למרות הפסד של 100 מיליון שקל בחודש: שוב נדחה הדיון על הסדרת הפקקים בנמלים
ועדת הכלכלה דחתה בשבוע את הדיון שהיה אמור להתקיים אתמול בנושא הפקקים בנמלי ישראל ואסדרת הרציפים הלא פעילים; הנזק הלא ישיר מהפקקים יכול להגיע לעשרות מיליוני שקלים ביום; מההסתדרות נמסר: "הדיון נקבע על מועד כנס של משרדי ממשלה, ההסתדרות והמעסיקים ולכן נציגי הארגון לא יכלו להגיע, אך יגיעו לדיון הבא"
פקק של אוניות בכניסה לישראל ונזק חודשי ישיר מוערך של כ-100 מיליון שקל בשל העיכובים בפריקת האוניות, יצרו את הציפיה בקרב עשרות גורמים שונים הסובלים מהמצב כי המדינה ובראשה משרד התחבורה עומדים לטפל בנושא בדחיפות הראויה לכך, אלא שאתמול (ד'), הדיון שתוכנן להתקיים בוועדת הכלכלה נדחה בשבוע וזו לא הפעם הראשונה, לפני שבועיים נדחה דיון דומה, כך שהנזק מהמשכו של המצב הבעייתי השורר בפתחי הנמלים רק הולך וגדל.
כותרת הדיון כללה מספר נושאים שכולם קשורים לתפקודם העגום של נמלי ישראל בימים אלה: אסדרת הפעילות בנמלי ישראל ופקק ספינות בנמלי ישראל בעקבות סיום ההיתר של הנמלים הפרטיים לפרוק מטען כללי. בוועדת הכלכלה בראשות דוד ביטן טוענים כי הסיבה לביטול הדיונים הוא שאנשי ההסתדרות, גורם שלכאורה כלל אינו צד לנושא, לא יכלו להגיע לדיון. מדובר כאמור בדיון השני בנושא זה שנדחה בתוך כשבועיים.
הפקקים בנמלים חזרו במהלך החודשים האחרונים ובתחילת השבוע המתינו בכניסה לנמלי ישראל 52 אוניות. עיקר הפגיעה היא במטענים של חומרי גלם לתעשיות הבניה והמזון, מאחר ופריקה של אוניה אורכת מספר ימים ומספר הרציפים מוגבל, אין אפשרות לפרוק את האוניות במהירות. ההמתנה הארוכה של האוניות מקפיצה את עלות דמי המשלוח.
לפי הערכות של גורמי מקצוע בענף הנזקים הישירים מסתכמים בכ-100 מיליון שקל לחודש, אך הנזקים העקיפים כולל מחסור של מזון או חומרי גלם למפעלים ולענף הבנייה יכולים להקפיץ את הנזק לעשרות מיליוני שקלים ליום נזק עקיף, בנוסף לנזק הישיר.
הפקקים הם תוצאה של השלמת פערים מימי המלחמה, כמו ביבוא הברזל למשל שהצטמצם בשל אירועי המלחמה והחרם הטורקי וכעת יש היקפים גדולים של ברזל בדרך לישראל שנועדו לצמצם את הפערים ולאפשר למדינה להתמודד עם הליכי השיקום בצפון ובדרום, שידרשו היקפים גדולים של חומרי גלם לבניה. לצד זאת, 3 רציפים שפעלו עד לחודש אפריל בצו של שרת התחבורה סיימו את פעילותם בשל תפוגת תוקפו של הצו, וגם לגבי רציף 25 באשדוד טרם התקבלה החלטה. אלה בדיוק הנושאים שהיו אמורים לעלות בדיון אתמול.
גם אם סיבת הדחיה לא ברורה, יש כמה אנשים ובהם שרת התחבורה מירי רגב שהדחיה נוחה להם. רגב מתקשה להכריע בסוגיה מאז חודש אפריל 2024 אז פג תוקף הצו אשר אפשר לנמלים הפרטיים לפרוק סחורות ב-3 רציפים שלא היה בהם שימוש קודם לכן. לצד שלושת הרציפים גם סוגיית רציף 25 בנמל הדרום טרם נפתרה. מדובר ברציף שהוקם על ידי חנ"י כחלק מהקמת נמל הדרום והוא ממוקם בחלקו הצפוני של נמל אשדוד כחלק משטחי חברת נמלי ישראל בתחום הנמל. בעבר ביקשו אנשי האוצר להאריך את ההיתר הזמני, אך שם נתקלו בהתנגדות מצד שרת התחבורה מירי רגב ומנכ"ל משרדה משה בן זקן. הסיבה להתנגדות היא קרבתה של רגב לוועדי העובדים בנמלים, ובאופן ספציפי לוועד בנמל אשדוד שרבים מעובדיו פקודים לליכוד. גם במקרה של רציף 25, משרד התחבורה עצר את ההליך הראשוני (RFI) שהיה אמור להמשיך ולהתקדם למכרז ומבקש להעניק את הרציף לנמל אשדוד בפטור ממכרז.
מההסתדרות נמסר: "הדיון נקבע על מועד כנס של משרדי ממשלה, ההסתדרות והמעסיקים ולכן נציגי הארגון לא יכלו להגיע, אך יגיעו לדיון הבא".