בלעדיחשש לפלילים: המשטרה ממליצה לשלול רישיונות קנאביס של שתי מגדלות ישראליות
בלעדי
חשש לפלילים: המשטרה ממליצה לשלול רישיונות קנאביס של שתי מגדלות ישראליות
משרד הבריאות הזמין את מיי גרין פילדס וקנאשור אגרו לשימוע מנהלי, שלאחריו יוחלט אם לשלול את רישיונן. זאת בעקבות מידע שהועבר אליו מהמשטרה, הקושר אותן לביצוע עבירות פליליות לכאורה. החברות מנגד טוענות שהרקע לדברים הוא ניסיונות חיסול מצד מתחרים עסקיים
רישיונות העיסוק וההחזקה בקנאביס רפואי של שתי חברות ישראליות – ובהן אחת היצרניות הגדולות בענף – נמצאים בסכנת שלילה. זאת בצל מידע משטרתי הקושר אותן לכאורה לעבירות פליליות.
לכלכליסט נודע כי לאחרונה המליצה המשטרה למשרד הבריאות, הרגולטור בתחום רישיונות העיסוק בקנאביס רפואי בישראל, לשלול את הרישיונות של שתי החברות - מיי גרין פילדס וקנאשור אגרו – שתיהן חברות פרטיות. בעקבות זאת, משרד הבריאות הודיע לחברות על כוונתו לקיים להן שימוע מנהלי בטרם ההחלטה אם לפסול את רישיונותיהן.
המלצת המשטרה למשרד הבריאות מתבססת על מה שהוגדר במשטרה כ"מידע הקושר את החברות לביצוע עבירות פליליות", אשר התגלה במהלך חקירה משטרתית. טיבן המלא של העבירות הנטענות עוד לא ברור. המשטרה העבירה את המידע ליחידה לקנאביס רפואי (היק"ר) במשרד הבריאות, בליווי חוות דעת שלילית על שתי החברות והמלצה לשלול את רישיונות העיסוק וההחזקה שלהן בקנאביס רפואי, וזאת מתוך "שיקולים של שמירה על שלום הציבור וביטחונו".
בעקבות זאת, משרד הבריאות התריע בפני החברות על כוונתו של מנהל היק"ר למנוע את המשך עיסוקן בתחום הקנאביס ולשלול את רישיונן, לאור המלצת המשטרה. החברות נדרשו להגיב ולמסור את עמדתן לכך עד לשבוע הבא, בטרם תתקבל במשרד הבריאות החלטה סופית.
בחברות מתכוונים להילחם בכוונה לפגוע ברישיונות שלהן, וטוענים כי הרקע לדברים הוא התחרות בענף הקנאביס וניסיונות חיסול מצד מתחרים – כסיבה האמיתית שעומדת מאחורי המהלך. אחת החברות, גרין פילדס, אף מסרה בתגובה כי עצם ההדלפה על השימוע המנהלי, שאליו היא הוזמנה, ללא שנפרס בפניה עדיין כל מידע קונקרטי, הוא מעשה פסול, שיש לחקור.
המלצות המשטרה לפסילת אנשים או חברות מעיסוק בתחום הקנאביס מועברות למשרד הבריאות בהתאם לסעיף 25ג' לפקודת הסמים המסוכנים. נוהלי העבודה הקיימים בין המשטרה ומשרד הבריאות קובעים כי "משטרת ישראל היא הגורם המקצועי בעל המומחיות לעניין שקילת שיקולים של שלום הציבור וביטחונו", ובהתאם לכך, סטייה מהמלצות אלה היא דבר חריג, שייעשה רק בכפוף לשיקולים נוספים הקשורים לבריאות הציבור ולאחר קבלת אישורים מהדרגים הגבוהים ביותר במשרד הבריאות, עד רמת המנכ"ל.
עם זאת, יש לציין כי כבר קרו מקרים בעבר, שמשטרת ישראל חזרה בה מהמלצה לשלילת רישיון, ועל כן רישיונות של חברות שהוזמנו לשימוע לא נפסלו לבסוף, דבר שיכול לקרות גם במקרים האלה.
באופן טבעי, ככל ורישיונות של יצרניות קנאביס ישראליות ישללו או יוגבלו, הדבר יצמצם את התחרות בין יצרניות הקנאביס המקומיות ויגביר את הדומיננטיות של האחרות - בשוק שכבר היום נלחם על חייו ורווי בקרבות יצריים בין החברות השונות בארץ, כמו גם בין המגדלות הישראליות ליבואניות מחו"ל. המלחמה הזו, כך טוענים גורמים בענף הקנאביס הרפואי, היא זו שמזינה גם את הגורמים הרגולטוריים העוסקים בנושא, ובהם המשטרה ומשרד הבריאות.
