עוד לפני העסקה עם מצרים: ועדת המחירים מזהירה מעלייה במחירי הגז הטבעי
בדיון שנערך במרץ בוועדה המשותפת למשרדי האוצר והאנרגיה עלה חשש כי ללא תחרות נוספת, הציבור עלול לשלם יותר על החשמל: "בשנים הקרובות רק לספק אחד יהיו כמויות גז טבעי משמעותיות הזמינות להתקשרות"
ועדת המחירים, גוף משותף למשרדי האוצר והאנרגיה, הכירה כבר במרץ בחשש שבשנים הקרובות יישאר במשק הישראלי ספק גז טבעי אחד – מה שעלול להוביל לעליית מחירים ולהתייקרות החשמל. כך עולה מפרוטוקול הדיון שפורסם בימים האחרונים. הדיון התקיים לפני עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לווייתן למצרים, שנחתמה החודשה וממתינה לאישור משרד האנרגיה ועלולה להקטין עוד יותר את ההיצע בשוק המקומי.
ועדת המחירים בוחנת אחת לשנה את מחיר הגז הטבעי במשק המקומי, ובהתאם לממצאים - ממליצה על פיקוח.
בסיכום הדיון בוועדה נכתב: "לאור נתונים שהוצגו לחברי הוועדה מסתמנת מגמה של מעבר משוק עודף לשוק הדוק. בעוד שבעבר כמות הגז הטבעי בהסכמי מכירה לשוק המקומי עלתה באופן משמעותי על הביקוש המקומי לגז טבעי, התחזיות לשנים הקרובות מצביעות על מגמה הפוכה, לפחות עד לחתימה על הסכמי גז טבעי חדשים. שינוי זה עלול להביא לעליות נוספות במחירי ה-Spot מספקי הגז הטבעי ובמחירים בסחר המשני בגז טבעי".
חברי הוועדה הוסיפו כי "ממצאי הניתוח מחזקים את ההערכה, שעלתה גם בדיונים קודמים של הוועדה, ולפיה בשנים הקרובות רק לספק אחד יהיו כמויות גז טבעי משמעותיות הזמינות להתקשרות בהסכמים חדשים או למכירה מזדמנת בעתות של ביקוש גבוה ביחס להיצע".
למרות שבממשלה הכירו את הבעיה, באפריל, כמה שבועות לאחר הדיון, פורסם דו"ח הביניים של ועדת דיין ללא בשורה מהותית לציבור. הוועדה בחנה את רמת התחרות בשוק הגז ואת מדיניות היצוא. הדו"ח מלמד שבמשרד האנרגיה אימצו בעיקר את עמדותיה של שברון, ענקית האנרגיה האמריקאית שלה 90% מעתודות הגז במשק.
בשוק הגז בישראל יש שלושה מאגרים: לווייתן עם כ־600 BCM (מיליארד מטר מעוקב גז טבעי), תמר עם כ־300 BCM וכריש עם 100 BCM. שני המאגרים הגדולים (לווייתן ותמר) מופעלים על ידי שברון ולחברה גם יש אחזקות בהם (40% בלווייתן ו-25% בתמר). הצריכה השנתית בישראל היא כ-14 BCM, וכ-13 BCM נמכרים למצרים וירדן.
במהלך דיוני הוועדה רצו חלק מהחברים לאמץ עמדה תקיפה יותר כלפי שברון ואף להוסיף המלצה להוצאת החברה מההפעלה של אחד ממאגרי הגז הטבעי בישראל. במשרד האנרגיה ניצלו את העובדה שנציגיהם היוו את הרוב בוועדה, ולכן ההמלצה לא נוספה למסקנות הביניים.






























