משרד החינוך החל בשליחת הודעות למורים על ניכוי השכר בשל שביתת ימי המחלה
שליחת ההודעות החלה אף שלא ברור האם המשרד רשאי לעשות כן ללא צו בית משפט; למרות הירידה במספר בתי הספר השובתים ל-59 בלבד, מטה המאבק הודיע כי ההשבתות יימשכו - וקרא למורים שחזרו לעבודה לעבור לשביתה איטלקית
משרד החינוך החל כבר שלשום במשלוח הודעות למורים על ניכוי שכר בגין שביתת ימי המחלה. זאת, למרות שלא ברור הבסיס החוקי לענישה הקולקטיבית הזו בלי בדיקת המקרה של כל מורה ובלי צו בית משפט. המכתבים יצאו עוד לפני החלטת בית הדין לעבודה מאתמול להורות למורים ולגננות לחזור לעבודה - החלטה שלא התירה ניכוי שכר.
מנהלת מחוז ירושלים של משרד החינוך כרמית הרוש שלחה מכתב למורים השובתים תחת הכותרת "אי הכרה בהיעדרויות בגין מחלה שנעשו במסגרת מאורגנת".
במכתב נאמר כי "בהתאם להנחיית הממונה על השכר מיום 4.5.2025 בשים לב להיקף הנרחב והחריג של היעדרות בגין מחלה ובהמשך לפרסומים הרבים בדבר הכוונה של עובדי הוראה לדווח על מחלה בהיקף נרחב, הרינו להודיעכם כי היעדרויות בגין מחלה שדווחו בימים אלו יחשבו כהיעדרות בשל שביתה ולא יחשבו היעדרות מוצדקת המזכה בשכר. זאת למעט עובדים שהיעדרותם מחמת מחלה החלה במועד המוקדם ליום העצמאות".
לפי המכתב, "בהתאם לדיווח מנהל/ת נעדרת ביום שלישי 6.5.2025 מיום העבודה על אף שההסכם (בין האוצר להסתדרות המורים, ש"א) נחתם לפני יומיים והובא לידיעת הציבור". דיווחים על מכתבים דומים הגיעו גם ממחוזות אחרים.
חוות דעת משפטית שהעביר ארגון המנהלים "מנהיגים" לחבריו קובעת ש"בית הדין הוא היחיד שמוסמך לקבוע כי היעדרות שדווחה כמחלה וצורף לה אישור מחלה כדין היא בגדר שביתה ולא מחלה. לא ניתן לדרוש ממנהל לשנות רישום של היעדרות ממחלה לשביתה, על בסיס החלטה חד צדדית של משרד החינוך". נראה שמשרדי האוצר והחינוך החליט לפעול בשיטת מצליח ובמקום שהם יפנו לבית משפט לשלוח את המורים לשם.
בין המורים מופץ נוסח מכתב תשובה משפטי הדוחה את הודעת משרד החינוך, שחיבר עו"ד שמואל אידה, שמציע לשלוח אותו בשם כל מורה. במכתב נאמר בין היתר: "מכתבך שבנדון אינו עומד בדרישות הדין והפסיקה. מרשתי שהתה בחופשת מחלה כמפורט בתעודת המחלה האותנטית שנשלחה. מרשתי מכחישה שהתחלתה וכי תעודת המחלה הוצאה לצורך השתתפות במחאה זו או אחרת ומדגישה ש'לא לקחה חלק בצעד ארגוני, ככל שננקט'.
לפי המכתב, "אין בסמכות משרד החינוך ו/או הממונה על השכר במשרד האוצר לשלול באופן גורף את זכותה של מרשתי לעשות שימוש בימי המחלה הצבורים לזכותה. האופן שבו בוחר המעסיק לנכות שכר באופן חד צדדי, ללא כל תימוכין חוקיים ומבלי לשמוע את צד העובדת, מעלה חשש כבד שמדובר בעונש קולקטיבי".
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע רק אתמול כי "עיון בנספחים שצורפו לבקשת המדינה מעלה כי אכן הודעות חלק מעובדי ההוראה על אי התייצבות לעבודה בשל מחלה נעשו באופן קולקטיבי ואף בחלק מההודעות נכתב: 'כולנו ביום מחלה'. משכך, שוכנענו כי אופן פעולה זה מהווה צעד ארגוני, שנעשה בניגוד להחלטת בית הדין". עם זאת לא מדובר בצו בית משפט על ניכוי שכר.
מחאת ימי המחלה ממשיכה לדעוך לפחות בהיבט של השבתת בתי ספר. זאת, הן בעקבות לחצי משרד החינוך והן בשל הצו שהוציא אתמול בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב והחשש של המורים מניכוי ימי השביתה משכרם. היום היו סגורים 59 בתי ספר לעומת 347 ביום שני.
למרות הירידה המתמדת במספר בתי הספר השובתים, מטה המאבק קורא להמשיך בשביתות ימי המחלה. בהודעת המטה נאמר ש"מחר לא יתקיימו הלימודים בכל מוסד חינוכי שרואה עצמו חלק מהמאבק שאליו יצאנו השבוע להצלת מערכת החינוך של ישראל".
לטענת המטה, "המאבק שלנו רק התחיל והוא ממשיך וימשיך בכל הכוח! המאבק שלנו השבוע כבר הגיע להישג עצום -הפחתנו משמעותית את הקיצוץ הנורא בתנאי צוותי ההוראה, הפגנו עוצמה אדירה, גרמנו להסתדרות המורים לפעול בעקבותינו, ועכשיו גם ארגון המורים הודיע שהוא מצטרף למאבקנו על ביטול מלא של הקיצוץ בתנאי השכר. נוסיף ונפעל, גם מחר וגם בימים ובשבועות הבאים, במגוון דרכים, כדי להציל את החינוך במדינת ישראל".
כזכור קרא המטה לחבריו שחזרו עבודה לנקוט בשביתה איטלקית ולא לעשות דבר מעבר למתחייב.