שרי הממשלה בורחים מתפוח האדמה הלוהט של הטלת מס על קנאביס מיובא
שרי הממשלה בורחים מתפוח האדמה הלוהט של הטלת מס על קנאביס מיובא
שר הכלכלה ניר ברקת הודיע כי הוא בניגוד עניינים בנוגע להחלטה על הטלת היטל היצף על יבוא קנאביס רפואי מקנדה, מאחר שעו"ד אבי ליכט שייצג אותו בעבר נשכר בידי ממשלת קנדה בסוגייה. מנכ"ל משרדו קיבל סירובים משרים בממשלה שנבחנה מולם האפשרות להחליף את ברקת. כעת נבחנת האפשרות להעביר את הסמכות לדרג הפקידותי במשרד
שרי הממשלה בורחים מ"תפוח האדמה הלוהט" של ההחלטה האם להטיל היטל היצף על קנאביס רפואי המיובא מקנדה. אף אחד מהשרים לא מוכן להחליף את שר הכלכלה ניר ברקת, שהודיע כי הוא מצוי בניגוד עניינים בנושא הקנאביס ולא יוכל לעסוק בו. מסיבה זו, בימים אלה בייעוץ המשפטי לממשלה מחפשים פתרון לסוגייה, ולכלכליסט נודע שבין השאר נבחנת האפשרות להעביר את ההחלטה בנושא לדרג הפקידותי הבכיר במשרד הכלכלה.
הסיבה שברקת הודיע שהוא מצוי בניגוד עניינים בנושא היא משום שעו"ד אבי ליכט, לשעבר המשנה ליועמ"ש, מייצג כיום את ממשלת קנדה, המתנגדת להטלת היטל ההיצף, וברקת עדכן כי ליכט ייצג אותו בעבר, כאשר ניסח עבורו את הסדר ניגוד העניינים שלו.
בסביבת ברקת אמרו כבר אמש לכלכליסט כי מדובר ב"ניגוד עניינים אד-הוק, נקודתי" - כלומר, כזה שנוצר מרגע שליכט החל לייצג את ממשלת קנדה בנושא – ולפיכך ברקת נמנע מאותו רגע מכל עיסוק בתחום הקנאביס.
מי שבינתיים עוסק בנושא בפעלתנות הוא איש אמונו של ברקת ומנכ"ל משרדו מוטי גמיש, שפנה בתקופה האחרונה לכמה שרים בממשלה כדי לאתר שר שיסכים להיכנס בנעליו של ברקת וייקח אליו את הסמכות לקבל החלטה בנושא. אולם, עד כה אף שר לא היה מעוניין להיכנס לקלחת הזו, לבטח כאשר השרים רואים את הקמפיין האגרסיבי בימים אלה ומודעות הענק בעיתונים סביב היטל ההיצף, שבמרכזו ברקת.
"כולם בורחים מזה כמו מאש, פנו לשרים אחד-אחד והם פשוט מסרבים", אמר גורם ששמע את חששות השרים. "השרים רואים את המודעות בעיתונים, ואף אחד מהם לא רוצה להיות במקום הזה של לקבל החלטה בנושא, שלא ניתן לצאת ממנו טוב כי היא תפגע באחד הצדדים – או במגדלים המקומיים או ביבואניות מקנדה. יש פה קמפיין מכל הצדדים, אז אף שר לא רוצה לגעת בזה".
אתמול (ד') החלה הוועדה הציבורית המייעצת לשר הכלכלה לדון בהמלצתו של הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה דני טל להטיל היטל היצף בגובה של עד 175% על תפרחות קנאביס המיובאות מקנדה, וזאת לאחר שחקירה שקיים במשך שנה מצאה שהקנאביס מיובא לארץ מקנדה במחירי היצף של מאות אחוזים – כלומר במחירים נמוכים משמעותית ממחירם במדינת המקור, מה שמהווה לטענתו תחרותלא הוגנת שפוגעת במגדלים הישראלים, ומביאה אותם לסכנת קריסה.
היבואניות מקנדה, כמו גם ממשלת קנדה, מתנגדות להיטל ההיצף. אתמול בדיון בוועדה עו"ד ליכט ייצג את ממשלת קנדה, ולצידו טען גם ראש המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, פרופ' יוג'ין קנדל, שגויס גם הוא על ידי ממשלת קנדה וניסח התנגדות חריפה להיטל, במסגרתה הצביע על כשלים מתודולוגיים שונים שנפלו לטענתו בבדיקתו של טל.
גם משרד הבריאות מתנגד להיטל באופן תקיף, והביע בפני משרד הכלכלה עמדה פומבית לפיה המהלך יביא לייקור הקנאביס הרפואי, לפגיעה באיכות המוצרים והנגישות אליהם - ולבסוף יפגע במטופלים. כמו כן, במשרד קבלו על כך שטל לא התייעץ עמם לעומק בטרם גיבש את המלצתו, על אף שהמשרד הוא בר-הסמכא האחראי על כל ענף הקנאביס הרפואי. גם רשות התחרות מתנגדת להיטל מטעמים של פגיעה בתחרות, והגישה עמדה מקדמית בנושא למשרד הכלכלה.
הוועדה תמשיך להתכנס ולדון בנושא, ולאחר שתקבע מסקנות היא אמורה להעביר את המלצותיה לאישור סופי של שר הכלכלה. כאמור, השר ברקת לא יוכל להיות השר שיעסוק בכך בשל אותו ניגוד עניינים, וכעת מחפשים פתרון אחר.
אתמול נחשף בכלכליסט, בה בעת שהוועדה התכנסה, על כוונתו של משרד הבריאות לקיים שימוע מנהלי לשתי מגדלות קנאביס מקומיות בטרם החלטה סופית על שלילת רישיונן, וזאת לאור המלצת משטרת ישראל, שהעבירה למשרד הבריאות מידע הקושר את החברות לעבירות פליליות לכאורה. אם רישיונות העיסוק בקנאביס רפואי של מגדלות ישראליות יישללו או יוטלו עליהן מגבלות, גם דבר זה עשוי לצמצם את התחרות בענף.