סגור
העיתון הדיגיטלי
20.04.25
BYD ATTO 3 ו טסלה 3
BYD ATTO 3 וטסלה 3. איזה רכב ליסינג אתם מעדיפים?
ניתוח

ליסינג 2025: האם רכב צמוד עדיין משתלם?

נחשף מחירון הליסינג של אלדן לחברות ההייטק: עליות במחירי רכבי בנזין, היצע גדול יותר של רכבים חשמליים והתייקרות של טסלה. בעידן של מיסוי גבוה יותר ועלויות מתייקרות, האם עדיין כדאי לקחת רכב ממקום העבודה?

2025 מסתמנת כשנה לא פשוטה לשוק הרכב בישראל: המכירות של מכוניות חשמליות נמצאות בירידה, המיסוי על מכוניות חדשות עלה, הטסטים לרכב החשמלי התייקרו וגם הטיפולים במוסך. לאור זה נשאלת השאלה: האם למי שמחזיק במכונית ליסינג ממקום העבודה כדאי לוותר על רכישה של מכונית בכספו ולקחת רכב מהמעסיק?
ליסינג תפעולי, היא שיטה בה העובד (החוכר) מקבל ממקום העבודה מכונית לשלוש או ארבע שנים. המכונית אינה שייכת לו אלא לחברת הליסינג. כלומר אחרי פרק הזמן שנקבע, העובד מחזיר את המכונית. התשלום על הרכב מדי חודש מתבטא בשני סכומים - שווי מעסיק ושווי שימוש, שניהם סכומים המצטרפים לשכר הברוטו לצורך חישוב מס. שווי השימוש הוא סכום בגובה 2.48% מגובה מחירו של הרכב כאשר הוא חדש, אשר מייצג את השווי של השימוש ברכב בשעות הפנאי של העובד, כלומר כאשר הוא לא משתמש בו לנסיעות עבודה. שווי המעסיק הוא הסכום אשר מייצג את מה שהרכב עולה למעסיק מול חברת הליסינג: הטסט, הטיפולים, מחיר הרכב, ירידת הערך וכיוצא בזאת.
שווי המעסיק לא מייצג רק את הטיפול או ירידת הערך, אלא גם את מאמצי היבואן למכור לחברת הליסינג דגם מסוים בהנחה. כלומר – אם חברת הליסינג קונה מהיבואן מכונית במחיר מאוד זול, עסקת הליסינג תהיה (לעתים) יותר זולה למשתמש הסופי. הסכומים האלה מצטרפים לשכר הברוטו של העובד לצורך חישוב מס. כלומר אם למשל עובד בוחר במכונית ששווה מאה אלף שקל, לשכר הברוטו שלו יתווסף סכום של 2,480 שקלים (שהם 2.48% ממחיר הרכב כחדש) וגם שווי מעסיק, למשל בגובה 3,000 שקל. אם העובד מרוויח 20 אלף שקל ברוטו, הוא ישלם מס הכנסה על 25,480 שקלים.
האם לקחת מכונית ליסינג או לא? אחד הסודות השמורים ביותר של ענף הליסינג ושל המעסיקים הוא כמה כסף העובדים משלמים עבור המכונית. אחרי הכול, אף אחד לא רוצה לדעת אילו הטבות מקבלים העובדים בארגון אחר, ואולם, לידי "כלכליסט" הגיע מחירון ליסינג של "אלדן" לשנת 2025 אשר הופץ בקרב חברות ההייטק הגדולות במשק לפני מספר שבועות.
המחירון של אלדן הופץ בקרב אותן חברות גם אשתקד מה שמאפשר להבין האם מחירי הליסינג עלו או ירדו, איזה רכב משתלם – וכמובן שגם מאפשר למי שקורא כתבה זו ועובד בחברה אחרת שאינה מבצעת ליסינג עם אלדן להבין האם עסקת הליסינג שנותנות חברות אחרות היא עסקה משתלמת.
