הכדור עובר למגרש של ארגון המורים
מחאת המורים המורדים נגד הקיצוץ בשכרם ויפה בן דויד מתפוגגת, אבל ארגון המורים של רן ארז ינסה השבוע להחיות את הנושא ולקיים הפגנה בתל אביב. האם הם יצליחו לחזק את המאבק ומי יעמוד לצד המורה סטורם צמח שעומד לשימוע?
שביתת ימי המחלה של המורים דעכה בסוף השבוע סופית. השילוב של הבנת המורים שהימים ינוכו מהשכר, האובדן ההדרגתי של תמיכת ההורים וצו בית הדין לאזורי לעבודה בתל אביב שאסר את השימוש בימי מחלה להשבתה, הביא לירידה הדרגתית במספר בתי הספר השובתים מכ־350 ביום שני ועד לאפס ביום שישי. נשארה השאלה מה יהיו השלכות העובדה שמורים גילו כמה קל להם להשבית בית ספר בעצמם. האם, למשל, יושבתו בתי ספר בשעת משבר חוקתי?
אם יש לקח שעובדים יכולים ללמוד מהכישלון הידוע מראש של שביתת ימי המחלה הוא שעם כל הכבוד לזעם הקדוש ברשתות, לאלפי לייקים ולמאות הודעות תמיכה, את מאבקי העובדים בישראל מנהלים ארגונים יציגים. אם הארגון היציג שלך הגיע להסכם – קשה מאוד לצאת למאבק נגדו. דוגמה מובהקת לכך נראתה ביום רביעי בשבוע שעבר, כשבבית הדין לעבודה בתל אביב התייצבו שני צדדים, המדינה והסתדרות המורים, כאשר לשניהם עניין לסיים את שביתת ימי המחלה.
לא מעט מורים חיפשו בימים האחרונים דרך למחות נגד ההתפשרות של מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד באמצעות חיפוש ארגון מתחרה, מארגון המורים בראשות רן ארז, דרך ארגון האופוזיציה "יציגים" ועד "מורים מובילים שינוי" המתנגד לשביתות בדרך כלל. בפועל אין למעשה דרך ליצור אלטרנטיבה לארגון של 200 אלף עובדים. מי שרוצה למחות נגד ההתפשרות יצטרך להתמודד מול בן דויד בבחירות הבאות למזכ"לות, כלומר אם היא לא תעבור לפוליטיקה ארצית בינתיים. בכל מקרה, לא כדאי להמר על סיכוייו. עם כל הפגמים של שני ארגוני המורים, הם נמצאים תחת מתקפה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וחוגי פורום קהלת. למורים מומלץ לנסות לשמור על מה שיש, כי זה רחוק מלהיות מובן מאליו.
לבן דויד יש מנהג לנפח מאבקים ולהציג אותם כמלחמה על עתיד החינוך. בסוף היה מדובר על מאבק שמטרתו היתה להוריד את קיצוץ השכר שהושת על עובדי המדינה מתוך העלאות שכר עתידיות של המורים ולא לקצץ בשכר הקיים. כלומר, זה אפילו לא היה מאבק על הפחתת הקיצוץ, אלא על הפסיכולוגיה שלו. סביר שבן דויד למדה באירוע הזה שאם אתה יוצא למאבק על דבר אחד כשאתה מתכוון לדבר אחר, המורים עלולים לקחת אותך יותר מדי ברצינות. היא גם למדה שאם היא מעודדת שימוש בימי מחלה ככלי במאבקי עבודה, זה עלול לצאת משליטתה. היא תצטרך לזכור את זה במו"מ על ההסכם הקיבוצי בשנה הבאה.
מה שראוי שיקרה לקראת ההסכם הקיבוצי הבא הוא שהסתדרות המורים תעלה גם דרישות שקשורות למעמד המורה. למשל, עצמאות המורים ממשרד החינוך והגנה עליהם מהתעמרות ההורים. הבעיה היא שארגוני עובדים והממונה על השכר יודעים לדבר רק בכסף. יהיה מענין אם הכלל הזה יישבר. איש חינוך מוכשר להפליא בשם סטורם צמח, עם שישה תארים שניים שרובם קשורים לחינוך ונמצא בדרך לשביעי, צפוי להישאר בקרוב בלי עבודה בשל חלקו בהנהגת המחאה. אולי כדאי לשכור את שירותיו להכין רשימת דרישות מתאימה.
אחרי כישלון שביתת ימי המחלה שלוש הזירות הפעילות של המאבק הן דווקא של ארגון המורים העל־יסודיים, שמראש בחר לוותר על סכסוך עבודה בגין הקיצוץ בשכר. הארגון יוזם הפגנה ביום רביעי בכיכר הבימה נגד הקיצוץ בשכר. כדי שהכיכר לא תישאר ריקה פרסם אתמול מודעות גדולות בעיתונים היומיים תחת הסיסמה "עוצרים את הביזה, מצילים את החינוך". גורם בשוק הפרסום העריך את העלות בחצי מיליון שקל. בהודעת הארגון נאמר ש"ההפגנה זה הכלי היחיד שיש לנו עד לדיון בעתירתנו לבג״ץ".
הזירה השנייה היא העתירה עצמה, שנוגעת לאפליה בין המורים החרדים לשאר עובדי המדינה. לא מדובר בכל המורים החרדים, אלא בקבוצה לא גדולה במוסדות הפטור, המוסדות החרדיים לבנים. הנימוק חסר היסוד היה שבגלל שההשתתפות שלהם בתקציב חלקית, הם ראויים לפטור מקיצוץ. נזכיר כי קיצוץ השכר הוא חוק תקציבי ובג"ץ ממעט להתערב בחקיקה ועוד פחות בענייני תקציב. אם בכלל הוא יתערב, סביר שזה יהיה כדי לבטל את החרגת המורים החרדים ולא כדי לבטל את הקיצוץ ולכפות על המדינה הוצאה של מיליארדים.
מי שלא תקיים השבוע דיון במחאת המורים היא ועדת החינוך של הכנסת בראשות ח"כ יוסף טייב מש"ס. הדיון שתוכנן לשבוע שעבר בוטל וגם השבוע יש לוועדה דברים חשובים יותר לעשות. לטייב מוענק פרס הניתוק של השבוע.
הזירה השלישית היא השימוע של סטורם צמח, מורה בבית ספר דוד ילין ברמת גן וממנהיגי מחאת ימי המחלה. השימוע נדחה מיום ראשון לשלישי. מי שמייצגת את צמח היא היועצת המשפטית של ארגון המורים, סיגל פעיל. צמח עובד כבר כעשר שנים בתחומי החינוך, אבל הוא מתנגד עקרונית לקביעות, שתפגע בניידות שלו, מה שמקל את ההתנכלות לו. דחיית השימוע מהיום בצהריים ליום שלישי ב־9:30 בבוקר מקשה על המורים להפגין נגד המהלך ולכן נערכה הפגנה גם אתמול מול משרדי המחוז של משרד החינוך בתל אביב.