סגור
העיתון הדיגיטלי
24.04.25
קידוח תמר גז טבעי
הרוב המכריע של השימוש בגז טבעי מיועד לייצור חשמל (מיטל טנדלר)

במשרד האנרגיה מקדמים איחוד של רשות החשמל ורשות הגז לגוף אחד

המשרד הקים צוות שיקדם את הקמתה של רשות אנרגיה מאוחדת, כפי שנהוג במדינות רבות. אחד הנימוקים למהלך הוא שהרוב המכריע של השימוש בגז טבעי מיועד לייצור חשמל  

במשרד האנרגיה פועלים להחזיר לשולחן את הכוונה לאחד את רשות החשמל ורשות הגז שבמשרד האנרגיה לרשות אחת. בתקופה האחרונה הקימו במשרד צוות ייעודי שמטרתו לקדם את המהלך ושכרו חברת ייעוץ שתלווה את ההליך ותגבש המלצות. במדינות רבות בעולם אין הפרדה בין רשות גז ורשות חשמל, בשל הקרבה בין התחומים.
רשות החשמל בניהולו של אמיר שביט היא הרגולטור המפקח על משק החשמל בישראל. רשות החשמל היא הרגולטור של משק החשמל והיא זו שקובעת את תעריף החשמל של חברת החשמל, אולם יש לה תפקידים נוספים כמו הענקת רישיונות ליצרני החשמל. בשבוע שעבר למשל השלימה רשות החשמל החלטה המגבילה חלק מהתשלומים שמקבלים יצרני החשמל הפרטיים עבור הפקת החשמל. לפי הרשות, המהלך להגבלת התשלום יחסוך לציבור כ־400 מיליון שקל בשנה.

1 צפייה בגלריה
שר האנרגיה אלי כהן ויו"ר רשות החשמל אמיר שביט
שר האנרגיה אלי כהן ויו"ר רשות החשמל אמיר שביט
שר האנרגיה אלי כהן ויו"ר רשות החשמל אמיר שביט. איחוד רשויות
(צילומים: יאיר שגיא, אלכס קולומויסקי)

לאיחוד של שתי הרשויות לרשות אחת יש שלושה נימוקים מרכזיים: הראשון הוא הדמיון בין הפעילות של שני הגופים, שכן הרוב המכריע של השימוש בגז טבעי בישראל מיועד לייצור חשמל. היתרון השני הוא החיסכון הכספי באיחוד שני הרגולטורים לרשות אחת. כמו כן, רשות אנרגיה מאוחדת היא פרקטיקה מקובלת בעולם. במדינות רבות, כמו בריטניה, גרמניה, ארה"ב, איטליה וצרפת יש רגולטור אחד לחשמל ולגז טבעי.
במשרד האנרגיה מדגישים כי במסגרת הרשות המאוחדת תישמר עצמאותה של רשות החשמל בקביעת תעריפי החשמל בדומה למצב היום. רשות החשמל היא גוף סטטוטורי עצמאי. ההחלטות המשמעותיות בשוק האנרגיה, כמו למשל קביעת התעריף או השימוע להגבלת תעריפי החשמל ליצרניות הפרטיות נקבעות במליאת רשות החשמל. מליאת רשות החשמל כוללת את יו"ר רשות החשמל, נציג משרד האוצר, נציג משרד האנרגיה ושני נציגי ציבור.
המטרה בהפרדת ההשפעה הפוליטית על תעריף החשמל הוא הצורך בהשקעות ובהסתכלות ארוכת טווח על המשק. בדומה למשק המים, שוק החשמל בישראל נחשב לסגור — כלומר על ההכנסות ממנו מיועדות לשוק להשקעה בשוק החשמל ולחברות הפרטיות, כשהמדינה לא מסבסדת את תעריף החשמל.
ההצעה לאחד את רשות החשמל ורשות הגז הטבעי לרשות האנרגיה עלתה כבר בעבר, אך נפלה. ב־2015 קידמו במשרד האוצר ובמשרד האנרגיה, שהיה בראשותו של יובל שטייניץ, החלטה להקמת רשות אנרגיה אחודה. ההחלטה גובשה אז במסגרת חוק ההסדרים ב־2016, אך לא מומשה.
ממשרד הארגיה נמסר: "צוות בראשות משרד האנרגיה והתשתיות הוקם בתחילת השנה וחברים בו: נציגי אגף תקציבים, רשות החשמל, משרד המשפטים וונציגי האגפים השונים במשרד. הצוות צפוי לסיים את עבודתו באוגוסט. בין הנושאים שנידונים: בחינת הסינרגיה בין שתי הרשויות והתועלות מאיחוד הרשויות".