עם מזומנים נוספים בהיקף של כמיליארד שקל.
לפי ההבנות המסתמנות עם משרד התקשורת בנוגע למתווה ההדרגתי, כל זמן שבי-קום תמשיך להחזיק בעד 15% מהמניות, הדירקטורים מטעמה ימשיכו לכהן בבזק. כלומר, סרצ'לייט ופורר ימשיכו להחזיק בכמחצית מהדירקטוריון.
כיום דירקטוריון בזק מונה תשעה חברים, ארבעה מהם מטעמה של בי-קום: תומר ראב"ד, מנכ"ל בי-קום שמכהן גם כיו"ר בזק; דארן גאלט, נציג סרצ'לייט בישראל שמכהן גם כיו"ר בי-קום; אורית אלסטר, לשעבר ראש החטיבה העסקית בבנק דיסקונט; ורן פורר, בנו של דוד פורר. מרגע שבי-קום תרד לשיעור החזקה נמוך מ־15%, יאלצו גאלט ופורר לפנות את מקומם בדירקטוריון. אם תרד להחזקה של מתחת ל־5%, לא יהיה לבי-קום נציג בדירקטוריון.
הקרב על הפיצוי לעובדים
נושא נוסף שנמצא על שולחנו של קרעי בנוגע לבזק הוא ביטול ההפרדה המבנית. מדובר בהפרדה שחוצצת בין החברות בקבוצה — בזק קווי, פלאפון ו־yes. ביטול ההפרדה יאפשר לבזק ליהנות מהפסדים צבורים של 1.2 מיליארד שקל לצרכי מס.
בסוגיה הזו ישנה מחלוקת חריפה בין בזק לוועד העובדים, שדורשים תמורה כספית של עשרות אחוזים מההטבה במקרה שהביטול יאושר, בעוד בעלי השליטה בבזק מסרבים לכך. לכלכליסט נודע כי משרד התקשורת צפוי לצאת בשימוע בחודש־חודשיים הקרובים לקראת ההחלטה על ביטול ההפרדה המבנית. אם ביטול ההפרדה יאושר, הדבר עשוי לתת רוח גבית למניה של בזק, ויתכן שבי-קום תמתין לעת הזו לפני שתחליט להתחיל למכור את המניות.
סרצ'לייט ופורר הפכו לבעלי השליטה בבזק בדצמבר 2019 כשרכשו את השליטה בבי-קום במסגרת הסדר החוב של שאול אלוביץ'. הם השקיעו 630 מיליון שקל. מאז המניה של בי-קום זינקה ב־234% ואילו מניית בזק ניתרה ב־135%, זאת בעוד מדד ת"א־125, המדד המייצג של הבורסה, טיפס ב־66% בלבד. שווי המניות של סרצ'לייט ופורר בבי-קום עומד כיום על קרוב ל־1.7 מיליארד שקל, וכאמור, השנה בי-קום מכרה מניות בזק במעל 900 מיליון שקל.