חברת "מיי גרין פילדס" הפרטית מחזיקה בחוות גידול קנאביס רפואי במושב מגדים בחוף הכרמל, והחלה לשווק את תוצרתה בארץ ב-2021. כיום היא נחשבת לאחת המגדלות הגדולות בישראל, עם עשרות זני קנאביס בשוק. החברה נמצאת בבעלות עידו סעדה פיסו, כאשר בת זוגו ליאור סעדה פיסו משמשת כמנכ"לית החברה. רישיון הריבוי של גרין פילדס רשום על שם חברת "של רומי מיכאל", גם כן בבעלות סעדה פיסו.
"קנאשור אגרו", המפעילה מתקן אינדור (פנימי) לגידול קנאביס באשדוד, היא חברת-בת של קנאשור, אשר היתה בעבר חברה ציבורית שנסחרה בבורסת תל אביב, ונשלטה בידי חברת סולבר ועדה בר-קמה. ב-2023 לאחר שכמעט כל שוויה של קנאשור נמחק בבורסה, נרכשה פעילות הקנאביס של קנאשור במלואה על ידי בר-קמה והחברה הפכה לפרטית (השלד הבורסאי נמכר ויצק לתוכו פעילות נדל"ן).
רשות התחרות ומשרד הבריאות מתנגדים להיטל היצף על קנאביס מיובא מקנדה
במקביל לכך, בימים אלה ועדה ציבורית המייעצת לשר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת אמורה לגבש בקרוב המלצות האם להטיל היטל היצף על יבוא קנאביס רפואי מקנדה.
הוועדה מתכנסת לראשונה היום (ד') לאחר שהממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה דני טל המליץ בחודש נובמבר להשית היטל היצף של עד 175% על קנאביס המיובא מקנדה. המלצתו ניתנה לאחר חקירה שערך במשך קרוב לשנה, במהלכה מצא כי עודפי תפרחות קנאביס רפואי המיובאים מקנדה לארץ באמצעות יבואניות ישראליות, נמכרים בישראל במחירי היצף - כלומר במחירים נמוכים משמעותית לעומת המחיר של התוצרת במדינת המקור (קנדה).
כפי שפורסם בכלכליסט, הן משרד הבריאות והן רשות התחרות מתנגדים להטלת ההיטל. במשרד הבריאות שלחו מכתב נוקב לטל שבו טענו כי בדיקתו לוקה בפגמים רבים, מבוססת על נתונים לא עדכניים וחסרים, ונעשתה ללא היוועצות עם משרד הבריאות, הגורם בר-הסמכא בתחום.
עוד נטען, כי הטלת היטל סחר על היבוא מקנדה צפוי להביא לפגיעה בתחרות, לגרום לעליית מחירי הקנאביס הרפואי ולפגיעה בנגישות ובאיכות המוצרים – מה שיפגע במטופלים. גם רשות התחרות, כך נודע לכלכליסט, שלחה עמדה מקדמית למשרד הכלכלה, שבה הביעה את התנגדותה להטלת היטל הסחר מטעמים של פגיעה בתחרות.
"בקשת השימוע המנהלי הגיעה לחברות בלי שום מידע משלים"
כלכליסט פנה לשתי החברות לבקשת תגובה. עדה בר-קמה מקנאשור ביקשה בשלב זה שלא להגיב.
חברת גרין פילדס מסרה בתגובה כי "המידע השקרי והמניפולטיבי אודות חקירה ומידע מודיעיני עלום מגיעה בעיתוי מכוון בצמידות לישיבת הוועדה המייעצת במשרד הכלכלה אשר תחליט בנוגע להטלת היטל על יבואני קנאביס מקנדה. עד לרגע זה איש בחברות לא נחקר, לא הובא בפני החברות שום מידע בעייתי, לא התבקשה תגובה למידע ממוקד ולא הוטל דופי כלשהו בהתנהלותן – ומדובר באירוע שערורייתי שיש לחקרו עד תום.
"היד הנעלמה העומדת מאחורי ההדלפה פעלה באופן עברייני, במטרה להוביל סיכול ממוקד נגד החברות כחלק מהתערבות לא חוקית בתחרות בענף, ואנחנו נדרוש חקירת ההדלפה ומציאת הגורם המדליף כדי לתבוע על כל נזק שייגרם כתוצאה מהפרסום.
"בקשת השימוע המנהלי הגיעה לחברות בלי שום מידע משלים, ללא ראיות כלשהן והן נדרשות להגיב להדלפה, שמאחוריה עומדים גורמים עסקיים המנצלים את הרשויות הממלכתיות לצרכיהן, ומדובר בתקדים חמור ומסוכן למעורבים".