סגור
העיתון הדיגיטלי
24.03.25
טעינה חשמלית רכב חשמלי EV
טעינה חשמלית EV (צילום: Bloomberg)

משרד האנרגיה מקדם רגולציה לטעינת רכב חשמלי - בזמן שהכנסת מקדמת טעינה אחידה

הצעת החוק של ח"כ ארז מלול, שאושרה בקריאה טרומית, צפויה להסדיר את תשלום טעינת הרכבים החשמליים באמצעות אפליקציה אחידה לכל הספקים. במקביל, משרד האנרגיה בוחן צעדים מקבילים ונוספים לשיפור הנגישות והשקיפות, כולל דיווח על מיקומי עמדות וסטנדרטים אחידים בתחזוקה ושירות

היום (ד') אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית את הצעת חוק משק החשמל שיזם חבר הכנסת ארז מלול. במסגרת ההצעה שנתמכה על ידי 16 חברי כנסת צפוי נושא התשלום על טעינה להיות מוסדר באמצעות אפליקציית טעינה אחידה לכל הספקים.
במקביל לאישור החוק בכנסת מתברר כעת כי משרד האנרגיה והתשתיות נמצא בעיצומו של מהלך משלו לאסדרה של תחום הטעינה הציבורית לרכב חשמלי, כך עולה ממסמכים שהפיץ היום המשרד לציבור – בהם הוא "מבקש לקבל את עמדת הציבור בנוגע לאסדרה עתידית שהוא שוקל לגבש בתחום עמדות הטעינה הציבוריות לרכבים חשמליים".
כיום בעולם ישנם שני סוגים של עמדות טעינה פרטיות - בביתו או במקום העבודה של בעל רכב חשמלי, וכן עמדות ציבוריות - שנמצאות ברשות הרבים ומשרתות את כל בעלי המכוניות החשמליות – בתשלום. העמדות הציבוריות מתחלקות לשני סוגים: רגילות (AC) ומהירות (DC).
לפי פרסומי משרד האנרגיה והתשתיות, "בשוק עמדות הטעינה הציבורית פועלות מעל 20 חברות המפעילות עמדות טעינה. משרד האנרגיה והתשתיות מאפשר לחברות אלה להעביר באופן וולנטארי את המידע הנוגע לעמדות הטעינה למאגר נתונית המופעל על ידי חברת CELLO. נתונים אלה נגישים לציבור וכוללים מיקומי עמדות טעינה, סוגי חיבורים, מהירות טעינה, מחירים ועוד – אך המידע אינו מספק". לפי המשרד, "עבודת מחקר בוצעה על שוק עמדות הטעינה הציבוריות בישראל וביחס למקומות אחרים בעולם. מתוך העבודה שביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשיתוף המשרד עולה מהציבור כי קיים צורך משמעותי בשיפור נגישות ואיכות המידע לגבי העמדות הציבוריות. בעלי הרכבים העידו כי חסר להם מידע הנוגע בין השאר למיקומי עמדות הטעינה, התקינות שלהן ושקיפות המחירים".
עוד קובע משרד האנרגיה והתשתיות כי "המשרד מעוניין לבחון אם קיים צורך להשית חובות צרכניות נוספות הקשורות במישרין ובעקיפין לתשתית המידע – ביינן חיוב כלל עמדות הטעינה לעמוד בסטנדרט אחיד של תחזוקה, שירות לקוחות ותמיכה טכנית, לספק אפשרויות תשלום נוחות במגוון דרכים ואף לחייב זיהוי חד ערכי של הרכב החשמלי בעמדות הטעינה השונות " – כלומר, ליצור מנגנון שאינו שונה מזה שיזם מלול- בו כל בעלי הרכב החשמלי יוכלו לשלם בכל עמדות הטעינה בישראל באמצעות אותו אמצעי תשלום.
לפי המשרד ה הוא בוחן קידום של כמה סוגי אסדרות: זמינות מידע לציבור שיחייב מפעילי עמדות לדווח את כל מיקומי העמדות בישראל באופן חוקי ולא וולנטרי כנהוג כיום, הקלה של התקשרות ותשלום, כלומר אסדרת סליקה אחידה – או כפי שהמשרד מגדיר: "מנגנון של חיוב ממשק בין החברות או מנגנון סליקה מרכזי כתוספת או תחליף לאמצעי תשלום אחרים כגון אשראי – ואמות מידה אחידות שידרשו מכל מפעילי עמדות הטעינה בישראל. המשרד יקבל את עמדות היבור בנושא הטעינה לרכב החשמלי עד אמצע החודש הבא.