סגור
העיתון הדיגיטלי
27.03.25
טראמפ
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (צילום: REUTERS)
דעה

הכלכלה האמריקאית חזקה - האם טראמפ יצליח לא לקלקל?

צעדיו הלאומניים של טראמפ והלחץ שלו על הפד להפחתת ריבית מעמידים בסיכון כלכלה במצב טוב. האתגר העיקרי הוא למנוע מחיר כבד מדי על המשק האמריקאי בדרך להגשמת החזון הלאומני

עם כניסתו לתפקיד פיזר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שורה ארוכה של הצהרות כלכליות שאינן מתיישבות זו עם זו, כשמצד אחד דיבר על צעדים שעשויים לעודד אינפלציה לצד דרישה חד משמעית להפחתת הריבית. נשאלת השאלה, איך ממשיכים מכאן?
בחירתו של טראמפ לכהונה נוספת היא ללא ספק האירוע המשמעותי ביותר שעומד להשפיע על שוק ההון האמריקאי ובעקבותיו גם על שאר שוקי ההון בעולם. כך למשל, רק בשבוע האחרון כולם חיכו למוצא פיו בדאבוס, וכאשר הוזכר הקריפטו, נסק שער הביטקוין בתוך דקות.
בשלב זה קשה עדיין לחזות מה יהיו מהלכיו הצפויים של טראמפ ומה תהיה השפעתם על הכלכלה. הקושי העיקרי נובע מכך שהצעדים עליהם הכריז טראמפ עשויים ליצור השפעות מנוגדות על הכלכלה. בעוד שחלק מצעדים אלה עשוי לעודד אינפלציה, חלקם האחר חותר להשגת אינפלציה נמוכה. מאמר זה עוסק בשאלה - איזה חלק מצעדיו המתוכננים של טראמפ עשוי אולי לנצח?

ללאומנות יש מחיר

בקמפיין הבחירות שלו וגם לאחר היבחרו, טראמפ שם דגש ניכר על הלאומנות האמריקאית, ונאומיו כללו את הצעדים להגשמת מדיניותו בנושא. הצעד הראשון כולל הטלת מכסים על יבוא מחו"ל וכן מכסי מגן על התוצרת המקומית במטרה לעודד ייצור מקומי. צעד נוסף כולל את גירושם של עובדים זרים בלתי חוקיים והגבלת העסקתם בכדי לתת עדיפות לעובדים מקומיים.
שני צעדים אלו עשויים להעלות את מחירי המוצרים והשירותים ולהוביל ללחצים אינפלציוניים בשוק האמריקאי. מצד שני, טראמפ מתכנן למתן את הלחצים האינפלציוניים באמצעות צעדים להורדת מחירי האנרגיה בעולם. להערכתנו, גורמים רבים ושונים משפיעים על מחירי האנרגיה, בהם מלחמת רוסיה אוקראינה המתמשכת, ולכן השפעת צעדיו של טראמפ בתחום זה תהיה מוגבלת בלבד.
עוד הבטיח טראמפ לפעול להוזלת יוקר המחיה בארה"ב, ולהביא, בין היתר, להפחתת הריבית. שיעור הריבית הגבוה בשנים האחרונות הכביד על אזרחים אמריקאים רבים והדבר בא לידי ביטוי בעליית שיעורי הפיגור בהחזרי האשראי. ערב כניסת טראמפ לתפקיד ביצע הפד הפחתת ריבית אך צינן את התחזית להמשך. במקום ארבע הפחתות ריבית בשנת 2025 מתוכננות כעת שתי הפחתות ריבית בלבד. גם בשבוע שעבר הפד לא ביצע הפחתה בריבית ובכך ביטא הסתייגות לגבי ההמשך וציין את הצורך להמתין להתפתחויות.
כיוון שטראמפ מצהיר על צעדים מעודדי אינפלציה, הפד חושש להוריד את הריבית. אחד מחששותיו הגדולים הוא התפרצות חוזרת של האינפלציה שתחייב העלאה של הריבית אף מעל השיעור הקיים כעת. חשש זה אינו מגיע בחלל ריק והוא תוצר של החוויה הקשה שעברה הכלכלה האמריקאית בסוף שנות ה-60 ותחילת שנות ה-70. בתקופה זו, אחרי שהושגה שליטה על ההתפרצות האינפלציונית שהייתה בתחילת שנות ה-60, הפד הוריד את הריבית וכתוצאה מכך האינפלציה זינקה בחדות.
הפד מעוניין כרגע להמתין להתבהרות מדיניותו של טראמפ, לבחון את אפקטיביות צעדיו ואת השפעתם על רמת האינפלציה. מאידך, טראמפ כבר החל להפעיל עליו לחץ להפחתה מהירה של הריבית. אם הפד לא יעמוד בלחצים אלה, הוא עשוי למצוא את עצמו מתמודד עם עלייה מהירה של האינפלציה.

הכלכלה חזקה, צריך רק לשמור על שליטה

חשוב לזכור נתון בסיסי אחד - הכלכלה האמריקאית חזקה ונמצאת כעת במצב טוב. העלאות הריבית שהיו עד כה לא לוו במיתון או בגלי אבטלה משמעותיים. בנוסף, החברות המובילות את הכלכלה האמריקאית ביצעו שורה של התאמות לסביבת הריבית הנוכחית ופעלו בהצלחה בסביבה זו. גם המהפכות הטכנולוגיות המתרחשות כעת ואלה שעוד עתידות להתרחש בשנים הקרובות, תרמו לכך שחברות אלה מציגות נתוני צמיחה בדוחותיהן הכספיים. הכלכלה החזקה באה לידי ביטוי גם בנתוני המדדים בשוק ההון, בהם מדד ה-S&P500 הפופולרי, שבשנה האחרונה שבר שיא אחרי שיא.
כפי שנראה כרגע, לא נדרש צעד משמעותי להצלת הכלכלה האמריקאית והיא במצב טוב. כל שנדרש הוא לוודא שמחיר הלאומנות האמריקאית אותה מקדם הממשל לא יביא לסחרור אינפלציוני שיהיה קשה לשלוט בו. ככל הנראה אנו צפויים לראות את טראמפ ממשיך ללחוץ על הפד, בתקווה שזה יצליח לעמוד בלחצים אלה.
שמואל בן אריה הוא דירקטור ומנהל השקעות ראשי שוק מקומי בפיוניר ניהול הון. לחברת פיוניר ולכותב אין עניין אישי ביחס לאמור בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לניהול ו/או שיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.