סגור
בנימין נתניהו מבקר ב צוללת של חיל הים
בנימין נתניהו מבקר בצוללת של חיל הים (צילום: אלעד גרשגורן)

פרשת הצוללות: נתניהו העיד בפני ועדת החקירה הממלכתית

ועדת החקירה הממלכתית לעניין כלי השיט פרסמה רשימת עדים מעודכנת, ומלבד ראש הממשלה נמצאים בה גם אהוד ברק, גבי אשכנזי ומשה (בוגי) יעלון. הוועדה אספה אלפי מסמכים, וזימנה 104 אנשים לראיונות, בהם רובי ריבלין ואביחי מנדלבליט

ועדת החקירה הממלכתית לעניין כלי השיט פרסמה הבוקר (חמישי) את רשימת העדים המעודכנות שזומנו במסגרת פרשת הצוללות, בהם נמצא גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון ושר החוץ לשעבר גבי אשכנזי. מהוועדה נמסר כי מלבד העדויות התקבלו גם אלפי מסמכים רלוונטיים.
30 בני אדם זומנו להעיד בפני הוועדה בסך הכול, ומלבדם הגיעו לראיונות במסגרת איסוף החומרים 104 אנשים נוספים, בהם הנשיא לשעבר ראובן (רובי) ריבלין, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט, אלוף במיל' רוני נומה, שר המשפטים והאוצר לשעבר דן מרידור וראש אגף אסטרטגיה ואיראן בצה"ל אלוף אליעזר טולדנו.
שלב ההוכחות בפרשה החל לפני כשלושה חודשים בבית המשפט המחוזי בתל אביב. התובע התייחס אז לנאשם המרכזי, מיקי גנור, ואמר כי יש "ראיות עצמאיות" לבקשות השוחד גם ללא עדותו. בהמשך עלה להעיד שייקה ברקת, עד משמעותי בתיק שהיה סוכן התאגיד הגרמני "טיסנקרופ" בישראל במשך יותר מ-20 שנה.
ברקת אמר בחקירתו הנגדית כי "כל פרוטה שקיבלתי בחיי - צוללות, אווירונים וכן הלאה - דווחו כדת וכדין למדינת ישראל". כשנשאל האם קיבל את אישור משרד הביטחון לעמלות ששולמו לו על הצוללות שקיבלה ישראל במימון מלא ממשלת גרמניה, ברקת אמר: "אם הם החליטו לשלם, כנראה שהייתה להם סיבה טובה".
בדיון קודם העיד ברקת: "כשהשתחררתי מצה"ל עסקתי בכל מיני דברים ובגרמניה נודע לי שמדברים על צוללות. אמרו לי ש'יש התארגנות במדינה שלך בנושא של (רכישת) צוללות'. ביקשו ממני השלטונות מהארץ כעבור זמן לעבור לגרמניה. אנשי מודיעין הכירו אותי. נסעתי לארה"ב, לנסות לעשות את זה עם כספים אמריקניים וחתמנו חוזה על הצוללות בארה"ב". לדבריו, "לא היה לי תפקיד רשמי. כולם היו מרוצים כשסופקו הצוללות הראשונות. על הצוללות הבאות שרכשה ישראל, הרביעית והחמישית, סיפרו לי שיש להן דברים מיוחדים, הגרמנים היו הראשונים שקיבלו צוללות. אז שאלו אותי השלטונות אם אוכל לסייע להם. לא זוכר מתי סוכם על רכש של הצוללות הנוספות".
מדובר באחת מפרשות השחיתות החמורות שידעה המערכת הביטחונית בישראל. ב-10 במאי 2021 הגישה פרקליטות מיסוי וכלכלה כתבי אישום נגד גנור ששימש סוכן "טיסנקרופ" בישראל, המשנה לראש המל"ל דאז תא"ל (במיל') אבריאל בר יוסף, מנהל לשכת ראש הממשלה דאז דוד שרן ויו"ר קרן היסוד לשעבר אליעזר (מודי) זנדברג שכבר הגיע להסדר טיעון בתיק. כתבי אישום הוגשו גם נגד איש העסקים תא"ל (במיל') שי ברוש, היועץ הפוליטי דאז לשר לשעבר יובל שטייניץ, רמי טייב, ויועץ התקשורת יצחק (צחי) ליבר, שמשפטו מתנהל בנפרד.
לפי האישום, גנור הבין כי יוכל להסתייע בפעולות של בר יוסף במסגרת תפקידו, למינוי שלו עצמו כסוכן התאגיד במקום ברקת. תפקיד שכאמור עשוי להניב הכנסות עתק. בן יוסף צפה את האפשרות שיפיק תועלת פיננסית ממינוי גנור לתפקיד סוכן התאגיד בישראל והסכים לקדם את מינויו במקום ברקת.