המכוניות שאלדן מציעה למחזיקי הרכב הצמוד בחברות ההייטק מחולקות לכמה סעיפים: רכב חשמלי, רכב עם הנעת פלאג אין הייבריד ורכב שאינו חשמלי. במקרה של הרכבים הלא חשמליים, חשוב לציין שמדינת ישראל "מצ'פרת" את מי שבוחר ברכבים הללו. כאמור, מי שבוחר ברכב ליסינג משלם שווי שימוש בגובה 2.48% מערך הרכב. ואולם, מי שבוחר במכונית ליסינג חשמלי מקבל מדי חודש הטבה בגובה כ-1,300 שקל מגובה שווי השימוש (כלומר סכום של כ-1,300 שקל מופחת מגובה שווי השימוש לצורך חישוב מס). מי שבוחר ברכב פלאג אין הייבריד מקבל הטבה בגובה כ -1,100 שקל. ומי שבוחר ברכב היברידי מקבל הטבה בגובה כ- 560 שקלים.
את שווי השימוש החודשי (מה שמשלמים למדינה) קל לחשב לפי 2.48% ממחיר הרכב. מה שחשוב ואינו ידוע לציבור הוא שווי המעסיק. כלומר מה שהמעסיק גובה. ראשית, הרכבים החשמליים. בהיבט זה, מחירון הליסינג של אלדן חושף לא מעט שינויים אשר משקפים הן את מצבו של שוק הרכב הישראלי מבחינת הגידול של היצע הדגמים החשמליים והן את תנודות המחיר. בשנה שעברה אלדן הציעה לחוכרים תשעה דגמים חשמליים. כיום היא מציעה לא פחות מ- 16 דגמים חשמליים שונים. יצוין כי אלדן היא חברת הליסינג היחידה שעודנה מציעה מכוניות טסלה בליסינג ומחירי טסלה עלו בינואר השנה. ו
כך, בשנת 2024 עובד שלקח בליסינג טסלה מודל Y שילם שווי מעסיק בגובה 4,980 שקלים. אבל עובד שיחפוץ בטסלה מודל Y השנה ישלם שווי מעסיק בגובה 5,400 שקלים. אטו 3 של BYD מוצעת לעובדים בשתי רמות גימור: קומפורט ו"דיזיין". בשנה שעברה גובה שווי המעסיק על אטו 3 "קומפורט" היה באלדן 3,950 שקל. והמחיר הזה נותר ללא שינוי, למרות שהמחיר של אטו 3 עלה מעט השנה. העובדה שהמחיר נותר ללא שינוי מעידה על כך שכנראה שהיבואנית "חפצה ביקרו" של שוק הליסינג ומוזילה את הרכב לחברת הליסינג. ברמת גימור "דיזיין" שווי המעסיק אשתקד היה 4,250 שקל- וכך גם ב 2025. במחירון אלדן לשנת 2025 חסרים מספר דגמים חשמליים שהוצעו לעובדים בשנה שעברה: קיה 6 EV, קיה נירו החשמלית ופולקסווגן 4 ID. בפועל: פרט לדגם אחד של יונדאי, כל ההיצע של אלדן לשנת 2025 הוא חשמלי סיני. הדגם הבודד שאינו חשמלי שמוצע על ידי אלדן לשנת 2025 הוא יונדאי איוניק 5 ברמת גימור "פרימיום" וגובה שווי המעסיק הוא 4,990 שקלים. לשם השוואה: אשתקד אלדן הציעה שני דגמים של איוניק 5 שאינם מוצעים עוד וגם את איוניק 6. עלות שווי המעסיק של איוניק 5 "פרסטיז'" אשתקד היתה 4,590 שקל שקל. שווי השימוש של איוניק 5 "סופרים" היה 4,690 שקל.
כאמור: המחירון של אלדן לליסינג לרכב חשמלי כולל שלל דגמים שלא הופיעו אשתקד ואת גובה שווי המעסיק שישלמו מי שביבחרו בהם. הדגמים הללו הם: ג'יאומטרי 480 פיור (3,890),זיקר X ביונד (4,490 שקל), BYD סיל יו קומפורט (4,690 שקל), אקספנג 6 G סטנדרט ריינג' (4,890 שקל), אקספנג 7 P לונג ריינג' (5,190 שקל),מקסוס מיפה לקצ'ורי (4,890 שקל), BYD סיל דיזיין (5,240 שקל), סרס 5 M RWD (5,590 שקל) ואקספנג 6 G לונג ריינג' (5,390 שקל).
