בלעדי
ארה"ב כבר לא מתנגדת והקרונות הסיניים יגיעו לירושלים
אחרי שנדרשו למצוא ספקית קרונות חדשה, זכייניות הקו הכחול של הרכבת הקלה בעיר הבירה קיבלו אישור לרכוש אותם מחברה בת של CRRC בארה"ב
התפתחות דרמטית בפרשת הקרונות תאפשר לחברות דניה סיבוס ודן לבצע את הרכש של 132 קרונות בתמורה ל־383 מיליון דולר עבור הקו הכחול בירושלים דרך החברה הסינית CRRC. היקף העסקה הוא כ־־383 מיליון דולר
לכלכליסט נודע כי הממשל האמריקאי הסיר את התנגדותו, שמעולם לא נמסרה באופן רשמי, לבצע את הרכש דרך החברה שבשליטת ממשלת סין. כך יוכלו הזכייניות לרכוש את הקרונות מהחברה הסינית עימה התקשרו - לאחר שהמדינה לא אישרה עד היום את העיסקה.
ההבהרה נמסרה על ידי שגרירות ארה"ב בישראל לאחר פגישה שנערכה בשבוע שעבר בהובלת השר רון דרמר ובהשתתפות נציגי המועצה לביטחון לאומי (מל"ל), בכירים במשרד האוצר ובכיר בשגרירות האמריקאית. בפגישה הבהירו נציגי האוצר והשר דרמר כי הרכישה לא נעשית ישירות בידי המדינה אלא בידי הזכייניות והציעו שהיא תיעשה מול החברה הבת האמריקאית של הסינים שממוקמת בבוסטון. כך תהיה המכירה מחברה אמריקאית שגם תכניס כספי מיסים לארה"ב, ולא ישירות מסין.
בחודש באחרון גורמים באוצר כי ניתנה הוראה מגבוה לעצור את העסקה, אבל הודו כי המל"ל והשב"כ לא העניקו לה אישור, וכי לפחות מבחינת המל"ל הדבר נעשה "כדי לא להכניס אצבע בעין לאמריקאים". אישור של המדינה הוא תנאי בהסכם שנחתם בסוף 2024 בין דניה סיבוס ודן לבין החברה הסינית, וללא הסכמת המדינה ההסכם איננו בתוקף. הסכמה זו ניתנה בשבוע שעבר.
CRRC הסינית נמצאת ברשימה השחורה של משרד הביטחון האמריקאי בטענה שהיא ועוד חמש חברות אחרות מסין עוקפות את הסנקציות האמריקאיות על איראן. עם זאת, לדברי גורמים הקשורים למכרז, החברה נמצאת ברשימה של חברות שנאסר לרכוש מניות שלהן אבל אין איסור על רכש ציוד מהן.
הסגירה הפיננסית של פרויקט הקו הכחול מול בנק לאומי נעשתה בחודש שעבר בלי שהתקבלה החלטה ממי לרכוש את הקרונות.
להסכם מול הסינים נדרשו אישורים של השב"כ והמל"ל, שלא ניתנו בשל איתותים מממשל טראמפ כי לא יראה בעין יפה רכש כזה, במיוחד בעיצומה של מלחמת סחר מול סין. למרות האיתותים האמריקאיים, החשב הכללי נתן הנחיה שלא לעצור את הליכי המכרז, אלא לקדם את הסגירה הפיננסית תוך השארת זהות הספק פתוחה, עד להסדרת הנושא על ידי גורמי הביטחון.
למרות ההסכמה של האמריקאים, ההחלטה אם לבצע את הרכש נתונה עדיין בידי הזכייניות. אלה יוכלו לבצע את הרכש מידי הסינים או לחזור להצעה של הקבוצה הפולנית PESA שנסוגה מההסכמות על רקע המלחמה המתמשכת. קיים סיכוי גבוה שהעסקה תהיה מול הסינים, אם אלה יסכימו לתמחר אותה באותו אופן שבו תמחרו אותה מראש, שכן עלויות הייצור בארה"ב גבוהות יותר מאשר בסין.
המפעל בארה"ב מספק קרונות לשוק האמריקאי וכפי שפורסם בכלכליסט בחודש שעבר, הסינים היו אלה שהציעו שהעיסקה תהיה דרך החברה האמריקאית. לאמריקאים היו בעבר השגות על עסקת הקרונות, ובחודשים האחרונים הם יזמו פגישות עם אנשי הכלכלן הראשי באוצר ועם אנשי החשכ"ל המטפלים בעסקה כדי לקבל הבהרות לגביה.
עלות הקרונות מתוצרת סין נמוכה מזו של כל יצרן אחר. כך למשל בדיקות שנעשו מול יונדאי הקוריאנית העלו מחיר הגבוה בכמיליון דולר לקרון. יונדאי עמדה על הפרק במהלך המשבר של ארה"ב מול סין לפני חודש, למרות שהצעת המחיר המקורית שלה לא התקבלה.
הפתרון הנוכחי פותר שתי בעיות. האחת, קבלת הקרונות במחיר טוב יותר מזה של יצרנים אירופאים ומזרח אסייתיים אחרים. השניה, מניעת נזק של מאות מיליוני דולרים מעיכוב הפרויקט – עיכוב שיכול להגיע לשנה ויותר – בשל הצורך בהתקשרויות עם ספק חלופי או אף עריכת מכרז חדש.