סגור

רשות המסים: חסרים עדיין 559 מיליון שקל להקמת קרן העושר

הרשות הכריזה כי היקף ההיטלים שנגבו חצה את רף מיליארד השקלים, אולם רק 441 מיליון שקל חלוטים ו-577 מיליון שקל הם בבחינת דרישה לא סופית. קבוצת ICL ושותפות תמר מצויות במחלוקות שונות מול רשות המסים

רשות המסים פרסמה היום הודעה לציבור, ולפיה ההיקף הכולל של ההיטלים שנגבו עד היום לטובת "קרן העושר" עבר את סף מיליארד השקלים. זהו הסכום המינימלי שצריך לעמוד לרשות הקרן,על פי החוק, כדי שניתן יהיה להקים אותה.
אלא שאין כל ערך להודעה היום - והקרן עוד רחוקה מהקמה - מאחר שמהודעת רשות המסים עולה גם כי רוב הסכום אינו חלוט, כלומר שנוי במחלוקת. לפי ההודעה, 441 מיליון שקל הם חלוטים, ויתרת 577 מיליון השקלים אינם חלוטים. רק לאחר שיעמדו לפקודת הקרן מיליארד שקלים חלוטים אפשר יהיה להקים את הקרן. עם 441 מיליון שקלים חלוטים, המשמעות הדבר היא שחסרים עוד 559 מיליון שקלים.
היטלים חלוטים הם היטלים שנגבו על פי דו"חות שנתיים שהגישו בעלי זכויות הנפט ומשאבי הטבע, וכן היטלים שנגבו בעקבות שומה סופית. היטלים שאינם חלוטים הם היטלים שנגבו כמקדמות או כניכוי במקור - וגבייתם עדיין אינה סופית.

1 צפייה בגלריה
מפעלי ים המלח ICL
מפעלי ים המלח ICL
מפעלי ים המלח של קבוצת ICL. ההיטל עדיין במחלוקת מול רשות המסים
(צילום: רויטרס)
רשות המסים אינה חושפת מי מהחברות המשתמשות במשאבי הטבע של ישראל מצויות עמה במחלוקת על גובה ההיטל, וזאת בטענה לחיסיון ולמרות העניין הציבורי. בנושא זה הוגשה עתירה מנהלית של ארגון אדם טבע ודין נגד הרשות.
אולם, ידוע כי קבוצת ICL (לשעבר כימיקלים לישראל - כיל) מצויה במחלוקת מול רשות המסים לגבי מאות מיליוני שקלים, שאותם היא מסרבת לשלם, עבור השימוש במשאבי ים המלח.
גם השותפות באסדת תמר, שהחלו רק השנה לשלם את היטל ששינסקי, מצויות במחלוקת מול רשות המסים. מהרשות נמסר כי המעבר מעבר לרף מיליארד השקלים נובע, בעיקרו, מההיטל ששילמו בעלי הזכויות בתמר עבור שנת 2021, אך אין פירוט כמה מההיטל של תמר עדיין שנוי במחלוקת. אסדת לווייתן עדיין פטורה מהתשלום עבור ההיטל.
לפי רשות המסים, ההיטלים החלוטים והלא חלוטים עומדים כיום על 1.018 מיליארד שקל, וההיטל החלוט צפוי לעבור את מיליארד השקלים באמצע שנת 2022. זאת לעומת תחזיות עבר של בנק ישראל, כי בשלב זה כבר היו אמורים להצטבר מיליארדי שקלים רבים בקרן העושר, שבפועל עוד לא קמה בגלל מיעוט הכנסות.