לצד הרכבים החשמליים, מחירוני אלדן לליסינג לחברות ההייטק כוללות גם דגמי בנזין והשנה גם לא מעט פלאג אין הייבריד. מבחינת דגמי הבנזין, הדגם הזול ביותר שהוצע אשתקד על ידי אלדן לאנשי ההייטק היה קיה פיקנטו הקטנה שהתייקרה בשיעור של כעשרה אחוזים. מחיר הליסינג (כלומר שווי המעסיק) של פיקנטו הקטנה היה אשתקד 2,090 שקל. כעת המחיר הוא 2,390 שקל. היכחדות המכוניות הקטנות והעממיות מהשוק הישראלי מורגשת היטב במחירוני אלדן שאינם כוללים יותר השנה את יונדאי I 20, ואת מאזדה 2 . מחירה של מאזדה 3 CX ברמת גימור "זום" היה אשתקד 3,130 שקל. כעת הוא 3,290 שקל. מחיר צ'רי FX "קומפורט" אשתקד היה 3,959 שקל ונותר ללא שינוי. מחירו של קיה ספורטאז' אורבן היה אשתקד 3,990 שקל. המחיר נותר ללא שינוי. מחיר יונדאי אלנטרה הייבריד אשתקד היה 3,690 שקל. המחיר נותר ללא שינוי. בחלק מן המקרים, רכבים שעלות הליסינג שלהם לא עלתה למרות שמחיר הרכב עלה מעידה על "דיל" של היבואן מול חברת הליסינג: המחיר לצרכן הפרטי עלה, אבל חברת הליסינג פשוט קיבלה על הדגם הנחה יותר נאה כי היבואן בלחץ.
לצד דגמי הבנזין הממשיכים מהשנה שעברה, המחירון של אלדן לחברות הליסינג כולל גם דגמים חדשים רבים, חלקם פלאג אין הייבריד וחלקם לא. אלה מחיריהם למחזיקי רכב צמוד: 3 MG לקשורי (2,850 שקל), צ'רי טיגו 4 פרו נובל (2,950), יונדאי ווניו אנספייר (2,890), סקודה סקאלה סלקשן (3,190), פיג'ו 2008 אקטיב (3,430), ג'אקו 7 אקזקיוטיב (3,700), סובארו קרוסטרק טורינג 3,640), ג'אקו 7 פלאג אין הייבריד (4,190), KGM טורס לאקשרי (4,290), BYD סיל U פלאג אין הייבריד (4,690) ואפילו רכב השטח של סאנגיונג, הרקסטון, אם כי בגרסה ללא הנעה כפולה (4,690).
אז האם לקחת מכונית ליסינג? כעת, עם חשיפת מחירי הליסינג של אלדן על ידי "כלכליסט" התשובה פשוטה: יש לבצע בדיקה פשוטה, כמה עולה בסוכנות המכונית שברצוננו לרכוש. האם יש תוכניות תשלום, מימון, תחזוקה והאם הנוחות הכרוכה בליסינג עדיין כדאית. תוספת של אלפי שקלים לשכר הברוטו לצורך חישוב מס אינה משפיעה "רק" על הנטו, היא משפיעה גם על זכויות פנסיוניות וזהו כבר שיקול לטווח אורך. החישוב של האם זו עדיין עסקה משתלמת הוא אינדיבידואלי, כי יש מחזיקי רכב צמוד שנוסעים 150 קילומטר ביום ויש כאלה שנוסעים 40 קילומטר ביום. יש מי שמרוויח 20 אלף שקל ויש מי שמרוויח 40 אלף שקל. וכמובן שיש מי שיעדיף מכונית חשמלית שתקצץ את הוצאות הדלק (כיום מעטים הם הארגונים המגבילים בצורה אגרסיבית את הנסועה של העובדים). בכל מקרה, 2025 היא שנה בה האפשרויות העומדות בפני העובדים הן הרבה יותר נרחבות ורכב צמוד בהחלט עשוי כבר לא להתאים לכולם.