רשות החשמל מיתנה ההגבלות על היצרניות הפרטיות: "החיסכון לציבור - 400 מיליון שקל בשנה"
הרשות טענה בספטמבר כי יצרני החשמל הפרטיים ניצלו את חוסר התחרות בשוק וגבו מאות מיליוני שקלים מעבר למחיר התחרותי, הציעה להגביל את התעריף שהן מקבלות - ויצרה אי-ודאות בשוק; ההחלטה הסופית: מחירי החשמל שמקבלות החברות יוגבלו, אבל בשיעור מתון יותר; הרשות מציעה הקלה נוספת, אך ככל הנראה היא תהיה רלוונטית רק לאשכול
עכשיו זה סופי: רשות החשמל תגביל את מחירי החשמל שמקבלות היצרניות הפרטיות, ואולם ההגבלה תהיה מתונה לעומת ההצעה המקורית. הסיבה המרכזית לשינוי היא הקושי במימון התחנות שהציגו הבנקים.
ברשות החשמל העריכו שתחנות הכוח גבו ב-2023 סכום עודף של 440 מיליון שקל. כעת, לאחר שמיתנו את ההחלטה, החיסכון השנתי שצופים ברשות החשמל הוא כ-400 מיליון שקל. הסיבה לכך שסכום החיסכון דומה למרות שההגבלות מותנו, היא כניסה של תחנות כוח חדשות לשוק בשנים הקרובות שלא נכנסו לחישוב ב-2023. כך למשל תחנת אשכול שהופרטה רק ביוני 2024 ותחנות קסם ושורק שעתידות לקום בשנים הקרובות.
לפי ניתוח שפרסמה רשות החשמל בספטמבר, יצרני החשמל הפרטיים ניצלו את חוסר התחרות בשוק וגבו מאות מיליוני שקלים מעבר למחיר התחרותי בשוק. לכן, ברשות, שבניהולו של אמיר שביט, הציעו מנגנון שמגביל חלק מהתשלומים שמקבלות היצרניות הפרטיות (התעריף המשלים - תשלום עבור רכיבים שאינם ייצור האנרגיה בפועל).
המנגנון שהוצע בשימוע הראשון שפרסמה הרשות בספטמבר לוקח את המחיר הממוצע של גז טבעי - הרכיב המרכזי בעלויות ייצור החשמל, מוסיף עליו 15%, ובהתאם לגיל תחנת הכוח מחשב את התעריף המשלים המרבי שהיא תקבל. תחנות כוח חדשות יותר הן גם יעילות יותר, ולכן יכולות לייצר חשמל בעלות נמוכה יותר. לפי המנגנון בשימוע הראשון, במקרים של ייצור נוסף בזמן אמת (מעבר לכמות שהוצעה ביום שלפני) רשות החשמל תחשב את מחיר הגז הממוצע בתוספת 40%.
לפי ההחלטה הסופית, ההגבלה על מחיר הגז תעמוד על 40% מעל המחיר הממוצע בשוק בהצעות לייצור שמתקבלות יום לפני ו-60% בהצעות בזמן אמת.
מגבלת המחיר תחול על ארבע תחנות הכוח שהופרטו מידי חברת החשמל במסגרת הרפורמה מ-2018 שפתחה את השוק לתחרות: אלון תבור, רמת חובב, חגית מזרח ואשכול.
טרם פורסמו מסמכי ההחלטה המלאים, אך נמסר כי תחנות הכוח יוכלו לקבל מגבלת מחיר מתונה אף יותר - אם בעליהן יסכימו שההחלטה תחול מיום הפעלתן. ככל הנראה, אלון תבור, רמת חובב וחגית שהופרטו בשנים 2020-2022 לא ישתמשו באפשרות הזו, שכן מדובר בהחזר תשלומים משמעותי. מנגד, הבעלות על תחנת אשכול הועברה רק ביוני 2024, ולכן ייתכן שהתמונה שם תהיה שונה.
הגבלת המחיר המקורית שהציעה הרשות הובילה לאי-ודאות גדולה בשוק החשמל. בחברות ובבנקים חששו שהגבלת המחיר תוביל לחוסר יכולת להקים תחנות כוח חדשות, על אף הביקוש הגובר לחשמל.
בכנס שנערך באילת בנובמבר, אמר ליאור מנצר, מנהל סקטור מימון פרויקטים וסינדיקציה בחטיבה העסקית של בנק הפועלים, כי "חלק מיצרני החשמל הפרטיים ייכנסו לדיפולט". שיכון ובינוי אנרגיה, המחזיקה מחצית מתחנת הכוח חגית, דיווחה לבורסה באותה תקופה כי להערכתה, הפיקוח יוביל לאי-עמידה באמות המידה הפיננסיות. הסערה הובילה גם לירידה של עשרות אחוזים במניות חברות האנרגיה בימים שלאחר השימוע.
הסערה בשוק, ובעיקר החשש בנוגע למימון של תחנות עתידיות, הובילו את רשות החשמל לשנות גישה במידה מסוימת. בדצמבר אמר סמנכ"ל ברשות החשמל, עוז לוי, כי "תהיה התערבות בשוק האנרגיה אך ייתכנו שינויים בעוצמתה".
ברשות החשמל בחנו כמה חלופות לפיקוח על מחירי החשמל – ובסופו של דבר בחרו בפיקוח המתון ביותר. מנגנון הפיקוח שנבחר אינו נוגע ישירות בתעריף שמקבלות יצרניות החשמל הפרטיות, אלא רק ב"תעריף המשלים" - אותו מקבלות החברות על רכיבים כמו התנעת התחנה והפעלה בעומס מינימלי. לפי רשות החשמל, שיעור התעריפים המשלימים מההכנסות של יצרניות החשמל הפרטיות עומד על כ־37%, לעומת 3% בלבד בארה"ב.
התחנות הפרטיות פועלות במודל SMP (מחיר מערכתי שולי). הן מציעות כמות ייצור חשמל ומחיר לחברת ניהול מערכת החשמל נגה, ונגה בוחרת מאילו יצרנים לרכוש חשמל וכמה, במכרזים חצי-שעתיים. התשלום שנגה משלמת לכל התחנות הוא מחיר החשמל הנמוך ביותר שהוצע לייצור החשמל ולא התקבל. הפער בין המחיר שהציעה יצרנית למחיר שקיבלה בפועל אמור לכסות עלויות נוספות כמו הדלקת התחנה וגם לכלול את הרווח של היצרנית. אלא שלא תמיד הפער בין ההצעות מכסה את העלויות של התחנות ולכן הן יכולות לבקש תעריף משלים. כאמור, ברשות החשמל טענו כי החברות ניצלו את התעריף המשלים וגבו מחירים עודפים בהיקף של 300-400 מיליון שקל בשנים האחרונות.
ההחלטה של רשות החשמל נועדה כאמור לענות על היעדר התחרות. ואולם חוסר הוודאות שנוצר בחודשים האחרונים הוביל לכך שתחנות כוח חדשות לא יכלו להשלים את הסגירה הפיננסית שלהן.
כך למשל דליה, שבניהלו של עובד דבי, מתכננת להשלים הקמה של שתי תחנות כוח נוספות. בדצמבר חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם לאומי ודיסקונט למימון הרחבת תחנת הכוח דליה (דליה 2) ב-4.25 מיליארד שקל. בינואר חתמה דליה על הסכם דומה מול בנק הפועלים למימון הקמת יחידת ייצור חשמל נוספת בתחנת אשכול – בתמורה ל-5.3 מיליארד שקל. ההשלמה של ההסכמים תלויה בהחלטת רשות החשמל על הגבלת המחיר.