סגור

שיא במספר המשרות הפנויות; מחסור ב-5,000 נהגי משאיות ואוטובוסים

מספר המשרות הפנויות הגיע ל-137.4 אלף בספטמבר, 40 אלף יותר מאשר לפני מגפת הקורונה; בענף הבנייה נרשם זינוק של 19% בביקוש לעובדים; ירידה במספר המשרות הפנויות של מלצרים וברמנים

מספר המשרות הפנויות הגיע ל-137.4 אלף בספטמבר (שיא מאז החלו למדוד את הנתונים באוגוסט 2017), ושיעור המשרות הפנויות עומד על כ-4.9% מכלל המועסקים במשק. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (א').
מדובר בגידול משמעותי לעומת הרבעון שעבר, אך חשוב יותר - מדובר בעלייה של כ-40 אלף משרות לעומת התקופה שקדמה למשבר הקורונה.
בענף הבנייה נרשם בספטמבר זינוק של 19% בביקוש לעובדים (בוני בתים, בנאים, מניחי בטון) לעומת יוני-אוגוסט. הביקוש לנהגי משאיות ואוטובוסים עלה בחודשיים האחרונים ב-8%, וכעת חסרים כ-5,000 נהגים. ענפים נוספים שנרשם בהם גידול בביקוש לעובדים הם הטיפול הסיעודי, הנדסאים, טכנאים וטבחים.
מצד שני נרשמה ירידה במספר המשרות הפנויות בקטגוריית המלצרים והברמנים ובקטגוריית נציגי המכירות הטלפוניים.
בתחום ההייטק נרשמה ירידה של 1% במספר המשרות הפנויות של מפתחי תוכנה, ושל 8% במשרות הפנויות של טכנאי רשתות ומערכות מחשבים. עם זאת ישנו גידול קל בביקוש למהנדסי חשמל, מכונות ותעשייה וניהול.
לפני שבועיים פורסם כי שיעור האבטלה בחישוב המצומצם (הכולל גם את מי שנעדר בשל הנגיף) עומד על כ-5.7%, שהם 241 אלף איש. עם זאת, שיעור האבטלה הרחב, הכולל גם את מי שהפסיקו לעבוד ממרץ 2020, עומד על 7.9%, כלומר 338 אלף איש.
ישנו ויכוח בין כלכלנים במשרדי הממשלה השונים איך לבחון את נתוני האבטלה. מצד אחד יש הטוענים כי הנתון הרלוונטי הוא שיעור האבטלה הרחב, מאחר שהוא מלמד על ירידה פרמננטית במספר המועסקים במשק. מצד שני באוצר טוענים כי הנתון הרלוונטי הוא שיעור האבטלה בחישוב מצומצם, וכי שיעור ההשתתפות בכוח העבודה חזר לרמתו מלפני המשבר (63.8%).
העובדה כי יש מספר מובטלים גדול מצד אחד ומספר משרות פנויות גדול מצד שני מעלה סימן שאלה. שר האוצר אביגדור ליברמן טען באחרונה כי רבים מהמובטלים "עובדים בשחור".
1 צפייה בגלריה
משאית במעבר כרם שלום
משאית במעבר כרם שלום
משאית במעבר כרם שלום
(חיים הורנשטיין)